luni, 15 martie 2021

Biblioteca Pietrari pe harta Libraries4Future

 Bibliotecile publice susțin principiile Libraries4Future! ☺️

Prin acțiunile derulate de Biblioteca Publică Pietrari, alături de partenerii săi, în cadrul proiectelor ”Let's Do It, România!”, ”Ora Pământului”, ”Eco-biblioteca”, ”Biblioteca de semințe”, ”Raftul cu inițiativă”, ”4/4 pentru prieteni”, ”Ora să ȘTIM”, ”Să călcăm ușor pe Pământ”, etc., am demonstrat acest lucru! Pentru că educația ecologică este parte din educația pentru viață! Știm că mai sunt multe de făcut, știm că schimbările aduse de noi sunt mici, dar ne străduim să creăm numeroase oportunități educaționale la nivel local care să ducă la conștientizarea și combaterea crizei climatice ce se preconizează.

Principiile Libraries4Future la care am aderat sunt următoarele:

1. Bibliotecile militează pentru protecția climatică

Considerăm schimbările climatice drept cea mai urgentă provocare socială și politică a timpului nostru. Pentru a proteja clima, bibliotecile trebuie să abordeze obligațiile care rezultă de aici și să se implice activ în dezbatere ca actori importanți.

2. Fiecare poate și trebuie să acționeze

Ne angajăm să facem astfel încât lucrările și activitățile noastre de conștientizare climatică să arate o atitudine responsabilă față de climă și solicităm tuturor să facă același lucru. Îi îndemnăm pe superiorii noștri și îi încurajăm pe toți participanții activi în activitatea bibliotecii să încorporeze conștientizarea sustenabilității ecologice responsabile în toate sarcinile de zi cu zi.

3. Bibliotecile sunt agenţi de diseminare

Bibliotecile sunt spații de educație și de informare. Milităm pentru a se face cunoscute schimbările climatice și consecințele acestora. În fața negării schimbărilor climatice, sarcina noastră este să ne implicăm și să oferim soluții, să creăm oportunutăți educaționale și să servim drept platforme pentru discursul public.

4. Bibliotecile consolidează coeziunea socială

Punerea în aplicare a protecției climatice și a sustenabilității ecologice nu poate avea succes decât dacă, în termenii Agendei ONU 2030, nimeni nu este lăsat în urmă. În acest spirit am dori să contribuim la procesul prin care bibliotecile devin din ce în ce mai mult spații democratice, pentru stimularea dezbaterii publice şi pentru consolidarea coeziunii sociale, de dragul unui viitor viabil pentru toţi oamenii de pe planetă. Dorim ca egalitatea și nediscriminarea să fie principii care să ne ghideze în interacțiunea socială în biblioteci.

5. Politicienii trebuie să ia măsuri

Împreună cu ”Fridays for Future”  rețeaua Libraries4Future solicită politicienilor din întreaga lume să se angajeze să ia măsuri adecvate pentru a combate criza climatică.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu