miercuri, 12 aprilie 2017

Pietrari - ”Să facem Europa să înflorească!”

Up-date - biblioteca a primit Diploma de excelenta la acest minunat eveniment!

Biblioteca Pietrari invită elevii si tinerii din localitate să participe la proiectul european intitulat "Înflorim Europa", inițiat de Arthis – Casa de Cultura Belgo-Română, asociație non-profit belgiană.
Proiectul s-a născut la inițiativa artistului belgian Frank Liefooghe, iar Asociația Arthis (La Maison Culturelle Belgo-Roumaine A.S.B.L.) va coordona acest proiect la nivel european. Proiectul este destinat copiilor și tinerilor din diferite școli, instituții, asociații sau ONG-uri și are ca scop cunoașterea Europei, a diversității ei culturale.
Aflat la a doua ediție, a avut un succes deosebit în 2016, iar la expoziția finală care a avut loc la Bruxelles în prezența artistului Frank Liefooghe, au participat copii și tineri atât din România cât și din Belgia, din diferite școli, centre de creație, ateliere artistice și asociații ale românilor din Diaspora.
Pentru anul 2017, Arthis – Casa de Cultura Belgo-Română vă propune un nou proiect cu tema ,,Europe in flowers ” – ,,Inflorim Europa ”.


Tema proiectului o reprezintă diversitatea și frumusețea naturii, care a ajuns din colţurile cele mai îndepărtate ale lumii să umple de culoare și lumină întreaga Europă.
Proiectul este construit din 27 de desene (șabloane) cu flori din întreaga lume, care urmează să fie colorate, iar copiii și tinerii pot să realizeze acest lucru prin orice tehnică, cu orice tip de materiale, fără respectarea obligatorie a șablonului, utilizând creativitatea și inspirația pe care floarea respectivă sau povestea din jurul le nasc în sufletul lor.
Fiecare desen poate fi colorat urmând modelul sau lăsând creativitatea și imaginația să se manifeste, în scopul de a încuraja exprimarea artistică cu ajutorul imaginilor. Culori, hârtie, lipici, acuarele, graffiti, materiale reciclate, din plastic sau orice alt tip de material, toate pot fi utilizate fără restricții. Lucrările finalizate vor fi expuse și prezentate în bibliotecă sau școlile partenere. Cele mai frumoase și originale lucrări vor fi selectate și trimise la Bruxelles, unde vor participa la o expoziție internațională cu lucrări trimise din 27 de țări.
Cu ocazia Zilei de 1 Iunie 2017, Ziua Internațională a Copilului, se va organiza o expoziție cu toate lucrările participante la acest proiect, la Galeria Arthis de la Bruxelles, în prezența autorului Frank Liefooghe și a reprezentanților instituțiilor de la Bruxelles.
Etapele participării
11-24 aprilie 2017 – Confirmarea participării si ridicarea fişei-model de la Bibliotecă
10 mai 2017 – Trimiterea lucrărilor la Bibliotecă
15 mai 2017- Trimiterea lucrărilor la Bruxelles
31 mai 2017 – Vernisajul expoziției la Bruxelles.

Proiectul „Înflorim Europa!” o inițiativă  a Arthis – Casa de Cultură Belgo‐Română, promovată de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR. 

„HORA COSTUMELOR, ÎN OCHI DE COPIL”, ediția a II-a

Pe data de 1 aprilie, în comuna Pietrari, copiii au îmbrăcat straie de sărbă­toa­re. A fost organizat concursul interjudețean „Hora costu­melor, în ochi de copil”, ediția a II-a, gazdă fiind sala Căminului Cultural din Pietrari.
Organizatorul eveni­mentului este conducerea Școlii Gimnaziale Pietrari, prin director Anamaria Săndulescu. Și-au adus sprijinul, în calitate de par­teneri, următoarele instituții: Inspectoratul Școlar Vâlcea, Casa Corpului Didactic, Primăria Pietrari, Biblioteca Publică Pietrari, Căminul Cultural din comună și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. 
Arta populară românească este o minunată oglindă în care se reflectă frumuseţea României, istoria şi sufletul neamului. Manifestată sub toate aspectele, aceasta prezintă o bogăţie de comori, un izvor nesecat pentru cei ce doresc s-o cunoască. Moştenirea pe care o avem trebuie dusă mai departe, pentru că un popor trăieşte prin ceea ce lasă fiilor săi. Ca dascăli şi ca părinţi avem datoria morală de a cultiva în sufletele generaţiilor pe care le educăm dragostea pentru valorile care ne definesc şi ne individualizează ca popor. Costumele populare au rămas în lăzile de zestre ale bătrânelor, fiind din ce în ce mai rar folosite şi confecţionate. Împodobite cu mărgele, flori, altiţe şi şebac reprezintă o podoabă admirată şi preţuită de turiştii străini.
În localitatea Pietrari se desfăşoară anual o manifestare culturală organizată de Comunitatea locală prin reprezentanţii săi, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.Această manifestare, „HORA COSTUMELOR”, promovează costumul popular confecţionat de meşterii populari sau de ţesătoarele satului, realizat în războiul de ţesut sau cusut.
Pe de altă parte, elevii nu au suficiente cunoştinţe privind tradiţiile şi obiectele tradiţionale şi de artă populară ale strămoşilor. Costumele populare, fiind foarte vechi, trebuie întreţinute şi păstrate cu sfinţenie de generaţia tânără, care trebuie să înveţe să le aprecieze şi să le promoveze. Elevii trebuie implicaţi în păstrarea şi cultivarea tradiţiilor locale. În calitate de educatori, avem obligaţia de a face din creaţia noastră populară o carte de vizită cu care să batem la porţile cunoaşterii şi cu care vom fi primiţi şi apreciaţi, fără îndoială, oriunde în lume. La Şcoala Gimnazială Comuna Pietrari prindea contur începând cu 2016 Concursul județean „Hora Costumelor, în ochi de copil”, Ediția I, ce se adresa preşcolarilor, elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, dar şi cadrelor didactice.
 Desfăşurarea propriu-zisă a concursului are în vedere, organizarea unei expoziţii cu lucrări, jurizarea lucrărilor şi stabilirea premiilor și mediatizarea rezultatelor, acordarea diplomelor și adeverințelor de participare cadrelor didactice îndrumătoare; acordarea diplomelor elevilor, pe cele trei secţiuni; realizarea unui CD pentru organizatori cuprinzând toate lucrările de creaţie literară şi cele de artă plastică și colaje.
 Acest concurs este stabilit să se desfăşoare pe două secţiuni, astfel:
Secţiunea I
Concursul de creaţie, „Sufletul satului meu”, se desfăşoară pe patru subsecţiuni:
a) creaţii literare – un eseu de maximum două pagini cu tematica "satul meu" sau o poezie de minimum patru strofe- care va conţine cuvintele: strai, zestre, suflet, uliţă.
b) creaţii artistico-plastice (pictură, colaj, desen în creion, acuarelă, pictură, alte tehnici), respectând tema concursului
c) ”Istoria satului în imagini” - prezentări Power Point, film
d) Referate ale cadrelor didactice: modele de activităţi extracurriculare ce implică promovarea tradiţiilor – maximum 3 pagini.

Secţiunea II
,,Copii în strai de sărbătoare” – participare directă
Elevii participă la această secțiune purtând costumul popular specific localităţii lor, însoţit de o descriere detaliată, în cadrul manifestărilor organizate în sala Căminului Cultural Pietrari, acolo unde are loc și vernisajul expozițiilor de costume populare și de creații artistico-plastice realizate de copii.






































Wizards Code Club-activarea primului club de coding al bibliotecii

Activarea primului club de coding al Bibliotecii Pietrari, sugestiv intitulat ”WIZARDS CODE CLUB” a avut loc duminică, 2 aprilie 2017, orele 11, în sala bibliotecii.

După un scurt joc de cunoștere și memorie la care i-am provocat pe micii noștri vrăjitori în ale codării, am prezentat pe scurt câteva aspecte legate de proiectul pe care îl vom implementa pe parcursul acestui an, alături de alte 30 de biblioteci din țară: ”CODE Kids- Copiii fac coding în biblioteci”. A urmat prezentarea clubului de codare, a câtorva aspecte legate de ce este coding-ul și cum ne ajută participarea la acest club, ce este un ambasador și cum ne vor ajuta ei, cine vor fi mentorii care ne vor sprijini, aspecte organizatorice discutate cu părinții prezenți la eveniment; prezentarea a fost susținută de ambasadorul-voluntar Laura Simion și completată de bibliotecar. 
După acest moment, a urmat prezentarea platformei Code.org de către mica noastră ambasadoare, Daria Mărăcinescu, și a câtorva exemple de activități de pe site, activități la care au fost antrenați și adulții din sală. A urmat prezentarea clubului de codare, a câtorva aspecte legate de ce este coding-ul și cum ne ajută participarea la acest club, ce este un ambasador și cum ne vor ajuta ei, cine vor fi mentorii care ne vor sprijini, aspecte organizatorice discutate cu părinții prezenți la eveniment; prezentarea a fost susținută de ambasadorul-voluntar Laura Simion și completată de bibliotecar.  La final, părinții au fost rugați să semneze un acord prin care demonstrează că au fost informați în ceea ce privește participarea la Clubul de coding, club ce-și desfășoară activitățile extra-școlar sub îndrumarea bibliotecarului și a ambasadorilor-voluntari.


Imagini eveniment

Importantă donație de carte

Biblioteca Pietrari a reușit să obțină o importantă donație de carte nouă din Rezerva Naţională de Carte (actuala Rezerva Naţională de Publicaţii) ce funcţionează ca parte componentă a Bibliotecii Naţionale a României.

Răspunzând solicitării noastre au fost selectate pentru Biblioteca Comunală din Pietrari un număr de 615 publicații în valoare totală de 8299,82 lei, publicații care vor intra în circuitul de împrumut la domiciliu pe care îl oferă biblioteca utilizatorilor săi, după prealabila prelucrare, clasificare și înregistrare a acestora în fondul de carte de care dispunem. De asemenea, această importantă donație de carte ne oferă posibilitatea de a înnoi fondul de carte al bibliotecii, fond de carte care, cu toate eforturile administrației locale ce asigură anual buget pentru achiziția de carte nouă, este depășit, atât fizic, cât și moral, în cazul anumitor domenii de interes.
Mulțumim public Bibliotecii Naționale a României pentru susținere, contribuind prin aceste acțiuni la îmbogăţirea colecţiilor bibliotecilor din Sistemul Naţional de Biblioteci!

”Crosul Cititorilor: Alergăm spre Regatul Poveștilor”

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, patru biblioteci din România și-au unit forțele pentru a transmite copiilor plăcerea lecturii.
Astfel, în data de 3 aprilie 2017, peste 500 de copii din localitățile Mediaș (jud. Sibiu), Medgidia (jud. Constanța), Bîrlad (jud. Vaslui) și Pietrari (jud. Vâlcea) vor participa la ”Crosul Cititorilor: Alergăm spre Regatul Poveștilor” - ediția 2017, eveniment organizat în cadrul Proiectului ,,Literatură și Pictură’’, inițiat de către Primăria Municipiului Mediaș și susținut de către scriitorul de literatură pentru copii, Petre Crăciun, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Literatură pentru Copii și Tineret, împreună cu firma GENERALI. 
”Crosul Cititorilor: Alergăm spre Regatul Poveștilor”, ediția 2017 este organizat cu scopul de a promova două activități extrem de sănătoase: lectura și sportul în aer liber. De 50 de ani, în jurul datei 2 aprilie - ziua de naștere a scriitorului Hans Christian Andersen este sărbătorită Ziua Internațională a Cărții pentru copii, pentru a inspira dragostea de lectură și pentru a atrage atenția asupra cărților.

Deși, la prima vedere, alergatul și cititul par să fie activități din povești diferite, acestea merg, de fapt, mână-n mână și pot să fie chiar cheile succesului în viață.
,,Alergatul te învață cum să nu renunți, atunci când lucrurile devin complicate în viață. Cititul te învață că nu există problemă cu care să te confrunți și despre care să nu se fi scris deja într-o carte. Trebuie doar să cauți.’’
Evenimentul este adresat copiilor cu vârste cuprinse între 11 – 14 ani și promovează un stil de viață activ, atât fizic, cât și intelectual.
Copiii din instituțiile de învățământ din cele patru localități vor alerga în data de 3 aprilie, ținând în mână o carte preferată. Primii 10 câștigători vor citi, atunci când sunt premiați, câteva rânduri din cartea ,,Cu Andersen spre Regatul Poveștilor’’, scrisă de către Petre Crăciun, scriitorul de literatură pentru copii, Membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Literatură pentru Copii și Tineret.
La Pietrari, copiii care doresc să participe la acest eveniment, trebuie să dețină fișă de împrumut la Bibliotecă, să aibă încălțăminte sport și să vină însoțiți de profesorul îndrumător. Premiile vor consta din cărți și diplome pentru primele trei locuri de la fiecare categorie (fete și băieți). De asemenea, toți participanții vor primi câte o carte sau un CD cu povești din partea firmei GENERALI și un certificat de Ambasador al Poveștilor, din partea scriitorului Petre Crăciun.
Traseul ales este unul simplu. Participanții vor alerga pornind din punctul de start aflat în curtea Bibliotecii, vor traversa noul pod de la Motești, vor urma un traseu paralel cu DN67, vor traversa pârâul Otăsău pe podul Manta și vor continua pe trotuarul ce mărginește DN67, stabilind un mic circuit; cronometrarea se va face la secundă, iar câștigător va fi declarat concurentul care ajunge primul la linia de sosire, după parcurgerea integrală a traseului și cu respectarea prevederilor regulamentului, pe care îl vor primi, în momentul înscrierii la ”Crosul Cititorilor: Alergăm spre Regatul Poveștilor”, ediția 2017. Cărțile aduse vor fi donate bibliotecii noastre.
Ne dorim prin această inițiativă comună să atragem atenția asupra importanței celor două elemente – mișcarea fizică și cititul – în dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Colaboratori și parteneri locali: Primăria Pietrari, Școala Gimnazială Pietrari, Poliția Pietrari-Secția Rurală nr.9.

Imagini eveniment