marți, 21 noiembrie 2017

Biblioteca Pietrari și voluntarii ei, pentru a treia oară consecutiv, printre finaliștii Galei Naționale a Voluntarilor

Federația VOLUM – Federația Organizațiilor care sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România are plăcerea să anunțe finaliștii selectați să participe la Gala Națională a Voluntarilor, cel mai amplu eveniment anual de premiere a meritelor voluntariatului din întreaga țară. Pentru al șaptelea an consecutiv, evenimentul reunește organizații neguvernamentale, instituții publice și companii, pentru a oferi o binemeritată recunoaștere publică a oamenilor care dăruiesc în mod constant din timpul, energia și abilitățile lor pentru a se implica în comunitate.
În perioada 20 septembrie - 17 octombrie, organizațiile neguvernamentale și instituțiile publice care implică voluntari au nominalizat inițiative și persoane care contribuie la schimbarea comunității. În urma perioadei de preselecții, din cele 204 aplicații, au fost selectați 119 finaliști, astfel: 53 de nominalizări pentru categoria Proiectul de Voluntariat al anului, 43 de nominalizări pentru categoria Voluntarul anului, 11 nominalizări pentru categoria Coordonatorul de voluntari al anului și 12 nominalizări pentru categoria Echipa de voluntari a anului - introdusă anul acesta în competiție.
Până pe 5 decembrie, cele 119 lucrări finaliste sunt jurizate de către cei 33 de membri ai juriului, conform criteriilor și regulamentului, făcute publice pe site-ul competiției. Din juriu fac parte reprezentanți ai instituțiilor publice, companii sau organizații neguvernamentale cu expertiză în domeniile jurizate. Câștigătorii vor fi anunțați public și premiați în data de 19 decembrie 2017, la Gala Națională a Voluntarilor.

În acest an Biblioteca Pietrari a fost nominalizată ca și finalist la secțiunea Proiectul de voluntariat al anului în domeniul sport și recreere cu aplicația intitulată "Ora de codare", iar Anca Drăghici a fost nominalizată la titlul de Voluntarul anului în domeniul educație pentru participarea ca și trainer-voluntar specializat în pregătirea suplimentară în domeniul informaticii și programării a copiilor participanți în proiectul mai sus menționat, proiect ce se derulează la Pietrari încă din anul 2015.


Sperăm ca și în acest an să ne întoarcem cu un premiu de la Gală, așa cum s-a întâmplat și anul trecut când o altă biblio-voluntară din Pietrari, Maria-Gabriela Preda, a căștigat premiul de Voluntarul anului în domeniul artă și cultură prin coordonarea proiectului "Șoapte pentru suflete", proiect derulat în programul de voluntariat al Bibliotecii Pietrari intitulat "Dar de bibliovoluntar" la care au participat un număr de 38 de voluntari înscriși în frumoasa echipă de voluntari ai bibliotecii.

Bibliotecar,
Crina Popescu

vineri, 17 noiembrie 2017

Ora de net

Biblioteca Pietrari se alătură reţelei de profesionişti ”Ora de Net” în promovarea practicilor, politicilor și infrastructurii necesare pentru ca instituțiile din România să se alinieze la standardele europene de educare a generației nativilor digitali. 

Astfel, în urma parteneriatelor încheiate de bibliotecă cu școala din localitate, săptămâna viitoare vor fi desfășurate următoarele activități educaționale cu rol de consultare a copiilor, ce vor contribui la conturarea unei imagini de ansamblu asupra influenței mediului online asupra copiilor români:

-Luni   
”Ora de net” la clasa a VII-a, între orele 8-9, însoțiți de prof. Anamaria Săndulescu;
”Ora de net” la clasa a VI-a A, între orele 12-13 , însoțiți de prof. Mariana Manu;

-Marți

”Ora de net” la clasa a VIII-a, între orele 8-9, însoțiți de prof. Anamaria Săndulescu;

-Miercuri
”Ora de net” la clasa a VI-a B, între orele 10-11, însoțiți de prof. Mihaela Voican;

-Vineri
”Ora de net” la clasa a V-a, între orele 10-11, însoțiți de prof. Livia Mureșan.

Activitățile Ora de Net sunt recomandate pentru a fi implementate cu întregul colectiv al clasei/grupei pentru a stimula lucrul în echipă, colaborarea și a modela ce înseamnă respectarea drepturilor copiilor și atitudinea incluzivă.
Scopul acestor activități de consultare este acela de a contribui la crearea unei înțelegeri mai clare a experiențelor copiilor legate de folosirea Internetului și care este percepția lor cu privire la atitudinea adulților din viața lor față de acest aspect. La sfârșitul acestei întâlniri:
 • Copiii vor cunoaște cel puțin 7 drepturi și obligații care decurg din ele care trebuie respectate inclusiv în mediul online
 • Copiii vor identifica minim 7 propuneri de măsuri care pot fi luate de adulții responsabili de educația lor pentru a acoperi nevoile lor
• Facilitatorulul Ora de Net, respectiv bibliotecarul, și copiii vor identifica și vor planifica cel puțin o modalitate prin care pot folosi Internetul într-un mod creativ, util și sigur în procesul de învățare

Vom reveni cu link-uri și fotografii de la activitățile anunțate.



joi, 16 noiembrie 2017

”Bookmark Exchange Project”

Biblioteca Publică Pietrari și Școala Gimnazială Pietrari sunt partenere în cadrul inițiativei ”Luna Internațională a bibliotecilor școlare” organizată de IASL (Asociația Internațională a Bibliotecilor Școlare), participând la proiectul ”Bookmark Exchange Project / Proiectul -Schimb de semne de carte”
Proiectul schimbului de semne de carte include școli/biblioteci care vor face schimb de semne de carte realizate manual (orice stil, formă etc.) Prin intermediul acestui proiect Școala Pietrari face pereche în acest an cu o școală gimnazială din Vila Pouca de Aguiar, un sat din nordul Portugaliei.
Programul implică schimbul de semne de carte realizate manual de elevi, în luna noiembrie, pentru 72 de elevi portughezi. Scopul este să împărtășim, într-un mod amuzant, plăcerea de a citi și de a merge la bibliotecă, în același timp legând prietenii în lumea întreagă.

Elevii școlii, participanți la atelierul de cusături al bibliotecii, sub îndrumarea bibliotecarei Crina Popescu, au realizat adevărate opere de artă în miniatură care, suntem convinși, îi vor încânta pe prietenii noștri portughezi.













miercuri, 1 noiembrie 2017

Biblioteca Pietrari- Locul I la competiția națională de promovare a iZiLIT

Biblioteca Județeană  ”George Barițiu” Brașov, în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România-ANBPR și Uniunea Editorilor din România-UER, a  invitat bibliotecile publice din țară să participe, în perioada 25 septembrie-25 octombrie 2017, la concursul de promovare a aplicației iZiLIT – Întâlnire Zilnică cu Literatura. Concursul iZiLIT, la care a participat și Biblioteca Publică Pietrari, a avut drept scop informarea cât mai multor utilizatori despre acest nou serviciu de recomandare de lectură, furnizat gratuit prin intermediul telefonului mobil și a constat în organizarea de acțiuni/activități de informare și promovare a aplicației, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 – 25 ani, din localitățile participante, timp de o lună de zile.



În urma centralizării rezultatelor, Biblioteca Publică  Pietrari s-a situat pe Locul I, fiind urmată de Biblioteca Județeană Satu Mare și Biblioteca Publică Mândra, jud. Brașov, urmând a participa în data de 13 noiembrie 2017 la ceremonia de decernare a premiilor de la Brașov, în cadrul evenimentului de închidere a proiectului iZiLIT – Întâlnire Zilnică cu Literatura.



Aplicația iZiLIT este o aplicație gratuită, pentru telefoane mobile, dezvoltată în cadrul proiectului cu același nume, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiect care propune o formă inovatoare de promovare și de comunicare a literaturii române contemporane, în rândul tinerilor. Prin intermediul acestei aplicații, bibliotecile publice au posibilitatea să se implice în mod activ în promovarea culturii scrise, în general, și a literaturii române contemporane, în particular, să faciliteze dialogul tinerilor cu scriitorii români, dar mai ales, să ofere un serviciu de bibliotecă modern, de recomandare de lectură.