miercuri, 20 mai 2020

Nextlab.Tech - O nouă reușită marca Code Kids la Biblioteca Pietrari!

O nouă reușită marca Code Kids la Biblioteca Pietrari! 
Ne numărăm printre fericiții câștigători ai kit-urilor gratuite de robotică oferite de BCR la Nextlab 2020.
Tița Gabriela și Laura Simion, coderițe Wizards, sunt căpitanii noștri de echipă și vor prelua kit-urile ce conțin piesele necesare montării de roboți Tecnicus cu care vor participa la competiția finală ce o să aibă loc în 20-21 Noiembrie 2020 la București. Fiecare căpitan e rugat să lucreze cu un coechipier. Coechipierii trebuie să obțină și ei 70 de puncte la testul de calificare în faza a II-a. Dacă nu au susținut până acum testul o pot face la robo.nextlab.tech. După concurs, kit-urile vor rămâne la dispoziția bibliotecii noastre. Escadrila noastră de roboți crește mereu datorită acestor copii minunați, dar și a mentorilor lor!
Mulțumiri! 

marți, 19 mai 2020

Proiectele bibliotecii în mediul on-line

Am continuat activitățile din anumite proiecte, dar am și inițiat altele noi, cu ajutorul cărora am venit în întâmpinarea necesităților de informare ale comunității noastre...

Iată o listă scurtă, aș zice:

- Wizards Code Club Pietrari - am continuat întâlnirile cu coderii din ambele grupe folosind ZOOM, ne-am îndeplinit toate sarcinile din proiect și am participat la competiția de eseuri și la cea a organizată pentru grupele de începători. Nu am câștigat, dar am participat! :)

-  Servicii adulți:
- ”Minunății bibliofile din colecțiile bibliotecii noastre” - vrem să scoatem la iveală cele mai prețioase, cele mai vechi cărți, reviste, documente, manuscrise, fotografii care se află în colecțiile bibliotecii. Sperăm ca acest demers să vă convingă să contribuiți la dezvoltarea acestei colecții care nu este atât de mare în acest moment. Primele documente pe care am ales să le fac publice au fost două reviste ce ne-au fost lăsate moștenire, spre trecere prin vama timpului, de către dl. Nicolae Popescu-Rebus. - 4 de postări · 22 de elemente ·
- ”File de istorie locală” - spicuiri din volumul ”Pietrari-localitate cu nume de cremene” - monografia localității Pietrari
- Cultură'n Șură - „Teatru pe uliță” vine și la Pietrari!
Proiectul a fost nominalizat printre proiectele câștigătoare la sesiunea a II-a de finanțare AFCN!
În curând ne vom revedea, respectând toate regulile impuse de autorități în ceea ce privește desfășurarea proiectelor culturale în spații deschise cu minunații actori pe care i-am cunoscut vara trecută! „Experimentul” după Ion Băieșu și alți autori români contemporani în regia lui Victor Olăhuț va fi spectacolul pe care îl vom putea vedea la Pietrari, dar și în alte 11 sate și comune din țară.
- am promovat în on-line atât informații despre Covid19, măsuri de siguranță a sănătății, documente de utilitate publică, resurse on-line pentru elevi, studenți, părinți, cadre didactice, recomandări de carte din colecțiile bibliotecii, dar și frumusețile județului nostru, ale României și ale lumii.
- Eco-biblioteca - grup Whatsapp - 25 persoane, voluntari, colectăm selectiv pentru copiii fără copilărie din jud.Vâlcea.
- pagina comunității ”Fii FITness nu FATness (354 urmăritori) - antrenamente on-line
folosind ZOOM


3. Servicii adolescenți
– lecții on-line de informatică și robotică folosind Nextlab.tech; rezultat- selectare a coderilor Wizards la etapa a II-a a competiției
- instalare, calibrare și programare a imprimantei 3D - acum 5 ani inauguram alături de voluntari "Biblioteca din livadă"...17.05.2020, în alte condiții, inaugurăm Imprimanta 3D! Montată doar de noi, piesă cu piesă, calibrată, testată, programată de noi, la bibliotecă! Nu a fost deloc ușor, dar prietenii noștri de la Simplon, tocmai de la Cluj, ne-au fost mereu alături, acordându-ne asistență tehnică și îndrumare în on-line!Și...am reușit! Mulțumim mult, Cristian Ilea și Ionela Rusu, oameni faini ce meritați toată aprecierea și recunoștința noastră!Tare mândră sunt de ei, de voluntarii "mei" frumoși, de azi sau de ieri, de aici sau de la Cluj, copii deștepți, muncitori, curioși,  implicați,  serioși!

4. Servicii copii (10-14 ani)
- ”Trenulețul cu povești” – concurs literar on-line - prezentare cărți sub forma unor ghicitori literare, ce au fost dezlegate cu ajutorul indiciilor și prezentărilor pregătite de bibliotecar. Cei mai împătimiți în ale lecturii au preluat modelul și au creat propriile ”avioane” de lectură :)

5. Servicii copii (3-10 ani), părinți, cadre didactice 
-”Înșiră-te mărgărite!” și ”Noapte bună, copii” - lecturi și prezentări de cărți cu povești
-”Bunele maniere pentru copii” - sfaturi și îndemnuri de bună-creștere

6. La invitația Simplon România am răspuns la întrebările din interviul de mai jos

Ce au făcut bibliotecarii în izolare❓Au avut grijă de ei și au învățat să fie mai buni❗️

Ce au făcut bibliotecarii în izolare❓
Au avut grijă de ei și au învățat să fie mai buni❗️
Sau au împărtășit din propriile experiențe de învățare...așa cum a fost în data de 31 martie 2020 când, la inițiativa și la invitația Fundației Progress am luat parte ca și prezentator la webinarul ”Utilizarea instrumentelor on-line în serviciile de bibliotecă la distanță alături de Claudia Șerbănuță, Viorel Spaiuc (Biblioteca Publică Sacu) și Alina Tenie (Biblioteca Orășenească Onești). La acest webinar ce a avut loc de două ori au participat în jur de 200 de bibliotecari din țară și din Republica Moldova. Mare mi-a fost bucuria de a lua parte la o astfel de întâlnire profesională de o asemenea amploare unde am putut împărtăși din experiența mea de ”adaptare” la starea de urgență și izolare în care ne aflam la acel moment. Comunicarea avută cu acest prilej cu colegii din țară a fost și un schimb de idei, de sugestii și sfaturi pe cât de necesare, pe atât de pertinente.



















O bucurie deosebită a fost oferită de invitarea Laurei Simion ca și mentor la webinarul ”Coding pentru copii” realizat prin ”Code Kids” ce a avut loc în data de 1 aprilie 2020 alături de Robert Pelin și Iulian Todor, webinar la care coderița și ambasadoarea Wizards Code Club Pietrari a împărtășit din reușitele și experiența ei de 3 ani de coding sub umbrela Fundației Progress atăt tinerilor coderi din proiect cât și bibliotecarilor coordonatori ai cluburilor din țară.
În lunile aprilie-mai, pe grupul ”Ora să ȘTIM”, am participat la o serie de  trei webinarii care au avut rolul de a ne echipa cu cunoștințe și de a descoperi împreună cu colegii bibliotecari bune practici de comunicare. Astfel, atunci când bibliotecile se vor redeschide, să fim comunicatori mai buni pentru binele comunităților noastre.
Temele pe pe care le-am parcurs au fost:
📍Comunicarea cu persoanele cu abilități diferite cu Iulia Măndășescu pe 13.04.2020 la ora 13
📍Comunicarea prin imagini: tehnici și sugestii cu Andreea Dumitrescu pe 29.04.2020 la ora 11
📍Cifrele care spun povești cu Anca Râpeanu pe 5.05.2020 la ora 11 ( în cadrul căruia a fost menționată biblioteca noastrp ca exemplu de comunicare și promovare în on-line prin folosirea mai multor pagini de internet - pe blogul ”Biblioteci vâlcene”, pe blogul bibliotecii și pe pagina de facebook a localității noastre.Webinariile s-au desfășurat pe platforma online Clickmeeting și s-au bucurat de o prezență și o participare remarcabilă, dovedind interesul bibliotecarilor pentru perfecționarea lor continuă. Un rezultat al participării la acest webinar a fost realizarea a 4 infografice ce sunt prezentate pe Issuu. https://issuu.com/popescucrina8/docs/info-converted










De asemenea, tot în această perioadă am absolvit cursul ”Introducere în Scratch pentru profesorii de gimnaziu” ce a avut loc în lunile februarie-aprilie 2020 la care au luat parte 990 de profesori din întreaga țară.

Concluzia - poți învăța la orice vârstă! :)


Pietrari: Bibliotecile publice în timpul pandemiei Covid19

vineri, 20 martie 2020

Pietrari: Bibliotecile publice în timpul pandemiei Covid19

Bibliotecile din România, asemenea celor din întreaga lume, au fost profund afectate de apariția și răspândirea cu rapiditate a COVID-19 (Coronavirus).
Multe biblioteci au sistat temporar atât serviciile pentru public, activitățile de educație permanentă, cât și activitățile culturale, pentru a contribui la eforturile conjugate ale autorităților, ale persoanelor juridice, precum și ale cetățenilor de limitare a răspândirii bolii.
Pe fondul incertitudinilor alimentate de pandemia COVID-19, fiecare bibliotecar trebuie să ia decizii dificile cu privire la modul de îndeplinire a misiunii bibliotecilor în condiții de criză. Bibliotecile se află astăzi în situația de a decide cum pot oferi în continuare acces la informații, nepericlitând, însă, în niciun fel, siguranța utilizatorilor și a personalului bibliotecii. Despre acest lucru se vorbește și în comunicatul pus la dispoziția noastră de către ANBPR pe care îl puteți consulta aici
Bibliotecile se pot adapta, au făcut-o de atâtea ori, o pot face și acum.
Ce putem face?
Putem concentra activitatea în mediul online, oferind informații verificate, ghidând și sfătuind în evaluarea informațiilor de pe internet, recomandând resurse online, creând înregistrări pe youtube (lecturi, cursuri), încărcând diverse prezentări sau chiar expoziții, susținând moral și cultural comunitatea și făcând ce știm noi mai bine ca bibliotecari: să selectăm informație de valoare și să fim creativi în prezentarea ei.
Ce am reușit să fac la Pietrari până acum? Nu foarte mult, dar este un început...
Am distribuit pe rețelele de socializare informații utile pentru comunitatea mea, verificate, puse la dispoziția noastră de instituțiile statului, legate de pandemia Covid19, de sănătatea noastră și a celor dragi nouă, dar și mesaje care îndeamnă la calm, care încurajează și transmit speranță, cum ar fi cel din campania ”Totul va fi bine”. Am distribuit link-uri utile părinților (site-uri cu jocuri, filme, teatru pentru copii, cărți on-line, etc), dar și cadrelor didactice (platforme on-line educaționale și clase virtuale), pentru adaptarea la situația creată, aceea de a sta acasă și a păstra o rutină zilnică.

Am realizat un concurs literar on-line intitulat ”Trenulețul cu povești” prin care provoc copiii cu vârste cuprinse între 6-14 ani să descopere prin ghicitori și citate literare povești sau cărți din literatura română sau străină.

Am inițiat acțiunea on-line ”Noapte bună, copii!” adresată copiilor cu vârste cuprinse între 3-10 ani prin care promovez cărțile din  bibliotecă, îndemnând părinții, dar și copiii, la lectura unei povești ilustrate.
Am transferat în on-line, pe grup închis de facebook, activitatea clubului de coding ”Wizards Code Club” comunicând cu copiii, dându-le teme, verificând realizarea acestora, susținând live-uri cu aceștia, fără să existe sincope în activitate, fiindu-le alături și în această perioadă. Urmează să creez o clasă virtuală unde să putem continua cursurile de coding și de robotică. De asemenea, marți urmează să particip ca invitat la un webinar al Fundației Progress unde voi discuta alături de alți colegi bibliotecari din țară despre modalitățile de comunicare în on-line.



Am încheiat, verificat, recepționat, semnat electronic proiectul ”WiFi4EU”. În urma finanțării de 15.000 de euro primite în cadrul programului WiFi4EU de către  Unitatea Administrativ Teritorială Pietrari prin intermediul bibliotecii noastre de la Comisia Europeană, au fost instalate în localitate un număr de 14 puncte de acces public şi gratuit la internet wireless, respectiv 24 echipamente de difuzare semnal interior și exterior.
Biblioteca Pietrari, datorită preocupărilor avute în direcția educației ecologice și a voluntarilor adulți pe care a reușit să-i strângă, a fost înscrisă în proiectul «Colectează selectiv pentru tine şi comunitate» derulat de Asociația ProExpert ce îi vizează în mod special pe copiii din mediile defavorizate şi la început va fi aplicat la scară mică, în cinci localităţi din Vâlcea, iniţiatorii săi fiind convinşi că ulterior poate fi extins în întreaga ţară. Ideea a plecat de la un proiect asemănător, de mare succes în Vâlcea - «Reciclăm eficient pentru a ajuta copiii fără copilărie» la care am luat parte până în prezent. Este vorba despre un proiect menit „să schimbe mentalităţile în comunităţile rurale şi oraşele mici din judeţul Vâlcea, privind atât colectarea selectivă, cât şi solidaritatea faţă de familiile şi copiii în dificultate”. Concret, Asociaţia ProExert va sprijini cinci şcoli/biblioteci din mediul rural să achiziţioneze baterii de containere pentru colectare selectivă şi prese pentru comprimarea PET-urilor şi dozelor de aluminiu. Până în prezent am reușit să realizăm mărțișoare din materiale reciclate, să selectăm și să trimitem materiale reciclabile la depozitul din oraș cu ajutorul Super Furnicuțelor. Banii obţinuţi din valorificarea acestor deşeuri vor fi folosiţi în două scopuri. Jumătate din fonduri se vor îndrepta pentru achiziţionarea de rechizite, alimente şi alte lucruri necesare pentru cei mai dezavantajaţi copii din comunitate. În acest mod, aceştia vor fi sprijiniţi să meargă la şcoală. Restul banilor va fi depus într-un cont special. Cu aceştia se va achiziţiona ulterior o dotare similară - baterie de pubele şi prese - pentru o altă locație. Având în vedere situația actuală, am luat măsurile necesare (mănuși, măști, dezinfectant, distanța dintre persoane, nu mai mult de 3-4 persoane care să participe la încărcare) pentru a putea trimite materialele reciclate la Rm.Vâlcea fără a periclita sănătatea voluntarilor înscriși în proiect. Pentru comunicarea cu voluntarii înscriși în proiect am creat un grup de whatsapp.
În această perioadă am avut în vedere perfecționarea mea profesională prin participarea la un curs on-line ”Introducere în Scratch” organizat de Asociația TechSoup și American Foundation.


De la începutul crizei Covid19, în acord cu Hotărârea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, în intervalul 11-31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire, Biblioteca Pietrari nu este închisă, este activă, dar și-a suspendat toate activitățile culturale de amploare, atelierele și activitățile de tip club programate pentru această perioadă, anunțând utilizatorii de acest lucru. Activitățile culturale de anvergură vor fi reprogramate, iar activitatea Wizards Code Club Pietrari și alte activități culturale au fost transferate în on-line. Au fost luate măsuri pentru dezinfectarea tuturor birourilor și spațiilor bibliotecii. 
Împrumutul de carte la domiciliu este și el restricționat fiind realizat doar la cerere.

Este o perioadă grea pentru noi toți, o perioadă de nesiguranță și neliniște pe care o simțim zilnic...multă putere tuturor. 

Cu speranța că situația va reveni cât mai curând la normal și ne vom reîntâlni cu bucurie, vă urez tuturor sănătate și numai bine!

Bibliotecar,
Crina Popescu

Pietrari: ZICI pentru AICI 2020

vineri, 7 februarie 2020

Pietrari: ZICI pentru AICI 2020

Pe 5 februarie, s-a sărbătorit Ziua Internațională a Cititului Împreună iar tema de anul acesta a fost „Citim împreună pentru a vindeca planeta”.
Zeci, poate chiar sute de biblioteci, școli, grădinițe sau comunități din toată țara s-au alăturat acestui demers.
Și...am început! Pe 4 februarie au debutat întâlnirile noastre care au îndemnat la lectură, dar și la meditație în ceea ce privește viitorul nostru, al tuturor! Invitați au fost cei mai mici copilași, clasa pregătitoare a Școlii Pietrari, coordonați de înv. Raluca Năstasie. În data de 05 februarie, la marele eveniment, ne-au fost alături copiii clasei a II-a coordonați de înv. Dana Constantin, ai clasei a III-a, înv.Georgiana Mărăcinescu și ai clasei a IV-a, înv. Marius Sobolu, cărora le mulțumim.
Lecturile din "Hai-hui prin Univers", din ”Erus și Valea Iubirii”, ”Basmele Africii” și din "Fetița care a adus ploaia", discuțiile despre planeta noastră, despre protejarea ei, despre poluare și reciclare, s-au îmbinat cu interesantele experimente ce au demonstrat și explicat fenomene ca: presiunea atmosferică, circuitul apei în natură sau proprietățile apei, dar și cu cântece, jocuri muzicale și muuultă voie bună.














"Uite-așa" am petrecut noi ZICI pentru AICI!
Mulțumiri dascălilor școlii noastre pentru interesul acordat în susținerea lecturii, dar și pentru prezența la toate edițiile ZICI, de la prima ediție și până acum!
Sănătoși să fim, să creștem, împreună, generații de cititori! 📚❤🤗
Să citim, să zâmbim, să cântăm, să experimentăm, să visăm!
ZICI pentru AICI, pentru NOI, pentru VOI, pentru VIITOR

https://www.facebook.com/crina.steliana/media_set?set=a.3023359504375984&type=3

Bibliotecar,
Crina Popescu