duminică, 29 ianuarie 2023

”Recovery starts from kindergarten” continuă! Mobilitatea no2- Braga, Portugalia



Biblioteca Publică Locală Pietrari participă în perioada 30 ianuarie - 3 februarie 2023 la o serie de activități de promovare a lecturii, stabilite în cadrul celei de-a doua mobilități internaționale ce are loc în Portugalia, în urma implementării proiectului Erasmus+ ”Recovery starts from kindergarten”, KA210-SCH - Small-scale partnerships in school education, contract nr: 2021-2-IT02-KA210-SCH-000051268.



Parteneri în cadrul acestui proiect sunt școli din:
🇮🇹Italia - I.C. PADRE ISAIA COLUMBRO (coordonatorul proiectului),
🇹🇷Turcia - Vezirköprü Atatürk Orta Okulu,
🇵🇹Portugalia - Lar D. Pedro V
și...
o bibliotecă din România 🇷🇴 - Biblioteca Pietrari.
📌Scopul principal al acestui proiect este instruirea educatorilor pentru a-i face pe elevi să iubească lectura.
📌Obiectivele stabilite pentru această întâlnire sunt următoarele:
- dezvoltarea abilităților educatorilor despre cum să îi facă pe copii să iubească lectura prin activități outdoor și să o disemineze către grupuri țintă mai largi ale proiectului;
- îmbunătățirea abilităților și competențelor personalului didactic pentru un învățământ de înaltă calitate;
- dobândirea de competențe noi și inovatoare prin schimbul de experiență între bibliotecă și școlile participante, care vor ajuta cadrele didactice să recupereze din efectele cauzate de epuizarea provocată de pandemia Covid19.
📣Partenerii Bibliotecii Publice Locale Pietrari în scopul bunei organizări a acestei mobilități speciale sunt - Primăria Pietrari , Școala Gimnazială Pietrari cărora le mulțumim pentru toată susținerea oferită.
✍️Pentru a ne atinge obiectivele și a realiza rezultatele propuse prin implementarea acestui proiect, vom organiza mobilități ale personalului organizațiilor partenere. Aceste mobilități vor include diferite tipuri de formare, cum ar fi atelier, curs de formare și LTTA. Participanții la aceste diferite cursuri de formare își vor transfera cunoștințele către organizațiile lor prin scheme pilot. La sfârșitul proiectului, fiecare partener va organiza evenimente multiplicatoare pentru diseminarea rezultatelor noastre în comunitatea locală.
📣Rezultatele tangibile ale proiectului ”Recovery starts from kindergarten”:
1)Realizarea unui Audio book: elevii și profesorii vor crea împreună o carte audio.
2) Ghid de educație în aer liber pentru grădiniță: personalul va concepe un ghid de educație în aer liber pentru preșcolari.
📌Prima mobilitate a fost cea din România, Biblioteca Publică Locală Pietrari fiind gazda colegilor educatori din țările partenere, feedback-ul primit din partea tuturor participanților și coordonatorilor de proiect din țările partenere fiind unul deosebit. Experiența în implementarea proiectelor de tip Erasmus a dus la selectarea bibliotecii noastre ca partener în acest proiect internațional.

Articol în presa portugheză - https://www.facebook.com/photo?fbid=528922396010147&set=a.436527941916260

Pregătirile școlii gazdă - Colegio D.Pedro V din Braga-Portugalia sunt speciale, cei mici pregătind, sub îndrumarea educatorilor, cu mânuțele lor mici, ”steagurile” țărilor participante printre care se numără și cel al României.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcolegiodpedrov%2Fposts%2Fpfbid02fSqJUvnavZ6VdKcM4TLXBrBh5kYnPRbSmgYQcZ84pLaguSWWAm21GFijxZQAbtBtl&show_text=true&width=500" width="500" height="800" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>


Mulțumiri gazdelor noastre minunate! A fost o super experiență! 
Mulțumiri partenerilor noștri din Italia, Turcia și Portugalia cu care am petrecut momente de neuitat!

luni, 16 ianuarie 2023

Eminescu, un singur dor

 Am sărbătorit în avans 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞, în data de 13 ian.2023, alături de cei mai simpatici copii...















👧🧒: elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială Pietrari, coordonați de dl. înv. Marius Sobolu.
✨✨ După prezentarea câtorva volume ce cuprind poezii, basmele, proza sau cugetările scrise de poetul nepereche al neamului românesc, volume ce se află în colecțiile Bibliotecii Pietrari, le-am vorbit micilor școlari despre prietenia dintre marele poet 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐄𝐦𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 și scriitorul 𝐈𝐨𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐧𝐠𝐚̆, despre poezii, cultură, patriotism și… bibliotecă.
📖Am citit poezii, am colorat ”Somnoroasele păsărele” și am completat o fișă de lucru ce cuprinde câteva aspecte, esențiale, din viața Luceafărului poeziei românești, informații ce vor rămâne în memoria micilor școlari.
La finalul întâlnirii, mi-au făcut și o surpriză, nesperată: au cântat celebra romanță inspirată de poezia “Sara pe deal”. Cu mare bucurie, m-am alăturat! Și am cântat! Din suflet!
👏👏👏
Felicitări
dragilor! Ați fost minunați!❤️

Voluntarii internaționali AIDE la Biblioteca Pietrari







 Cu mare drag și bucurie, în data de 13 ianuarie 2023, ne-am reîntâlnit cu voluntarul nostru internațional, Mansur Sis, la Biblioteca Publică Locală Pietrari, în cadrul proiectului "From Rural to Nonformal", finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate, cu prilejul penultimei noastre întâlniri.

✍️Timp de 9 luni, copiii prezenți au exersat limba engleză, și-au dezvoltat vocabularul, au învățat cântecele și cuvinte noi în limba engleza, iar prin jocuri specifice interactive, au comunicat mai ușor în limba engleza. Pe lângă aceste aspecte, întâlnirile din cadrul proiectului au dus la dezvoltarea personală a fiecărui participant, a spiritului de echipă, la prietenii de neuitat și la apropierea de carte, de lectură, de bibliotecă.
✨️Mulțumim doamnei Adelina Florescu, președinte Asociația AIDE, pentru oportunitate, dragilor noștri voluntari internaționali - Ani Gabrielyan și Mansur Sis, copiilor, părinților!
👏Ne bucurăm că ați participat cu mare plăcere la activitățile propuse de noi și vă mulțumim!


”Eminescu, dincolo de etichete”

 Dincolo de “Luceafărul poeziei românești”, “Geniu neînțeles” și alte etichete care i s-au pus, Mihai Eminescu a fost un om cu idealuri, cu trăiri, cu pasiuni și cu regrete.

Astăzi, vorbind despre Eminescu, am înțeles pe deplin, alături de elevii clasei a VI-a, coordonați de prof. lb.română Anamaria Săndulescu, că un prim pas în realizarea unei păreri personale, nu clădită pe opiniile altora, despre ceea ce reprezintă creația eminesciană pentru noi, ar fi acela de a trece în revistă câteva dintre operele reprezentative ce poartă semnătura geniului și de a CITI.
Astăzi și mereu!
Din Eminescu, pentru a reuși ”să ne vedem sufletul”, așa cum spunea marele Geo Bogza.
















Genialitatea lui Eminescu este dovedită de naturalețea exprimării, de sinceritatea sentimenteleor și de simplitatea formei, iar ’’ceea ce îl deosebește pe Eminescu de toți scriitorii însemnați pe care i-a avut țara până acum este faptul că el a fost tot pe atâta gânditor cât și poet. Intelectual născut, înzestrat cu o cultură vastă, el a judecat de la o mare înălțime omenească, a știut să aleagă părțile eterne de cele trecătoare și mai ales pe acelea le-a cristalizat în scrierile sale.
Opera lui Eminescu rămâne nemuritoare ca și dragostea pe care în versuri geniale a exprimat-o, ca și orizonturile filosofice asupra vieții și societății omenești pe care ni le deschide în poeziile și povestirile sale.
Mulțumesc pentru invitație, pentru emoție și trăire! A fost minunat!