Luni, 14 noiembrie 2011, a inceput o noua editie a proiectului "Saptamana Educatiei Globale". Aceasta initiativa este deja una traditionala, derulandu-se a doua editie a acestui proiect in care sunt implicate Scoala si Biblioteca Pietrari.
"Saptamana Educatiei Globale", care se desfasoara in toate scolile din judetul nostru, trebuie sa puna in discutie, in principal, problemele din Uniunea Europeana, cu rol in informarea atat a elevilor, cat si a profesorilor sau chiar a parintilor care vor fi implicati in diverse activitati pentru a invata ce inseamna responsabilitatea, privind toleranta si solidaritatea.Participantii vor fi familiarizati cu principiile si valorile educatiei globale, dar si cu crearea unui cadru pentru intelegerea drepturilor si responsabilitatilor cetateniei europene.
Astfel, timp de o saptamana, biblioteca gazduieste si sprijina diversele activitati transcurriculare la care vor participa toti elevii scolii din localitate avandu-se in vedere educatia moderna, globala, care vizeaza toate tipurile de educatie: sociala, ecologica, fizica, culturala, economica, de pastrare a valorilor nationale, europene si globale. In fiecare zi, cu incepere de la ora 12, vor fi prezenti in sala bibliotecii toti cei inscrisi in proiect, cadre didactice si elevi pentru a viziona diferitele materiale pregatite cu acest prilej (prezentari de referate,sesiuni stiintifice, vizionare filme educative, prezentari powerpoint pregatite de elevi la biblioteca, folosind resursele on-line si off-line puse la dispozitie de aceasta).
Temele dezbatute in timpul acestei saptamani pe clase sau in sala bibliotecii vor fi:
1. Noile educaţii - adaptarea la cerinţele societăţii moderne.
2. Din trecut pentru viitor - Oameni care au schimbat lumea.
3. Documentare despre lumea noastra: Wall-E (un film emoţionant care ne vorbeşte despre importanţa iubirii şi a ocrotirii vieţii, indiferent de circumstanţe), Marea Bariera de Corali
4. Călătorie prin farfurie – Mănânci, dar ştii ce consumi?
5. Tradiţiile noastre
6. Cum vede lumea micul creștin
Cei mai mici dintre noi, gradinita si ciclul primar, ni s-au alaturat cu activitati interesante:
1. Un mediu curat – un mediu sănătos -Informare şi dezbatere despre protecţia mediului şi utilizarea deşeurilor
2. Salvaţi Pământul -o nouă disciplină
3. Învăţ să respect natura şi să folosesc raţional resursele ei
4. Ce pot face două mâini dibace! -activitate de ecologizare, - refolosind, ne prelungim viaţa
5. Prietenia, comoara cea mai de preţ
6. S.O.S - Pământul în pericol
7. Integrarea în Uniunea Europeană- o necesitate
8. Atitudinea noastră faţă de animale şi plante
9. Minte sănătoasă în corp sănătos
10. Atitudine în faţa violenţei
Dupa cum se observa, am avut in vedere problemele din Uniunea Europeana si din lumea intreaga, principiile si responsabilitatile educatiei globale, informarea si constientizarea rolului nostru de cetateni ai planetei Pamant.
Responsabilii derularii acestui proiect sunt: director educativ Anamaria Sandulescu si bibliotecar Crina Popescu.
PROGRAMUL ACTIVITATILOR DERULATE LA BIBLIOTECA:
- 15 noiembrie 2011 - prezentarea de catre coordonatorul proiectului a activitatilor viitoare, a materialului intitulat "Despre EDUCATIE" si a filmului educativ WALL.E, film de educatie ecologica.
Au participat 45 de copii, elevii claselor a V-a A, B si a VI-a B insotiti de prof.Sandulescu Anamaria si prof.Ionescu Constantin
-16 noiembrie 2011 - "Totul despre alimentatia sanatoasa"
Au participat 67 de copii, elevii claselor a VI-a A si B, a VII-a si a VIII-a A, B care au prezentat referate si prezentari power point pe tema aleasa, folosind resursele bibliotecii. Profesori participanti: Livia Muresan, Simona Mesteacan si Anamaria Sandulescu.
- 17 noiembrie 2011 - "Valori nationale: traditiile si folclorul romanesc"- vizite virtuale prin Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" Bucuresti
http://www.muzeul-satului.ro/, Muzeul Taranului Roman Bucuresti
http://www.tur.muzeultaranuluiroman.ro/ , prin Expozitia virtuala a celor 112 costume populare specifice tuturor zonelor folclorice din tara noastra, incluzand aici si pe cele ale minoritatilor conlocuitoare, folosind
http://www.romanianmuseum.com/ROMANESTE/RomaniaFolk.html, dar si a "Horei costumelor - file de monografie", prezentari realizate de bibliotecara localitatii.
Au participat 25 de copii, elevii clasei a VI-a B, insotiti de prof Anamaria Sandulescu si prof Ion Bulacu.
- 18 noiembrie 2011 - ora 10 - "Salvati planeta noastra"- educatie ecologica - a participat clasa I, invatator Ionela Istocescu; ora 12 - "Biografii celebre"- au participat, in total, 85 de copii din cls.a VI-a B, a VII-a, a VIII-a A, a VIII-a B, insotiti de prof Livia Muresan si prof.Anamaria Sandulescu.
In incheiere, copiii au vizionat un alt film de educatie ecologica intitulat "Povestea unei pungi de plastic", pentru a constientiza importanta si necesitatea pastrarii mediului inconjurator.