marți, 30 aprilie 2013

O ora la biblioteca

Continuam proiectul "O ora la biblioteca"prin care punem la dispozitia cadrelor didactice atat aparatura cat si spatiul bibliotecii pentru derularea procesului instructiv-educativ prin folosirea mijloacelor moderne de predare avand in vedere faptul ca scoala nu dispune inca de laborator de informatica si de resurse de acest gen.
Au avut loc ore de matematica folosindu-se lectiile Intuitext Matemagia sub indrumarea prof.Mariana Manu la care au participat elevii claselor a V-a A si B. Elevii au aprofundat materia predata (Punct.Dreapta.Semidreapta; Plan.Semiplan) prin vizionarea filmuletelor si prin rezolvarea aplicatiilor.



Si orele de limba si literatura romana se desfasoara la biblioteca...Elevii clasei a VIII-a si cei ai clasei a V-a insotiti de prof.Trasca Cecilia au putut viziona astazi piesa de teatru "O scrisoare pierduta", respectiv "Vizita" studiate de ei la clasa, facand astfel cunostinta cu mari actori ai scenei romanesti.

Pe langa acestea se deruleaza in continuare orele de fitness pentru a imbunatati conditia fizica a copiilor nostri...
 
 

duminică, 21 aprilie 2013

Bibliotecar pentru o zi, bibliotecar pentru o viata...

La initiativa UNESCO, din anul 1995 se sarbatoreste pe data de 23 aprilie "Ziua mondiala a cartii si a dreptului de autor", avand ca scop promovarea dreptului la lectura. In anul 1998, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania a adaugat la sarbatoarea internationala a cartii din 23 aprilie , "Ziua Bibliotecarului din Romania", considerand ca lectura si cartea nu pot fi gandite in afara bibliotecilor. Din anul 1999, bibliotecarii din Romania sarbatoresc Ziua Bibliotecarului prin sesiuni de comunicari, vizite de documentare interbibliotecare, excursii si reuniuni. Tinand cont de toate aceste lucruri, am decis ca saptamana 22-26 aprilie 2013 sa fie dedicata promovarii Bibliotecii Pietrari si promovarii lecturii.
Astfel, in aceasta saptamana la biblioteca se vor desfasura mai multe activitati si anume:
- 22 aprilie  -"Bibliotecar pentru o zi" ce va avea in vedere punerea copiilor in situatia de a fi bibliotecari, cu tot ceea ce presupune acest lucru, cat si prezentarea Bibliotecii Pietrari si a noilor servicii oferite de biblioteca inscrisa in Biblionet cadrelor didactice ale celor doua scoli;

- 23 aprile  - participare la intrunirea bibliotecarilor de la Prundeni cu prilejul sarbatoririi "Zilei bibliotecarului";
- 24 aprilie - "Invitatie la lectura" - vizitarea bibliotecii de catre elevii Scolii Pietrari de Sus, insotiti de cadre didactice si invitarea acestora de a petrece o ora in compania cartilor de povesti;

- 25 aprilie - "Cuvinte potrivite si incrucisate" - jocul cuvintelor initiat de prof. N.Gh.Popescu-Rebus adus in atentia utilizatorilor bibliotecii;
- 26 aprilie - "Un dar pentru bunici" - in cadrul intalnirii lunare a pensionarilor, la biblioteca se vor prezenta serviciile oferite in prezent de catre aceasta si un scurt program poetic, cadoul oferit de biblioteca pensionarilor aniversati in aceasta luna.

joi, 11 aprilie 2013

Proiectul "Nestemate ale cantecului popular"

Pentru ca este vacanta si pentru ca de obicei la Pietrari vacantele sunt active ne-am gandit sa derulam un proiect de educatie muzicala intitulat "Nestemate ale cantecului popular".
De ce? Pentru ca ne dorim ca tinerii nostri sa afle cat mai multe lucruri despre folclorul romanesc autentic, despre muzica populara adevarata, cea cantata de mari solisti ai cantecului nostru popular cum ar fi : Ileana Sararoiu, Maria Tanase, Ioana Radu, Tiberiu Ceia, Sava Negrean Brudascu, s.a.
Cum? Am facut o selectie de 20 de melodii populare din repertoriul acestor mari cantareti, am strans un numar de 12 fete frumoase, care iubesc portul si cantecul popular si am inceput repetitiile...
Rezultatul? Grupul vocal "Dorulet" al Bibliotecii Publice Locale Pietrari. Suntem inca la inceput, dar lucrurile incep sa se miste, sa capete contur si, poate ne veti vedea pe scena...



Biblioteca...altfel

In saptamana 1-5 aprilie 2013 prin derularea programului "Scoala altfel" si biblioteca a fost...altfel. Plina de copii dornici de a stii cat mai multe, de a fi cat mai buni, de a descoperi lucruri nestiute. Programul saptamanii a fost urmatorul:
- 1 aprilie - orele 9-11 - vizionare filme documentare "Valea Mortii" si "Gigantii Africii" - prof.Dima Ionela si elevii cls. a V-a, a VII-a si a VIII-a ; orele 11-12 - "Fii Fitness nu Fatness" - prof.Anamaria Sandulescu si elevii cls. a VII-a B;


- 2 aprilie - orele 9-11,30 - prezentare carte si vizionare film artistic "Hobbitul"; orele 12-13 - " Fii Fitness nu Fatness" prof.Anamaria Sandulescu si elevii cls. a VII-a B;


- 3 aprilie -orele 9-10 - "Matemagia" - lectii de geometrie Intuitext- prof. Mariana Manu si elevii cls. a VI-a; orele 10-11 - "Parcul Buila -Vanturarita -natura si spiritualitate" - elevii cls. 0-VII insotiti de cadrele didactice; orele 11-12 - "Corpul uman" - prof.Roxana Andronie si elevi cls.V-VIII;






- 4 aprilie - orele 9-11 - vizionare film documentar "Pacala se intoarce" - prof.Cecilia Calinescu si elevi cls.V-VIII.


marți, 9 aprilie 2013

Fii Fitness nu Fatness, mamico!

Continuam antrenamentele de fitness destinate mamicilor si, pot spune cu certitudine ca rezultatele sunt chiar spectaculoase.
 Vorbim, de fapt, de scăderi în greutate de 20 kg (Ileana Nitu si Lili Draghici), de 17 kg (Vali Florescu), de 10 kg (Andreea Uscatu, Alina Tapusi),  in ...numai 4 luni de zile de antrenamente de fitness folosind atat consolele Wii cat si antrenamente de fitness organizate de antrenori profesionisti de pe canalul Youtube, dar si de catre Anamaria Sandulescu, ajutorul nostru pretios in lupta cu kilogramele in plus. In afara antrenamentelor este respectat pe cat posibil si un regim de viata echilibrat, sanatos.
In cadrul proiectului au fost consultate atat volumele bibliotecii cat si site-urile propuse de catre medici nutritionisti renumiti care trateaza obezitatea si consecintele ei, au fost realizate si distribuite kit-uri care cuprind atat informatii legate de alimentatia sanatoasa, variante de meniuri , dar si exercitiile care se pot executa acasa atunci cand mamicile nu pot veni la antrenamentele organizate in biblioteca.
Implicarea participantelor in acest proiect mi-a confirmat faptul ca si "la tara"sunt femei care sunt interesate de felul in care arata, de sanatatea lor, de conditia lor fizica.
Povesti de viata s-au desprins si din acest proiect - Ileana Nitu (prim-plan - colt stanga), o mamica de 32 de ani care are un baiat de 13 ani bolnav de cancer si care si-a petrecut toata tineretea prin spitale pentru a-si salva baiatul din ghearele acestei boli crude atunci cand niciun medic nu-i dadea sanse de supravietuire. Baiatul acum este stabil...dar "sabia lui Damocles"sta deasupra capului sau  si al parintilor sai deoarece tumora pe care o avea si care a fost extirpata a strangulat o artera importanta ce nu s-a dezvoltat suficient si care-i afecteaza circulatia sangvina la nivelul unui picior atat de mult incat acesta este mai tot timpul umflat. Aceasta artera poate ceda in orice moment...iar Ileana a luptat si lupta in continuare pentru viata copilului ei, pana la ultima suflare... La inceputul acestui an s-a hotarat sa mai aiba un copil. Datorita stresului si problemelor avute, Ileana ajunsese la o greutate de 92 de kg / 1,54 m iar medicii i-au recomandat sa slabeasca cel putin 20 de kg. A venit la biblioteca si s-a inscris in proiect hotarata sa ajunga la o greutate care sa-i permita sa duca la capat o sarcina fara  probleme, nici pentru ea, nici pentru copilul care se va naste. De la 92 de kg a ajuns la 74 de kg, si continua zi de zi lupta cu kilogramele cu o darzenie cum numai o mama si o femeie puternica poate dovedi.
Cum sa nu ajuti un astfel de om? Cum sa nu le fi alaturi femeilor care vor sa fie frumoase si sanatoase pentru ele si pentru familiile lor? Asa cum sunt si: Alina, o tanara mamica de 28 de ani si ea bolnava de cancer si afectata de obezitate, Diana, Vali si Lili - cu hipertensiune arteriala provocata de obezitate, Mirela - dureri de coloana datorita greutatii ridicate, Nuta - osteoporoza, dureri lombare si de picioare, etc. care merita tot respectul.
Sunt tot atatea povesti aparute in biblioteca o data cu derularea proiectului "Fii Fitness nu Fatness"care iata, poate schimba destine...



 
 Pana in prezent iata lista cu mamicile care au folosit consolele Wii Fitness pentru a-si evalua greutatea, a determina IMC-ul si centrul de greutate.

1.Uscatu Andreia  G1= 86-87 kg ;    G2= 82 kg   G3= 80 kg   G4=79 kg    G5=77 kg/   -10 kg       

2.Popescu Adina G1= 55-56 kg

3.Nitu Ileana  G1=92 kg; G2=84 kg; G3= 80 kg; G4= 79 kg; G5=74,5 kg G6=72 kg/-20 kg      

4. Draghici Lili          G1= 75-76 kg; G2=68 kg; G3=66 kg; G4= 63 kg; G5=56 kg     /-20 kg     

5. Capanu  Elena       G1= 84 kg;          G2=83kg;     G3= 80 kg                                     / - 4 kg   

6. Popescu  Andra    G=76 kg

7. Cosma    Ana         G =57 kg

8.Uscatu Cornelia     G=77 kg

9. Ghinea Diana         G1=57 kg;    G2=54 kg

10. Tita Corina               G1=69 kg;           G2=67 kg    /    -2 kg- in doua saptamani

11.   Florescu  Vali            G1=99 kg; G2=96 kg; G3= 91 kg; G4=87 kg G5= 82 kg/   -17 kg     

12.   Tita Dana                  G1=74 kg;           G2=72 kg     /   - 2kg - in doua saptamani

13.   Moghina Petruta     G1=71 kg

14.   Uscatu Laura           G1=46 kg

15.   Oprea Irina              G1=54 kg

16.   Tapusi Alina            G1=87 kg       G2= 84 kg      G3=80 kg  G4=77 kg/   - 10 kg

17.   Anton Oana             G1=63 kg

18.   Tita Ada                   G1=66 kg

19.   Mentea Mirela        G1=83 kg

20.   Manea Ariana        G1=63 kg

21.   Ceprazaru Irina      G1=90 kg

22.   Ceprazaru Luiza     G1= 66 kg

23.   Ileana Paun             G1=90 kg

24.   Coman Gina            G1=59 kg

25.  Diana Stefanache    G1= 88 kg

26. Rodica Berbecel       G1=72 kg;  G2=69 kg / -3 kg in doua saptamani

Mape informative pe tema alimentatiei corecte


Volumele bibliotecii stau zilnic la dispozitia participantelor :)
 
Dupa cum puteti vedea, unele mamici s-au inscris in program de mai mult timp, ajungand astfel la rezultatele mentionate, altele participa de mai putin timp, urmand a fi evaluate pe parcurs, iar altele au renuntat din diferite motive.
La cererea participantelor, continuam uneori antrenamentele cu "fitness romanesc" :)) adica un colaj de hore care fac din dansul popular romanesc un aliat in lupta cu kilogramele acumulate.

"Tineri valceni mai aproape de vatra satului"

Vineri, 29 martie 2013, de la ora 17.00, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" Vâlcea a avut loc activitatea Obiceiuri de primăvară în cadrul proiectului Tineri vâlceni mai aproape de vatra satului.
Au participat Bibliotecile din Grădiştea (coordonator bibliotecar Ilie Fîrtat), Pietrari (coordonator bibliotecar Crina Popescu) şi Tomşani (coordonator bibliotecar Gina Cîrstea) care au adus copii și tineri îmbrăcați în frumoase și diverse costume populare iar gazda primitoare ne-a fost Corina Bedreaga, coordonatoarea si initiatoarea proiectului de promovare a
Programul pregătit de Biblioteca Pietrari a cuprins prezentarea obiceiurilor de primăvară specifice localității noastre, o șezătoare populară, un colaj muzical și o expoziție de costume populare premiate de-a lungul timpului la „Hora costumelor”.
Copiii au fost superbi, programul atractiv și foarte bine primit de publicul din sală, organizarea evenimentului fără cusur...






 

Pietrarenii au beneficiat de control oftalmologic gratuit la biblioteca

Miercuri, 27 martie 2013, la biblioteca a avut loc o actiune sociala prin care un numar de 58 de persoane din localitate au beneficiat de consult si tratament oftalmologic gratuit.
S-a desfasurat un screening oftalmologic care a avut ca scop atat descoperirea afectiunilor oftalmologice, si mai ales detectarea glaucomului, aceasta boala neiertatoare care poate duce la orbire daca nu este detectata si tratata corespunzator inca din primele stadii, cat si recomandarea pe baza masuratorilor oftalmologice, de catre specialisti, a ochelarilor de vedere.