miercuri, 27 noiembrie 2013

Pace acasa, pace in lume

Comitetul pentru Egalitate de Gen, Activism, Dezvoltare si Toleranta (GADT), in parteneriat cu Fundatia Sensiblu, Fundatia IREX/Programul Biblionet si Biblioteca Judeteana ”Antim Ivireanul” Valcea a lansat Campania ”Pace acasa, pace in lume” in cadrul celor ”16 Zile Internationale de Activism impotriva Violentei asupra Femeii”.
Tema acestui an este ”Sa infruntam militarismul si sa punem capat violentei asupra femeilor".
Cu aceasta ocazie, a fost lansata si cea de-a patra editie a Concursului National de Eseuri, Poezii, Arta, Spectacol de Teatru si Fotografie, in cadrul celor ”16 Zile Internationale de Activism impotriva Violentei asupra Femeii”.

Lansarea campaniei si a concursului a avut loc si la Biblioteca Pietrari, in 25 noiembrie 2013, orele 9-11. Au participat elevii claselor a VIII-a ai Scolii Pietrari insotiti de prof. Anamaria Sandulescu.




Pe parcursul acestei saptamani copiii din localitate au fost implicati in campania in mediul on-line, pe Facebook, prin transmiterea de mesaje impotriva violentei in general si a violentei impotriva femeii in special.

 Vom continua campania noastra printr-o serie de informari si mesaje dedicate luptei impotriva violentei asupra femeii pe tot parcursul acesteia, o campanie de informare si promovare in targul saptamanal bazata pe distribuirea de pliante care sa contina informatii legate de ordinul de restrictie dupa modelul de mai jos ce se va desfasura duminica, in zilele de 1 si  8 decembrie, vom participa la concursul de eseuri si la cele de fotografie si vom comemora victimele violentei prin lansarea de lampioane in seara zilei de 10 decembrie.







 

marți, 5 noiembrie 2013

Future Libraries - Future Communities sau... trei zile de vis din viata unui bibliotecar



Am primit in urma cu ceva timp onoranta invitatie de la IREX si BIBLIONET pentru a participa la ultima sedinta BIBLIONET inainte de retragerea lor din colaborarea cu bibliotecile romanesti. Alaturi de colegele mele Alina Nicola, Mimi Ciobanu, Monica Cosac, Mariana Barbulescu si Ioana Goran, dar si de alti bibliotecari din tara, am avut privilegiul de a participa la lucrarile Conferintei Nationale Comunitatile Viitorului desfasurata in perioada 30 oct.-1 nov.2013 la Biblioteca Nationala a Romaniei.


 

Biblionet, initiativa Fundatiei Bill & Melinda Gates in valoare totala de 26,9 milioane de dolari pe o durata de 5 ani si-a propus facilitarea accesului gratuit la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice. In urma derularii acestui program un  numar de 2300 de biblioteci dintr-un total de 2800 au fost dotate cu tehnologie moderna.
Prin cursurile de formare si tehnologia furnizata, Biblionet a ajutat bibliotecile sa asigure servicii in comunitatile locale sub forma unui parteneriat intre IREX, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), autoritatile locale si nationale si bibliotecile din tara. Pentru a-si atinge acest obiectiv, Biblionet s-a concentrat pe patru componente principale ale programului:

FACILITAREA ACCESULUI PUBLIC LA INFORMATIE : 
Infiintarea unei retele de biblioteci cu calculatoare cu acces public;


PREGATIREA BIBLIOTECARILOR DIN BIBLIOTECILE PUBLICE : Furnizarea de servicii de formare pentru bibliotecari. Partenerii Biblionet au elaborat materiale de formare si au creat un sistem de pregatire profesionala care sa ii ajute pe bibliotecari sa introduca noi servicii si sa dezvolte inovatia in sistemul de biblioteci publice
PROMOVAREA VALORII BIBLIOTECILOR PENTRU COMUNITATI : Parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice (ANBPR).
Asistenta oferita bibliotecarilor in dezvoltarea si organizarea de continut local, in beneficiul tuturor utilizatorilor bibliotecii.
ASIGURAREA SPRIJINULUI GUVERNAMENTAL : Implicarea administratiei in vederea adaptarii politicilor publice.
Implicarea tuturor celor mentionati a fost totala iar bibliotecile romanesti au raspuns cu entuziasm asa incat bilantul  a fost pe masura.
Conferinta profesionala desfasurata la Biblioteca Nationala a Romaniei si in Aula Ministerului Culturii a adunat un numar impresionant  de responsabili de nivel inalt ai proiectului.
 
In dimineata zilei de 30 noiembrie directorul Biblionet Paul Andre Baran si presedintele ANBPR Dragos Adrian Neagu au avut intalniri cu comisari europeni si reprezentanti ai ministerului Telecomunicatiilor in vederea obtinerii sustinerii in continuare a Programului instituit de catre Biblionet, iar dupa amiaza a avut loc deschiderea evenimentului, cu un cuvant de salut adresat de catre directorul BNR, Elena Tarziman, urmat de Jessica Dorr, director adj. al programului Global Libraries, Fundatia Bill&Melinda Gates, Bob Pearson, presedinte IREX, Marcel Chiranov, IREX.
Evenimentul a fost continuat cu abordari ale durabilitatii proiectului in tarile din  Europa prin panelul moderat de Sandra Fried, ofiter de program Fundatia Bill&Melinda Gates unde Rafal Kramza, directorul programului din Polonia, Trendafil Meretev, director Bulgaria si Scott Andersen, director adjunct Biblionet, IREX Romania au adus multumiri Fundatiei si au impartasit din experienta tarilor implicate in acest program si despre programele de sustenabiblitate pe care le-au imaginat si impus dupa plecarea Biblionet.
Un alt moment important a fost moderat de catre Melissa Pailthorp, ofiter de Program, Fundatia Bill& Melinda Gates, prin care s-au adus in atentie parteneriatele cu bibliotecile, invitati fiind Raluca Damian – APIA, Madalin Nitis – VISA Europe, Todi Pruteanu – Microsoft Romania, Andrei Popescu – ANPCDEFP, Mariuca Talpes – Intuitext si Dragos Neagu – ANBPR.
 
 
Seara zilei de 30 octombrie mi-a adus o bucurie si mai mare - decernarea premiului "Idei pentru maine @biblioteca ta" de catre Paul Andre Baran, director Biblionet si Sandra Fried, ofiter de program al Fundatiei Bill&Melinda Gattes, in fata unei asemenea audiente alcatuita din cei mai buni profesionisti ai bibliotecilor romanesti, moment in care am simtit pe deplin mandria de a fi BIBLIOTECAR! 
Colegii nostri de la bibliotecile judetene, cel mai bine implicate in programele Biblionet, ne-au impartasit din experienta lor la care s-au adaugat cele doua reprezentante ale Centrului Mortenson pentru Programe Internationale, Barbara J. Ford si Susan Schnuer care ne-au aratat tendintele internationale  si nevoia de advocacy in biblioteci.
31 octombrie a cuprins un numar considerabil de sesiuni tematice in paralel unde a fost prezenta si biblioteca noastra.
 
 
Astfel, la sesiunea Servicii noi in biblioteca: Bune practici in educatia pentru o viata sanatoasa, avandu-l ca moderator pe dnul Jozsef Szocz, am prezentat alaturi de Mariana Barbulescu de la Biblioteca Comunala Francesti si de Mihail Grinea, Biblioteca Judeteana "Gh.Asachi"Iasi  proiectele de succes incluse in acest panel. Au fost astfel prezentate proiectele "Fii Fitness nu Fatness", "Mens sana in corpore sano" si "Primul ajutor-trusa ta de cunostinte", proiecte ce au starnit interesul participantilor. Proiectul "Fii Fitness nu Fatness" a fost prezent si la sectiunea de postere din cadrul conferintei alaturi de alte proiecte de succes din tara noastra.  Prezentarea rezultatelor spectaculoase obtinute in replicarea proiectului pentru adolescente si mamici a dus la aprecieri atat din partea IREX, cat si din partea bibliotecarilor prezenti. Spun acest lucru si datorita faptului ca proiectul "Fii Fitness nu Fatness" va fi prezentat la Centrul de excelenta pentru adulti 40+ din cadrul Bibliotecii V.A.Urechia Galati.
O alta surpriza placuta a fost aceea ca la standul "Cautatorilor de povesti", de pe un perete sa ma urmareasca privirea patrunzatoare a lui "Teo, geniul in informatica de la Pietrari"- asa cum i-a spus Scott Andersen, director adjunct Biblionet, in interventia avuta la deschiderea conferintei, iar un fragment din povestea  "Teo intre meri" a Bibliotecii Pietrari, Valcea, sa fie acolo, pentru a putea fi citita si pentru a starni interesul tuturor vizitatorilor Bibliotecii Nationale a Romaniei. 
 
 
Ce mai pot adauga? A fost minunat, a fost incununarea muncii de ani de zile din biblioteca mea, cea mai mare realizare a vietii mele, avand in vedere faptul ca, de peste 20 de ani, viata mea este biblioteca mea, a fost dovada faptului ca atunci cand indraznesti sa visezi, visele tale se pot transforma in realitate! Nu trebuie sa ne intrebam ce-i trebuie lumii, trebuie sa ne intrebam ce ne face pe noi sa prindem viata si sa ne apucam de treaba! Pentru ca lumii ii trebuie oameni care au prins viata! Noi, bibliotecarii, in ultimii ani am fost adusi la viata! Multumim Biblionet!
Vom continua sa visam si in anii urmatori si sa transformam visele oamenilor in realitate!