Doi vrăjitori ai slovelor, Tudor Arghezi - maestru al definiției sclipitoare, bazată pe metafore și calambururi, și N.Gh.Popescu-Rebus - specialist în încrucișarea meșteșugită, de sfinx modern, a vocabulelor - se întalneau în 1933 la București pentru a scrie împreună o pagină celebră din istoria culturii și spiritualității romanești.
"Oamenii în general și copiii în special trebuie să învețe de plăcere; acumularea cunoștințelor să nu fie o corvoadă. Jocul ca învățătură și învățătura ca joc - acesta constituie marele secret al pedagogiei și al rebusismului deopotrivă” - spunea N.Gh.Popescu-Rebus, maestrul incontestabil al cuvintelor încrucișate și întemeietorul rebusismului romanesc, născut la 22 aprilie 1909 în comuna Pietrari.
Primele careuri dezlegate astăzi de micii urmași ai ”Sfinxului de la Pietrari” sunt printre cele mai simple, făcand parte din categoria ”Integrame pentru copii”. Sperăm să ducem cat mai departe REBUSUL, acest joc al minții, al cuvintelor potrivite și încrucișate în fel și chip, întalnindu-ne în fiecare zi de marți, la ora 9, la bibliotecă, la Atelierul careurilor enigmatice.
Mai multe despre rebusism: http://adevarul.ro/news/societate/romanii-cuvintele-incrucisate-pasiunea-marelui-arghezi-rebusistii-anchetati-securitate-1_52d80545c7b855ff5689340d/index.html
Imagini
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu