marți, 6 septembrie 2016

Ierburi uitate...

După ce timp de cateva săptămani, voluntari și copii deopotrivă, am învățat să recunoaștem și să colectăm ierburi medicinale din pasunile si fanețele noastre, am trecut și la etapa de realizare a primelor ierbare.
Colecţiile de ierbar au o valoare ştiinţifică şi didactică, formativă, dar şi informativă; pentru realizarea acestor colecţii trebuie respectate anumite etape și anume: recoltarea plantelor, presarea și exicarea (uscarea) acestora, determinarea plantelor și alcătuirea ierbarului. Plantele trebuiesc aşezate pe planșe astfel încât să fie vizibile cât mai multe amănunte ale organelor lor şi sunt lipite cu fâşii înguste de hârtie sau scotch, pentru a nu glisa pe suprafaţă. Fructele se dispun în plicuri de hârtie ataşate colii de ierbar. În colţul din stanga, sus, pe o etichetă de identificare, sunt prezentate următoarele informaţii: familia; genul, specia şi autorul; numele popular al plantei (din zona recoltării); utilizări; data; localitatea; locul recoltării, numele celui care a recoltat şi determinat planta.
Cu ajutorul Atlasului botanic, al Atlasului plantelor medicinale și a altor volume din bibliotecă, biblio-voluntarii și copiii înscriși la Atelierul de plante medicinale derulat în cadrul Programului de vacanță 2016 au putut determina și cataloga o colecție destul de însemnată de plante medicinale aflate în flora meliferă. Alcătuirea unui ierbar (prin parcurgerea etapelor descrise mai sus) reprezintă atât o deprindere a unei tehnici de pregătire practică, cât şi realizarea unei colecţii cu valoare ştiinţifică dar şi didactică, avand o deosebită importanță pentru orientarea profesională ulterioară a tinerilor, iar cele realizate din proprie initiativa de voluntarii nostri, vor fi donate scolii.
Am descoperit astfel împreună secrete ale unor ierburi de mult uitate, ierburi deosebit de folositoare, pe langă care trecem, poate, nepăsători, de cele mai multe ori.
Echipa biblio-voluntarilor implicati in acest proiect: Alexandra Mentea, Anca Draghici, Felix Maracinescu si Valentina Moghina. Multumesc mult, copii frumosi! :*


Imagini proiect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu