Evenimentul s-a desfășurat online pe platforma Zoom și a întrunit peste 80 de bibliotecari publici.
Credit foto - bibliotecar Nicoleta Grigorescu
Biblioteca Pietrari, în calitate de parteneră a Bibliotecii Județene ”George Barițiu” din Brașov, vă invită să participați (și) în acest an, la ediția a IX-a, a PARTENERIATULUI EDUCAȚIONAL INTERNAȚIONAL – „Prietenie pe o … sfoară ... virtuală”.
Ziua Internaţională a Cărții pentru Copii a fost iniţiată în 1967. Data nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărţilor pentru copii - ea coincide cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generaţii de copii cu povestiri precum: "Hainele cele noi ale împăratului", "Fetiţa cu chibrituri", "Răţuşca cea urâtă", "Mica sirenă".
Ziua Internaţională a Cărții pentru Copii, marcată anual pe 2 aprilie, este prilejul ideal pentru promovarea literaturii pentru copii şi pentru stimularea dorinţei de lectură a celor mai mici cititori.
Astfel, Centrul de Excelenţă pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Judetene „George Barițiu” – Brașov, a inițiat și demarat în anul 2013 un PARTENERIAT EDUCAȚIONAL NAȚIONAL (devenit ulterior INTERNAŢIONAL) dedicat marelui scriitor , Hans Christian Andersen și Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii intitulat ”PRIETENIE...PE O SFOARĂ”
În fiecare an a fost prezentat copiilor, chiar şi adulţilor câte un scriitor. Dacă în anii trecuţi i-am citit pe: Andersen, Fraţii Grimm, Carlo Collodi, Roald Dahl etc., anul acesta, în urma unui sondaj realizat în rândul bibliotecarilor, autorul ce ne va încânta este PETRE ISPIRESCU.
Desfășurătorul activităților:
1. Copiii vor fi întâmpinați pe fond muzical (în cadrul proiectului naţional demarat de Radio Romania Muzical – „Ascultă 5 minute de muzică clasică”.
2. Introducere în temă - câteva cuvinte despre partenerii din proiect, despre localităţile unde se desfăşoară proiectul etc.
3. Se va prezenta viața și opera scriitorului Petre Ispirescu (prezentare power point realizată de către biblioteca Brașov)
4. Se citeşte una dintre poveștile lui Petre Ispirescu: "Sarea in bucate", "Prâslea cel voinic şi merele de aur", "Fata moşului cea cuminte", "Însir-te mărgărit"(o să găsiţi mai multe variante la acest titlu), "Balaurul cu şapte capete".
5. Se trece la activitatea practică. Se folosește setul de desene aferent poveștii citite. Fiecare copil va avea:
- desen
- creioane/carioci colorate
- lipici
- carton A4 colorat (desenele colorate şi decupate se vor lipi pe carton colorat în poziția PORTRAIT)
6. Se va lipi o etichetă cu numele copilului, școala, clasa, localitatea, în colțul din dreapta jos pe cartonul cu desen.
7. Lucrările se vor expune în biblioteca parteneră, pe sfoară.
8. Se realizează fotografii atât în timpul activităților cât și la expoziția finală, de către toți partenerii. Se trimit către biblioteca inițiatoare 3 fotografii (activitate şi expo), pe adresa de email a organizatorului proiectului.
Perioada de desfăşurare a activităţilor este - 2 APRILIE – 15 IUNIE 2021.
Perioada de expunere şi de trimitere a fotografiilor (on-line) este – 15 IUNIE – 30 IUNIE 2021.
Așteptăm înscrierile doritorilor, cadre didactice, părinți, copii, bunici, adică toți cei care doresc să (re)descopere frumusețea basmelor românești!
Mulțumim Melaniei Luana Butnariu pentru inițierea acestui proiect ce a crescut frumos an de an!
Continuăm să citim, să povestim, să ne întâlnim cu scriitori!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu