miercuri, 9 februarie 2022

”Zestrea domnițelor”, un nou proiect Erasmus+ la Biblioteca Pietrari

 

”Zestrea domnițelor”, un nou proiect Erasmus+ la Biblioteca Pietrari

Biblioteca Publică Locală Pietrari este coordonatoare, pentru a doua oară consecutiv, începând cu 1 noiembrie 2020, într-un nou proiect Erasmus+. Primul proiect de tip Erasmus, ce se implementează cu succes în localitatea noastră, este proiectul ”Books not bullying”, un proiect KA104 pentru mobilități în domeniul educației adulților ce vizează parteneriate și participări la cursuri cu formatori din alte 5 ţări (Turcia, Cipru, Portugalia, Franța, Croația). Intitulat sugestiv „Zestrea domnițelor”, acest al doilea proiect al bibliotecii din Pietrari se va desfășura pe o perioadă de 1 an și va avea ca temă principală păstrarea prin digitizare a zestrei ce se află în casele pietrărencelor. Prima întâlnire, de organizare a grupului de inițiativă ce implementează proiectul "Zestrea domnițelor", nr.contract 2021-2-RO01-ESC30-SOL-000038276, proiect cu finanțare europeană prin programul Erasmus+, inițiativa Corpul European de Solidaritate, a avut loc în data de 30 ianuarie 2022. Este primul proiect de acest fel implementat la Biblioteca Pietrari, apărut prin dezvoltarea unei idei ingenioase avute de grupul tinerilor bibliovoluntari în anul 2021.




"Zestrea domnițelor" este un proiect de păstrare a identității locale, prin tehnici de service-learning, un proiect prin care tinerele din localitatea Pietrari, jud.Vâlcea, descoperă, din cărți, de pe cămășile populare sau de la bunicile lor, tainele cuprinse în cusături și împunsături ale acului, taine ce au fost frumos meșteșugite pe iile din lăzile de zestre ale pietrărencelor. Modelele descoperite de noi vor fi culese, prelucrate digital și strânse în prima culegere de motive populare realizată și păstrată atât în format clasic, pe hârtie, cât și în format on-line, conservând astfel, peste timp, izvoadele noastre, spre a nu se rătăci, cumva, în calea vremurilor nestatornice. Prin tehnici de realitate augmentată, cu sprijinul specialiștilor Bibliotecii Județene Antim Ivireanul Vâlcea, vom face legături temeinice între altițele iilor noastre și locuri demult uitate din Pietrari, între râuri și rânduri tainic scrise în hrisoave vechi ale locurilor în care ne aflăm. Șoapte misterioase și voci duioase vor citi și povesti din legendele locului, iar suflete curate și mâini harnice vor lua parte la ateliere de cusături populare, dar și la șezători venite din vremuri apuse, pregătind prima Expoziție de Artă Populară ce-și va găsi loc în spațiul generos al bibliotecii din Pietrarii Vâlcii, ce va fi transpusă, ca în poveste, în primul muzeu virtual al com.Pietrari. Tinerii din grupul de inițiativă ce coordonează acest proiect își propun să descopere și alte zone din țară care pot folosi aceleași metode de păstrare și promovare a patrimoniului local prin participarea la o tabără de vară și vor să ducă mai departe meșteșugul cusăturilor populare, lăsându-l moștenire urmașilor lor.

 

🙏 Parteneri: Fundația Comunitară Vâlcea; Asociația ”Ajutăm, Integrăm, Dezvoltăm și Evoluăm” Vâlcea; Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Rm.Vâlcea; Centrul Județean Pentru Conservare Și Promovare a Culturii Tradiționale Vâlcea.

 

Bibliotecar,

Crina Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu