Biblioteca Publică Locală Pietrari coordonează în perioada 5 - 9 decembrie 2022 o serie de activități de promovare a lecturii, stabilite în cadrul unei mobilități internaționale ce are loc în România, în urma implementării proiectului Erasmus+ ”Recovery starts from kindergarten”, KA210-SCH - Small-scale partnerships in school education, contract nr: 2021-2-IT02-KA210-SCH-000051268.
Parteneri în cadrul acestui proiect sunt școli din:
Turcia - Vezirköprü Atatürk Orta Okulu,
Portugalia - Lar D. Pedro V
și
România - Biblioteca Pietrari.
Agenda zilei a cuprins următoarele activități:
- întâlnirea echipelor de educatori, reprezentanți ai partenerilor din cele patru țări;
- vizitarea Bibliotecii Județene Antim Ivireanul Vâlcea. Sub îndrumarea profesionistă a ghidului nostru de astăzi, doamna Alina Nicola, vizitatorii din cele 3 țări au descoperit istoria, curiozitățile și frumusețea bibliotecii vâlcene. De asemenea, a fost vizitată "Secția pentru copii" unde bibliotecarii au prezentate diferite modalități de atragere la lectură a celor mici, "Secția Carte de patrimoniu" și "Secția de limbi străine". Atelierul de origami organizat de bibliotecarii vâlceni a surprins și încântat auditoriul.
- vizitarea Târgului de Carte pentru Copii, găzduit în această perioadă de instituția vâlceană. Am avut bucuria de a lua parte la prezentări de carte susținute de către doamna scriitoare Victoria Furcoiu - Bunica în fața celor mai mici vizitatori ai târgului. O încântare să o ascultăm și să admirăm cărțile scrise și expuse cu drag!
- prezentarea proiectului "Recovery strats from kindergarten" și a instituțiilor implicate în proiect. "Secția periodice" ne-a fost gazdă, doamna bibliotecar Mihaela Radi prezentând pentru început diferite proiecte de promovare a lecturii organizate în parteneriat cu școli și biblioteci din județul Vâlcea.
A urmat prezentarea Bibliotecii Pietrari, a proiectelor organizate de aceasta, proiecte de promovare a lecturii, de dezvoltare personală a copiilor, tinerilor și adulților, dar și proiecte ce răspund nevoilor comunității deservite de aceasta. Am continuat prezentările pregătite de gazdele acestei mobilități prin invitarea în fața auditoriului a directorului Școlii Gimnaziale Pietrari, domnișoara Anamaria Sandulescu, partenera Bibliotecii Pietrari în acest proiect, ce a dat amănunte legate de misiunea școlii noastre, de proiectele susținute și implementate în ultimii ani, dar și despre activitățile reprezentative ale acestei instituții ce are rol esențial în educația școlară.
Fiecare dintre echipele participante la mobilitate - Italia, Turcia și Portugalia - au prezentat lucruri deosebit de interesante legate de programele școlare, de activitățile implementate, de promovarea lecturii și despre modul în care implică educatorii - copii - părinții în diferite inițiative educative sau în proiecte derulate în școlile și bibliotecile din țările lor.
Surpriza zilei, pentru mine de această dată, a fost prezența alături de noi a voluntarului SEV Mansur Sis ce a completat minunat prezentarea serviciilor oferite de bibliotecă noastră. De asemenea, a avut bucuria de a cunoaște și a schimba impresii cu echipa turcă.
Mulțumesc tuturor colegilor bibliotecari pentru această zi deosebită petrecută împreună, pentru acest minunat schimb de experiență și pentru tot sprijinul oferit!
A fost o încântare!
„Poți găsi magie oriunde te uiți. Stai jos și relaxează-te, tot ce ai nevoie este o carte.” – Dr. Seuss
Cea de-a doua zi din cadrul mobilității internaționale organizate de Biblioteca Pietrari, în colaborare cu Școala Pietrari, în cadrul proiectului Erasmus+ "Recovery strats from kindergarten" a cuprins sesiuni de lectură îmbinate cu activități STEM și cu jocuri de mișcare dedicate diferitelor categorii de vârstă ale preșcolarilor înscriși în toate cele trei grupe ale Grădiniței Pietrari.
"Elmer în zăpadă", scrisă de David McKee și citită cu voce tare de bibliotecar, ne-a transpus în atmosfera de poveste, cu gândul la zăpadă mult așteptată, la jocurile feerice ale iernii și la sărbătorile multicolore și parfumate ce urmează să înceapă.
Magia ne-a însoțit pe tot parcursul activității, experimentele științifice ajutându-ne să facem ca timpul petrecut împreună cu piticii grupei mari să treacă pe nesimțite.
Cântecele și jocurile ritmice pregătite de copii sub îndrumarea doamnei prof.educator Mihaela Mereș au fost momentele speciale ce au completat perfect activitatea noastră de astăzi, prezentată în fața educatorilor din Italia, Turcia și Portugalia.
Am continuat sesiunile de lectură cu voce tare, în clinchet de clopoței, alături de prichindeii grupei mijlocii, coordonați de doamna educator Diaconu Ileana Livia.
Cartea aleasă de această dată a fost "Sun...și vine Moș Crăciun", autor Passionaria Stoicescu, din care am ales o poezioară "cu morală" intitulată "Scrisoarea lui Moș Crăciun".
Celor mai mici și mai gingași copilași, cărticica "Crăciunul din pădure" le-a dezvăluit faptul că și animăluțele pădurii se pregătesc pentru sărbătorirea Crăciunului și, împodobesc brăduțul, întocmai ca și ei.
Ne-am alăturat, cu drag, celor mici și doamnei educator Laura Moghină, agățând stegulețele celor patru țări participante în proiectul Erasmus+ "Recovery starts from kindergarten", de crenguțele frumos împodobite, în cântec de colinde.
Acum brăduțul multicolor și strălucitor, poleit de zăpadă, așteaptă cuminte darurile Moșului bun și blând.
Atmosfera deosebit de plăcută, profesionalismul tuturor educatorilor, lecturile atent alese și activitățile de energizare propuse au dus la reușita acestei zile.
Agenda mobilității internaționale organizate de Biblioteca Pietrari și susținute în cadrul proiectului Erasmus+ "Recovery strats from kindergarten"KA210-SCH - Small-scale partnerships, contract nr: 2021-2-IT02-KA210-SCH-000051268, la care au participat profesori din Italia, Turcia și Portugalia, a cuprins vizitarea Bibliotecii Pietrari, prezentarea diferitelor servicii pe care aceasta le oferă comunității, a expoziției de artă populară pe care o găzduiește și demonstrații practice de coding, robotică și imprimare 3D susținute de coderii Wizards Code Club Pietrari.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcrina.steliana%2Fposts%2Fpfbid0naiNNSqEzBDpkQ75TttmmK7DXKznkcYVd3BzRDczpo2WyMZYyQDQyQeWb1LGu43dl&show_text=true&width=500" width="500" height="797" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Activitățile au continuat cu prezentarea mai multor volume și selectarea celor mai frumoase povești dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 3-7 ani, ce vor fi folosite de către cele patru țări în realizarea produsului final al proiectului - un AudioBook ce o să conțină recomandările de carte și de lectură, în limba italiană, portugheză, turcă, română și engleză, ale tuturor participanților.
A urmat, într-o atmosferă deosebit de plăcută, ceremonia de înmânare a Certificatelor de participare la mobilitatea internațională din România oferite de instituția gazdă - Biblioteca Publică Locală Pietrari.
Oameni speciali, profesioniști adevărați, pe care am avut bucuria și plăcerea să-i cunoaștem și să ne cunoască, aici, acasă la noi.
Acordarea "Certificatelor de participare" de către instituția gazdă - Biblioteca Publică Locală Pietrari - educatorilor din Portugalia, Italia și Turcia ce au luat parte la prima dintre cele 4 mobilități internaționale planificate în cadrul proiectului Erasmus+ "Recovery strats from kindergarten", proiect Small scale partenership.
Mulțumiri cadrelor didactice ale Școlii Pietrari ce mi-au fost și-mi sunt mereu alături!
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcrina.steliana%2Fposts%2Fpfbid02tRGHbVcRVvR82m24w7SohSSd3AQhDLWAVMfrHpgoRkZLw3nmtFJ7hJyrqBdsRM95l&show_text=true&width=500" width="500" height="740" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Și ultima zi împreună...
A fost o zi de neuitat, o zi cu și despre oameni din întreaga lume, ale căror interese sunt unite de carte și de lectură, dar și valorificate prin activități ce implică interesul pentru a reuși. Vizitarea orașului Sibiu și a împrejurimilor a fost un izvor de cultură, atât pentru noi, cât și pentru colegii noștri veniți în proiectul ERASMUS+, ce au rămas fascinați de frumusețea României, de gustul senzațional al mâncării noastre și de ospitalitatea românească.
"Povestea Calendarului" ne-a transpus în cea mai frumoasă lume pe care nu o vom uita niciodată, în Lumea Copilăriei. Atmosfera de basm, colindele și timpul petrecut împreună au dat valoare clipei.
Experiența Erasmus - o experiență minunată de care ne vom aminti cu drag, pe care ne-am simțit onorați să o "trăim” și care a legat prietenii ce, cu siguranță, vor crește în timp.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcrina.steliana%2Fposts%2Fpfbid0yioR3RqwDkccNDZnuZHHcfwULzJebnGFaNiTUs93anYEHKdtqKgYukDJrCp7f2C4l&show_text=true&width=500" width="500" height="740" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Să ne vedem cu bine în Portugalia!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu