miercuri, 21 august 2024

Biblio-VR - Laborator itinerant de realitate virtuală

 Scopul proiectului ”Biblio-VR - - Laborator itinerant de realitate virtuală în biblioteci ” este acela de creare a unui context multidisciplinar de educație non-formală într-un domeniu de interes major în rândul copiilor și tinerilor din localitățile Pietrari, Tomșani, Bunești și Bălcești : cel al realității virtuale și augmentate, prin intermediul bibliotecilor. 



Participarea la atelierele de lucru a copiilor și tinerilor înscriși în proiect va duce la dobândirea de noi cunoștințe STEAM și de aprofundare a celor deja învățate (din biologie, astronomie, geografie, ecologie, fizică, design 3D și matematică), de înțelegere a fenomenelor științifice într-o manieră inedită, prin implicarea simțurilor. De asemenea, proiectul atrage atenția asupra necesității utilizării în comun a echipamentelor deținute de bibliotecă, echipamente ce pot fi împrumutate de către cadrele didactice pentru a organiza lecții inedite. Bibliotecarii și cadrele didactice partenere vor participa la ateliere fizice și on-line pentru inițierea în limbaje de programare asociate cu VR și vor fi expuși unor domenii inovative: proiectarea 3D și descoperirea dee noțiuni legate de realitatea virtuală și augmentată. Vor crea conținut digital pentru o predare interactivă folosind tehnologia și specialiștii puși la dispoziție prin proiect de către Biblioteca Pietrari. Folosirea echipamentelor obținute prin finanțarea Științescu nu se va limita doar la copii și tinerii din Pietrari, caravana Biblio-VR de la finalul proiectului vizitând școlile si bibliotecile partenere. Prin implementarea acestui nou proiect Biblioteca Pietrari va putea deveni un spațiu comun ce oferă un larg acces la tehnologia prezentului întregii comunități, dar și altor comunități. Proiectul Biblio-VR este un proiect finanțat de Fondul Științescu Vâlcea, gestionat de Fundaţia Comunitară Vȃlcea. Pentru mai multe detalii accesați: www.valcea.stiintescu.ro.

Biblioteca Romă pentru Copii

 Biblioteca Romă pentru Copii,  un nou proiect internațional pe care Biblioteca Pietrari, alături de alte biblioteci publice din jud.Vâlcea și din România, îl va implementa în acest an .



✍️Proiectul 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐫𝐨𝐦𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢, inițiat de Asociația Harap Alb și Editura Pionier Press, este susținut și de Bokhjälpen, Bokstart, Ambasada Suediei din Bucureşti, Asociația Cu Alte Cuvinte și É Romani Glinda.

În anul 2022, ”Biblioteca romă pentru copii” și-a redeschis colecția la Biblioteca Națională a României, iar cu ajutorul Asociației Comunitățile Viitorului, și-a dezvoltat filiale în rețeaua bibliotecilor publice. O astfel de filială urmează să deschidem și la Biblioteca Pietrari, iar toate bibliotecile publice înscrise în proiect vor primi un pachet de cărți, materiale și mentorat pentru a dezvolta activități cu și despre cultura romă pentru copii. Acest proiect scoate în evidență faptul că bibliotecile unesc oamenii, indiferent de etnie, rasă, religie, și respectă mai mult ca niciodată sloganul Uniunii Europene - Uniți prin diversitate!

Întâlnirea de astăzi a presupus un minunat schimb de experiență profesională între bibliotecile pilot și bibliotecile nou-înscrise, dar și idei și perspective de viitor. Mulțumiri colegelor noastre, adevărate deschizătoare de drumuri, pentru toate experiențele împărtășite, dar și organizatorilor acestui eveniment special! 

Mă bucur mult că sunt parte din ”rețea” și mulțumesc tuturor colegilor ce au ales să-mi fie astăzi alături! 🙏📖💗

GoGREEN - al cincilea proiect Erasmus+

 O nouă finanțare Erasmus+ a fost aprobată, pentru proiectul GoGREEN depus de Biblioteca Pietrari, proiect evaluat cu 87 de puncte, al doilea pe lista acestei sesiuni de finanțare, un proiect cu un buget total de 31.465 euro ! Locul 2 din 73 de cereri depuse (doar 18 aprobate)... nu-i rău deloc.



O veste extraordinară primită chiar în această zi, când semnăm la București contractul Discover EU Inclusion!!!🤗🙏

GoGREEN este al cincilea proiect de anvergură pe care urmează să îl implementăm în comunitatea noastră! Toate aceste proiecte au fost și sunt dedicate copiilor, tinerilor și adulților din localitate, vizând procesul de dezvoltare personală a participanților, dar și cel de învățare non-formală (sau formală) ce poate să se deruleze pe tot parcursul vieții (Life Long Learning). Și unde anume poate avea loc acest proces, dacă nu într-o bibliotecă! Fie ea și comunală! 🤗🙂

Să dea Dumnezeu ca și acest proiect să fie cu folos, la fel ca toate celelalte! 🙏🥹📖♥️

P.S: Nu pot să spun cât de mândră sunt de tot ceea ce am reușit să fac în acești ani, cu atât de puține resurse (să nu uităm că biblioteca are un singur angajat) și cu atât de puțin timp dedicat acestor acțiuni (ținând cont de faptul că biblioteca derulează mai multe proiecte simultan, proiecte cu sau fără finanțare). Și, de asemenea, să nu uit să mulțumesc celor ce mi-au fost alături în implementarea tuturor acestor proiecte - familie, administrație locală, cadre didactice, tineri voluntari, părinți, bunici, copii mici și mari. Fără voi toți, nimic nu ar fi fost posibil!🙏💞


#BibliotecaPietrari

#erasmus

#educațiaadulților

#gogreen 

Discover EU Inclusion - un nou proiect Erasmus+

Discover EU Inclusion 




Un nou proiect Erasmus+ în valoare totală de 17.687 euro urmează a fi implementat de Biblioteca Pietrari! "Growing UP your nature" KA155-YOU - DiscoverEU inclusion action (KA155-YOU) - un proiect cu și despre tineri. 

Prin proiectul "Growing UP your nature" (GrowUP) vom putea oferi tinerilor ”de la țară” oportunitatea de a învăța despre Europa, dar și de a descoperi oportunitățile pe care Europa le oferă în ceea ce privește viitoarea lor educație și viitoarele lor alegeri în viață, de a le oferi tinerilor cunoștințe, abilități de viață pentru viitor și competențe valoroase pentru aceștia, încurajând permanent conexiunile și dialogul intercultural între tineri, de a promova sentimentul de apartenență a tinerilor noștri la Uniunea Europeană, de a-i inspira pe aceștia să adopte un stil de călătorie sustenabil, în special, dar mai ales, să devină conștienți de importanța mediului, în general. 

Scopul proiectului nostru este acela de a crește gradul de implicare a tinerilor din comunitatea rurală în prevenirea problemelor de mediu din comuna Pietrari. Dacă orice persoană ar respecta pe cât posibil regulile și principiile generale de protecție a mediului înconjurător, efectele ar fi vizibile imediat, iar întoarcerea la o natură curată va fi posibilă într-o perioadă relativ scurtă de timp. Pământul este deocamdată singura casă a speciei umane și datoria fiecărui om este de a o proteja prin orice mijloace posibile, păstrând-o într-o stare cât mai apropiată de cea de dinaintea dezvoltării civilizației. Oamenii au nevoie de condiții de mediu favorabile unei vieți sănătoase și îndelungate, lipsită de probleme și boli. Protejarea mediului este datoria fiecăruia dintre noi, iar tinerii trebuie să fie cei care să se implice în salvarea naturii pentru un viitor mai bun. 

Al lor, al nostru, al tuturor! 🙏🌍


Vacanța la ...bibliotecă - 2024

 START!
 "Vacanța la ...bibliotecă", alături de voluntari, proiect aflat deja la cea de a XVII-a ediție - 2 iulie 2024, ora 10. 





📌Acest proiect de educație inter-generatională este destinat copiilor și adolescenților din localitatea noastră, dar și tinerilor care vin să-și petreacă vacanțele la bunici!

📝Atelierele și cursurile vor fi susținute, ca în fiecare an, de echipa de bibliovoluntari, după cum urmează:

⚙️ Ateliere STEAM în cadrul Bibliotecii de lucruri Pietrari (inițiere în arta cusăturilor populare și recondiționare cămăși populare) - marți, orele 10-12. 

🪢Susținut de voluntari din comunitate, atelierul de cusături și recondiționare a cămășilor populare se adresează copiilor, tinerelor și doamnelor din localitate care stăpânesc arta cusutului și doresc să-i învețe pe cei mici cum să deprindă această artă, dar și să repare cămășile populare pe care le păstrează în lăzile de zestre, în așa fel încât acestea să poată fi purtate sau refolosite. "Biblioteca de lucruri" este un concept care susține economia circulară.

🦾Cursuri de codare, imprimare 3D și robotică - miercuri, orele 10-12, voluntari: Cosma Maria, Barbu Lelia, Antonia Cucu, Antonia Stefaneanu, Laura Simion. Participă coderii înscriși în Wizards Code Club Pietrari, dar și alți adolescenți ce doresc să descopere tainele programării și imprimării 3D.

🫶 ”Rețeaua fetelor puternice” - ateliere de dezvoltare personală dedicate tinerelor adolescente din com.Pietrari (miercuri, orele 12-14).

🧑‍💻 Îndrăznește să îți pese - ateliere de dezvoltare personală coordonate de voluntar Alexandra Bîrlan, studentă, absolventă a primei ediții a acestor cursuri implementate via EduCaB. Participă adolescenți cu vârste cuprinse între 12-18 ani (joi, orele 12-14).

📖”Ora poveștilor la bibliotecă” - ateliere de lectură în aer liber, coordonate de echipa de bibliovoluntari a Bibliotecii Pietrari. Participă copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani (vineri, orele 10-12).

📽️ Cinema la bibliotecă - program de educație cinematografică. Participă copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani (vineri, orele 12-13).

Pe lângă aceste activități, vor continua întâlnirile organizatorice și activitățile din cadrul proiectului "Biblio-VR","Biblioteca de semințe ", ”Atelierele de limba engleză pentru adulți” sau "Bebeteca", respectându-se calendarele de implementare ale acestora.

🥁Deschiderea programului de vacanță 

va avea loc în data de 

2 iulie 2024, la orele 10!

Nu uitați! Vă așteptăm la bibliotecă!

📣Deeeci...

Ce vom face noi în această vară?

Ei bine, nu vom dormi deloc! 🙂