vineri, 25 februarie 2022

”Her Net Her Rights” - atelierele nr. 7, nr.8 și nr.9

 Atelierul nr. 7  - sesiunea II-a, 

formator: 

prof.înv.primar,

Raluca-Elena Năstasie,

voluntar în cadrul Bibliotecii Pietrari.














Atelierele anti-bullying se desfășoară prin noul serviciu de bibliotecă intitulat ”Her Net Her Rights” - un serviciu de bibliotecă implementat în proiectul ”Books not bullying”, finanțat prin programul ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1 - Educația adulților prin Contract numărul – 2020-1-RO01-KA104-078330, proiect coordonat de Biblioteca Publică Pietrari. 

Intervențiile anti-bullying nu pot fi limitate doar la clasă sau la activitățile bazate pe programa școlară. Ele nu pot funcționa singure, fără angajamentul administrației școlii, profesorilor, educatorilor, dar nu numai. Implicarea părinților joacă și ea un rol deosebit. În ultimul rând, dar nu mai puțin important, participarea autoritară din partea copiilor ar trebui văzută ca o resursă puternică în abordarea bullying-ului școlar.

Nu-i aşa că toţi ne dorim ca propriul copil să fie sigur pe el, să-şi apere drepturile, să vorbească pe un ton ferm, să privească agresorul în ochi menţinând o postură a corpului care să transmită încredere deplină în propriile forţe, fără urmă de teamă faţă de agresor?

Încrederea afişată trebuie însă să fie reală, cât mai convingătoare, autentică. Şi asta vine dintr-o stimă de sine crescută, învăţată și integrată solid. Ce am făcut noi, ca părinţi, pentru a ne echipa copilul cu “uneltele” necesare pentru asta? Să începem prin a ne răspunde sincer şi asumat.

Cel mai eficient mod de a preveni și combate fenomenul de bullying este să le oferim copiilor înţelepciunea de a şti cum să reacţioneze faţă de agresori fără intervenţia expresă a unui adult.

Nu există tânăr care creează probleme, ci tineri care trec prin probleme. Să le fim alături în prelucrarea şi transformarea convingerilor ce îi menţin în stările de frică şi neputinţă! Să îi antrenăm pe copiii noştri să transforme problemele in oportunităţi!

Lumea poate să nu dea șanse copiilor noștri. Şi atunci ce vom face? Ne vom resemna? Îi vom “proteja” într-o bulă impenetrabilă, departe de orice este neplăcut, rău, incomod? 

Sau vom face tot ce putem pentru a le dezvolta abilităţile de a-şi creea singuri şansele şi de a le valorifica?

Suntem atenţi la copiii noştri? Putem să avem grijă de sufletele lor? Îi privim în ochi? Ce ne spun ochii lor? 

Întrebări, răspunsuri, dezbateri, soluții...

Și, da! Împreună, reușim!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4838057359572847&type=3 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu