marți, 12 aprilie 2022

Hora costumelor 2022

 Un eveniment mult așteptat de întreaga comunitate..."Hora costumelor 2022", ediție aniversară!



Prima “Horă a costumelor” i-a inspirat publicistului Baruţu T. ARGHEZI o memorabilă evocare:
“Ne-am învăluit inima în marame de borangic și am descins în mijlocul unui alai în care domnițele-țărănci și voievozii-săteni își plimbau măreția și făptura lor istorică în fața mulțimilor adunate în locul numit Pietrari…”
(La “Hora costumelor”, “Albina”, nr. 1164, aprilie 1970)
Programul acestei prime sărbători a portului popular a cuprins: expoziție de artă populară tradițională, concursul de creație, parada portului popular și “hora costumelor”. La concurs au participat, cu costume create în iarna 1969-1970, creatoare populare din vetrele ariei etnografice Horezu. Juriul de specialitate, format din Elena Secoșan, Eugenia Trifan și Ioan St. Lazăr ( coordonatorul concursului), a evaluat costumele în funcție de parametrii prevăzuți în regulament: autenticitatea populară, specificul zonal, calitatea artistică.
Se împlinesc 50 de ani de când ”Hora costumelor”, această sărbătoare «spectacol total al Vâlcei»”, prin numeroasele roți mișcătoare de oameni îmbrăcați «ca-n povești», ce are darul să transporte privitorul, prin imaginea de vârtej care se naște în fața ochilor într-o scenă de film care, cu toate că se petrece aievea, pare ruptă dintr-o peliculă de epocă sau dintr-o carte de istorie.
«Hora costumelor» se rotește mereu, la Pietrari, în Duminica Floriilor, afirmând cu vigoare tinerețea fără bătrânețe a tradiției populare, strângând laolaltă copii, tineri, bătrâni, într-o horă a vieții fără de sfârșit.
Concursul creatoarelor populare, o inițiativă a CJCP Vâlcea și a autorităților comunei Pietrari grefată pe tradiția locală, potrivit căreia tinerele țărănci și creatoarele populare ale județului Vâlcea arată - de Florii – ceea ce au realizat mai frumos în timpul iernii.
Vă așteptăm și în acest an, să ne prindem împreună în Hora noastră nesfârșită!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu