Ieri, 18 mai 2011, la biblioteca a fost sarbatorita Ziua muzeelor.
Copiii, ajutati de voluntari si de bibliotecara, au invatat sa foloseasca aplicatia Google Art Project prin care au reusit sa faca turul virtual al celor mai importante muzee ale lumii: Palatul Versailles, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Galeriile Tetryakov din Moscova, Galeriile Uffizy din Florenta, Muzeul Metropolitan din New York, Galeriile Nationale din Berlin s.a. Pe langa zecile de intrebari legate de perioada in care au fost construite cladirile care gazduiesc muzeele, de sculptorii si pictorii care au realizat remarcabilele capodopere de arta gazduite in colectiile acestora, de regii, reginele, imparatii si imparatesele care apareau in unele picturi si pe care ochii curiosi ai copiiilor ii vedeau pentru prima data, chiar daca la lectiile de istorie invatasera despre acestia, a aparut si intrebarea unuia dintre copii "Doamna, dar muzee de la noi din tara, nu sunt?"...
O simpla cautare pe Google a scos in evidenta faptul ca Muzeul Grigore Antipa din Bucuresti isi prezinta colectiile la fel de modern ca celelalte muzee din lume - virtual. Curiozitatea copiiilor a fost inca o data (a cata oara???) satisfacuta, acestia ramanand uimiti de bogatul patrimoniu format din colectii zoologice, de minerale si roci, paleontologice si etnografice detinute de muzeul din tara noastra.
In incheiere copiii au rasfoit cartile din expozitia pregatita special si au participat la un concurs gen "Cine stie, castiga".
De ce oare ne-am propus sa aniversam aceasta zi? Deoarece incercam sa atragem atentia asupra rolului important pe care il joaca muzeele, in ceea ce priveste respectul si recunoasterea diferentelor. Pe de o parte, acestea dau un sens nou comunitatii, punand in valoare patrimoniul cultural comun, pe de alta parte, ele pot sa aduca la lumina rolul indivizilor si al grupurilor, ale caror singularitati si diferente stau la baza diversitatii inerente a acestui patrimoniu comun.
Din alt punct de vedere, SI NOI, BIBLIOTECARII, EDUCAM...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu