Biblioteca Pietrari a organizat in aceasta perioada, saptamanal, in fiecare zi de vineri, intre orele 13-15, proiectii din colectia de filme ”CinEd-educatie cinematografica in biblioteci”. Au fost vizionate pana in prezent filmele:
- ”Prima zi de școală/Luminița” (r. Jacques Rozier, Franta, 1956) în care, la distanță de 50 de ani și de 5000 de km, doi regizori își rememorează amintirile din copilărie.
- ”El espiritu de la colmena”- ”Spiritul stupului”(r. Victor Erice, 1973). Filmul lui Victor Erice nu vorbeşte cât se exprimă prin imagini şi sentimente. Pe fundalul unei Spanii distruse după războiul civil din 1936-1939, în care nimic nu mai este aşa cum a fost, şi în care războiul se mută de pe front în intimitatea sufletească a oamenilor, terifiantul se insinuează în viaţa celor mai impresionabili.
- "Uma pedra no bolso"- "Un sambure de indoiala" (r. Joaquim Pinto, Portugalia, 1987) in care Miguel, un băiat de 12 ani, este pedepsit pentru că nu a obținut rezultate bune la școală: trebuie să rămână la pensiunea mătușii sale pe durata întregii vacanțe. După câteva zile de plictiseală, începe să se împrietenească cu ceilalți locuitori și vizitatori regulați ai pensiunii, precum servitoarea Louisa sau Joao, pescarul. Dar sosirea doctorului Fernando tulbură viața liniștită a locului și îl face pe Miguel să-și schimbe perspectiva asupra lucrurilor.
După vizionare am făcut împreună cu participanții o recenzie a filmului vizionat, punand accentul pe anumite detalii legate de subiect, personaje, cadru, în așa fel încât să înțeleagă anumiți termeni legați de cinematografie și să poată deveni spectatori activi cu viziuni critice.CinEd este un proiect iniţiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Societatea Culturală NexT (pentru nivelul gimnazial şi liceal). CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene. Activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută la dezvoltarea abilităţilor elevilor de a analiza, înţelege şi interpreta un mesaj audio-vizual, contribuind la formarea unui public activ, precum şi la apropierea de cinematografie, ca artă şi industrie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu