luni, 22 februarie 2021

”Eu citesc. Tu citești?”

 Biblioteca Publică Locală Pietrari participă la campania on-line de promovare a lecturii intitulată ”Eu citesc. Tu citești?” inițiată de Biblioteca Municipală "Radu Rosetti" Onești.



La fiecare început de an ne facem o listă de dorințe. Ne gândim la ce nu am apucat să facem în anul trecut, de ce dorințe am uitat, care s-au îndeplinit și ne scriem altele.
Mulți dintre noi ne-am trecut pe lista de dorințe la fiecare început de an: ”să citesc mai mult.” Am putea spune că este în top 10 dorințe de început de an. Dar, din păcate, de foarte puține ori, ne și ținem de această promisiune. Trece mai degrabă în rândul dorințelor la care nu ne mai gândim sau de care nu mai avem timp.
Au trecut deja mai multe zile din acesta an. Câte pagini ai apucat să citești? Noi ne-am propus anul acesta să te ajutăm să îți îndeplinești această dorință. Să citești. Să citești mai mult.
”Eu citesc, tu citești?” Așteptăm să ne răspunzi printr-un video în care să ne citești câteva rânduri din cartea ta preferată, ori din cartea aceea de pe noptieră, despre care spui mereu că mâine seară sigur o deschizi. Și să adresezi întrebarea mai departe.
Vrem să te încurajăm să-ți dai timp să citești. Și evident să vii la bibliotecă să împrumuți o carte și să citești.
Vrem să facem cititul și mersul la bibliotecă, din nou la modă.
Proiectul online ”Eu citesc, tu citești?” este o inițiativă a colegilor bibliotecari din cadrul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” Onești derulat în colaborare cu biblioteci din țară, printre care și Biblioteca Pietrari. Alături mi-au fost bibliovoluntarii meii dragi și copii înscriși la Cercul de lectură al bibliotecii ”Petale de lumină”

Daria Mărăcinescu, Daria Gorun, Alexandra Bârlan, Elena Popescu





VREAU ȘI EU LA LICEU"

 Proiectul de dezvoltare personală "VREAU ȘI EU LA LICEU", ediția 2021, un proiect educațional, motivațional, organizat pentru copii de la țară, facilitat de bibliotecile publice locale.




Conceput de către doamna Dana Rădulescu și aflat sub sigla "Vatra cu idei", proiectul este destinat elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a, fiind susținut de 11 traineri (voluntari) din domenii diferite de activitate, incluzând participanți din comunele Nicolae Bălcescu, Galicea, Milcoiu, Pietrari, Frâncești și Voineasa.
Astăzi, 21 februarie, de la ora 17,00 - o nouă întâlnire, un nou invitat, de această dată din afara comunității vâlcene: profesor matematică Traian Viorel Popa din București.
Mulțumim pentru oportunitatea oferită adolescenților din Pietrari, tineri care, iată, aleg să se pregătească pentru viitor sub îndrumarea celor mai buni mentori.👏❤🥰 Mândră de voi, dragilor!
În acest proiect sunt înscriși 10 adolescenți cu vărste cuprinse între 13-15 ani ce vor participa la atelierele organizate de inițiatorii proiectului.

marți, 16 februarie 2021

„Google Forms pe înțelesul tuturor”

În data de 16.02.2021 am luat parte la trainingul online cu tema „Google Forms pe înțelesul tuturor” - formator Corina Ciuraru - Biblioteca Județeană Brăila.

Google Forms extind funcționalitatea întregii suite G Suite (anterior Google Apps). Acestea permit crearea de chestionare și formulare pentru site-uri web. Datele obținute în acest mod intră direct într-o foaie de calcul, care îți permit să analizezi informațiile colectate în mod continuu, precum și să efectuezi rapid un rezumat al unui chestionar sau sondaj de opinie.

Formularele Google oferă o cale excelentă de a colecta rapid și analizarea datelor. Google Forms reprezintă un instrument gratuit de la Google, care permite următoarele: 

- creearea de formulare,

 - crearea de sondaje, 

- crearea de chestionare, 

- participarea altor persoane la completarea formularelor online, 

- colectarea tuturor răspunsurilor într-o foaie de calcul şi prezentarea rezultatelor prin grafice. 

Acest instrument web ne permite să alegem dintr-o mulțime de opțiuni de întrebări, fie cu variante multiple de răspuns sau răspunsuri de tip meniu drop-down, fie la scară liniară. Vom putea, de asemenea, să adăugăm imagini și videoclipuri YouTube sau să adoptăm sistemul de ramificare a paginilor și de filtrare a întrebărilor. Cu ajutorul acestui instrument vom putea colecta în mod organizat și automat răspunsurile la sondajele elaborate, însoțite de  informații și grafice despre răspunsuri în timp real. Nu în ultimul rând, vom putea lucra în echipă la distanță, adăugând colaboratori: colegi, prieteni, clienți, parteneri, etc. care vor putea contribui la elaborarea chestionarelor sau sondajelor digitale ce ne vor ajuta în identificarea nevoilor utilizatorilor noștri și în dezvoltarea de noi servicii de bibliotecă. În urma participării la acest curs, vom putea elabora un sondaj personalizat, folosind fotografia sau logoul bibliotecii, vom putea alege culorile potrivite pentru a desăvârși formularul nostru unic, sau vom putea alege o temă din setul de teme existente pentru a crea cadrul dorit.

Mulțumim Mihai Lupu, Vlăduț Andreescu și Corina Ciuraru pentru acest training atât de util pentru noi, bibliotecarii.
















Startul Olimpiadei de Benzi Desenate dat pe ”Sfoara virtuală”

 Alături de bibliotecari din întreaga țară, am participat astăzi la o nouă întâlnire profesională ce a avut ca temă lansarea ediției a II-a a Olimpiadei de Benzi Desenate, proiect ce se desfășoară sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român și sub sigla UNESCO, prin implicarea ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor Publici din România) și ABR (Asociația Bibliotecarilor din România). 

La prima ediție a acestei competiții au participat și copii din localitatea noastră, Georgiana Tița ocupând Locul al III-lea la categoria corespunzătoare grupei de vârstă E - cls.IX-X.

Olimpiada de Benzi Desenate este un concurs național de benzi desenate, de promovare a spiritului olimpic și conștientizare a valorilor culturale naționale, europene și internaționale în rândul elevilor din mediul de învățământ primar, gimnazial și liceu. Ideea și titlul proiectului reprezintă un demers original și aparțin autorului de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu.

Tema din acest an: ”Poveștile campionilor olimpici ai României - Eroi în benzi desenate” este o temă generoasă care ne va aduce în atenție mari sportivi români, campionii noștri binecunoscuți (Nadia Comăneci, Lia Manoliu, Gabriela Szabo, Nicu Vlad, Marius Urzică, Ivan Patzaichin, Maricica Puică, etc), dar și povești inedite, mai puțin cunoscute: despre prima medalie obținută de un sportiv român la Jocurile Olimpice, primul sportiv român participant la Olimpiadă, etc. 

Parteneri: Academia Olimpică Română – filiala Caras Severin, Radio România Cultural, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România, Asociația Bibliotecilor din România.

Înscrierea lucrărilor se face la Biblioteca Publică Locală Pietrari până la data de 01 iunie 2021.




Mult succes tuturor participanților!

Mulțumim coordonatoarei grupului ”Sfoara virtuală”, doamna Melania-Luana Butnariu, pentru oportunitatea oferită.

luni, 15 februarie 2021

Despre Legea bibliotecilor și provocările zilnice ale bibliotecarilor din țară

 #LegeaBIBLIOTECILOR la invitația Romania Educab, deputatul Cătălin Teniță, membru al Comisie pentru Cultură din Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor, a ascultat într-o ședință zoom, peste 100 de bibliotecari din toată țara, tot ce aveau de spus despre toate „provocările” actuale ale bibliotecilor publice din România anului 2021. Mulțumim Romania Educab.

Ca orice instituție și biblioteca publică din România are la baza funcționării sale o lege. Multă lume crede că la bibliotecă, bibliotecarii „doar” citesc, dar, în spatele birourilor, ușilor și rafturilor de cărți, sunt o mulțime de proceduri de muncă, documente, întreținere baze de date, statitici, documentare, manipulare/gestionare carte, informare, pregătire/implementare de proiecte, și multe altele, toate par atât de ușor la prima vedere, dar este o muncă complexă în spatele unei cărți împrumutate.

Vă încurajăm cu mare drag să treceți pragurile bibliotecilor publice din comunitățile voastre, ați fi uimiți să vedeți câte minunății se întâmplă acolo. România are parte de mulți oameni minunați care-și dedică sufletul și timpul, utilizatorilor serviciilor de bibliotecă, profitați și voi de aceste servici.

Subiectele dezbătute în această discuție au fost urmatoarele:

-Infrastructură fizică

-Resurse umane

-Relația cu Primaria

-Relația cu Biblioteca Județeană

-Cum va fi relevantă biblioteca în comunitatea viitorului? - formator Crina Popescu

-Cum este văzută biblioteca în comunitate acum ?

-Resursele actuale în bibliotecă

-Povești de pomină.

Un eveniment extrem de important  și util, care cu siguranță se va derula și pe parcursul altor întâlniri.

Mulțumim Educab!







Campania on-line de promovare a lecturii intitulată ”Eu citesc, tu citești?”, alături de Biblioteca Radu Rosetti Onești.

 Biblioteca Publică Locală Pietrari participă la campania on-line de promovare a lecturii intitulată ”Eu citesc, tu citești?” inițiată de Biblioteca Radu Rosetti Onești.

Proiectului nostru i s-a alăturat și Daria Mărăcinescu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național de Informatică Matei Basarab, Rm.Vâlcea, bibliovoluntar la biblioteca din Pietrari, jud.Vâlcea. Ea ne citește un fragment din cartea ei preferată ”O torță în noapte”, vol.II din seria ”Elias și spioana cărturarilor” de Sabaa Tahir.
Și adresează întrebarea mai departe: Tu citești?

Așteptăm să ne răspunzi printr-un video în care să ne citești câteva rânduri din cartea ta preferată, ori din cartea aceea de pe noptieră, despre care spui mereu că mâine seară sigur o deschizi.
Și să adresezi întrebarea mai departe.
Vrem să te încurajăm să-ți dai timp să citești. Și evident să vii la bibliotecă, să împrumuți o carte sau să stai la sala de lectură și să citești. Până în prezent au participat _ Daria Mărăcinescu, Elena Popescu, Alexandra Bârlan și Andreea Florescu.
Vrem să facem cititul și mersul la bibliotecă, din nou la modă. ❤📖💖📚🥰


luni, 8 februarie 2021

Zestrea domnitelor


„Țăranca română a fost întotdeauna păstrătoare de datini, obiceiuri și de tot ce este folositor, deosebit și frumos, lăsat moștenire din răsbătrâni. În împodobirea pieselor de îmbrăcăminte este neîntrecută. Săteanca noastră are cultul frumuseții modelelor naționale românești. Pe fundul tronurilor (lăzilor), bătrânele păstrează și astăzi, cu un fel de pietate, ii ce au fost purtate de bunicele lor. La multe se găsesc săcultețe (săculețe) cu moșoandre (petece de pânză cu motive naționale), rămase din cămășile pe cari întrebuințarea, spălatul și vechimea le-au putrezit sau le-au destrămat. De pe aceste izvoade caracteristice, ca desen și îmbinare de colori, țăranca își începe toți puii ce-i lucrează pe cămieșă sau ie. Modelele românești, vechi și noi, sunt variate și cusute totdeauna cu o rară măiestrie, de aceea trebuie multă răbdare, migală și dibăcie spre a le reproduce.”
Fragment din articolul
„Creiarea și reproducerea modelelor de cusături naționale românești” din lucrarea „Costumele naționale din România întregită”, vol. II, autor G.T. Niculescu – Varone, București, 1940, pag. 76