sâmbătă, 29 octombrie 2022

Her Net Her Rights - atelier nr.19

 "Her Net Her Rights" - atelier anti-bullying nr. 19, organizat în cadrul proiectului Erasmus "Books not bullying", formator Crina Popescu, bibliotecar.


Pe 22 noiembrie 2019  intra în vigoare Legea nr. 221/2019. Aceasta reglementează juridic pentru prima dată în România fenomenul sociologic cunoscut drept „bullying”. Legea nu are sancțiuni specifice, dar se aplică dreptul comun în materie.


Potrivit art. 94 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului sunt interzise cinci forme de abuz asupra copilului:


- fizic,

- emoțional,

- psihologic,

- sexual,

- economic.


Legea nr. 221/2019 consideră bullyingul ca fiind un tip de violență psihologică. Prin atelierele organizate de Biblioteca Pietrari în parteneriat cu Școala Pietrari și cu alte instituții, vom instrui adulții, în mod special cei implicați în educație, în legătură cu aceasta.


✍️Definiția bullying-ului


Definiția legală a bullying-ului este: „acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”.


✍️Ce sancțiuni se aplică în cazurile de bullying?


Legea nu are sancțiuni specifice. Ca urmare, se  aplică sancțiuni de drept comun în materie:


 - pentru injurii și insulte (ele sunt delicte civile) cel agresat poate face la instanța civilă cerere de acordare a daunelor morale;

- pentru amenințare, șantaj, hărțuire sau incitare la ură ori la discriminare (ele sunt infracțiuni) se poate face plângere la poliție sau parchet pentru a se deschide urmărire penală;

- pentru discriminare se poate face sesizare la Consiliul Național de Combatere a Discriminării.


Dincolo de acestea, dacă este vorba de o faptă ilegală comisă la școală, copilul agresor poate fi sancționat disciplinar potrivit Statutului Elevului adoptat în anul 2016.


Mulțumiri participanților noștri de astăzi, dar și doamnei înv.Georgiana Maracinescu pentru invitație!


Să auzim doar de bine!🙏🤗❤️

















vineri, 28 octombrie 2022

Her Net Her Rights - atelier nr.18

 Atelier nr.18 - formator Crina Popescu

✍️"Her Net Her Rights" - atelier anti-bullying nr. 18, organizat în cadrul proiectului Erasmus "Books not bullying", formator Crina Popescu, bibliotecar.
📣Reguli pentru copii și tineri privind prevenirea bullyingului
Dacă ești copil sau tânăr și simți că ești victima unui comportament ce poate trece drept bullying, trebuie să știi câteva reguli:
📌 Înțelege ce înseamnă bullying. Este bine să înțelegi că reacțiile pe care le are agresorul au diverse cauze:
📌Acesta copiază o situație pe care a văzut-o acasă, este agresat la rândul său, este gelos, are o serie de frustrări.
📌O soluție ar fi încercarea comunicării cu agresorul. De asemenea, este bine să înțelegi că atunci când ești agresat, trebuie să vorbești cu persoane cu experiență ce te pot ajuta.
📌 Evită să te vezi ca o problemă. Adeseori, bullyingul în cazul adolescenților este rezultatul unor probleme avute de victime. Aceste probleme sunt legate de sexualitate, gen, rasă, aparențe, dizabilități, etc. În momentul în care ai o astfel de problemă trebuie să ți-o însușești să nu reacționezi la tachinări în ceea ce o privește.
📌 Atitudinea este, adeseori, cea mai importantă. Nu te izola! Cea mai mare greșeală pe care o fac victimele Bullyingului este să se izoleze de cei din jur. Acest lucru nu face altceva decât să amplifice problemele.
📌Caută modele pe care le poți urma! Nu ești singura persoană care a fost supusă bullyingului. Foarte multe au reușit să se lupte cu această situație, să scape de ea și să aibă succes. Caută modele pe care să le urmezi și care să îți ofere încredere.
⦿ Medierea în cazurile de Bullying
Medierea situațiilor de hărțuire fizică, verbală sau emoțională trebuie să fie și ea o realitate. Nu este suficientă educația copilului, ci și punerea lui în fața acțiunilor pe care le-a făcut. Pentru mediere există deja asociații precum „ Telefonul Copilului” care îi ajută pe toți cei implicați într-o situație de acest fel, fie că este vorba despre copii, părinți sau profesori.













<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcrina.steliana%2Fposts%2Fpfbid0372x3m95Bv9HLtBkrjtSEPxvyRTEATjASzsuginu3FcXeQbHBbLBjsYuQEmQ5aBevl&show_text=true&width=500" width="500" height="790" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>


Pregătiri pentru Târgul Regional de Știință 2022

 









Her Net Her Rights - atelier anti-bullying nr. 17

 Atelier no.17 - 27.10.2022

Formator Crina Popescu

✍️"Her Net Her Rights" - atelier anti-bullying nr. 17, organizat în cadrul proiectului Erasmus "Books not bullying", formator Crina Popescu, bibliotecar.

Termenul de „bullying” vine de la cuvântul englezesc „bully”, care înseamnă bătăuș, huligan și este folosit ca atare și în limba română. Se poate traduce prin agresiune, hărțuire sau intimidare.

Ce înseamnă bullying?

Pentru a fi considerat bullying, comportamentul trebuie să fie agresiv și să includă:

- Intenția: agresorul are ca intenție să rănească pe altcineva.

- Un dezechilibru al puterii: copiii care-i agresează pe alții își folosesc puterea, cum ar fi forța fizică, accesul la informații stânjenitoare sau popularitatea – pentru a controla sau a face rău altora. Agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură. Dezechilibrele de putere se pot schimba în timp și pot să apară în situații diferite, chiar dacă implică aceleași persoane.

- Repetiția: aceeași persoană este rănită mereu și mereu. Comportamentul de tip bullying are loc în mod repetat, mai mult de o dată și are potențialul de a se repeta.

Bullying-ul include acțiuni precum amenințarea, răspândirea zvonurilor, atacarea fizică sau verbală și excluderea intenționată a cuiva dintr-un grup. De multe ori începe ca un joc, însă se transformă într-un abuz care poate avea efecte foarte grave. Fenomenul bullying poate avea loc oriunde – la școală, la locul de joacă, în cercul de prieteni, în familie, la locul de muncă, pe internet.