"Her Net Her Rights" - atelier anti-bullying nr. 19, organizat în cadrul proiectului Erasmus "Books not bullying", formator Crina Popescu, bibliotecar.
Pe 22 noiembrie 2019 intra în vigoare Legea nr. 221/2019. Aceasta reglementează juridic pentru prima dată în România fenomenul sociologic cunoscut drept „bullying”. Legea nu are sancțiuni specifice, dar se aplică dreptul comun în materie.
Potrivit art. 94 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului sunt interzise cinci forme de abuz asupra copilului:
- fizic,
- emoțional,
- psihologic,
- sexual,
- economic.
Legea nr. 221/2019 consideră bullyingul ca fiind un tip de violență psihologică. Prin atelierele organizate de Biblioteca Pietrari în parteneriat cu Școala Pietrari și cu alte instituții, vom instrui adulții, în mod special cei implicați în educație, în legătură cu aceasta.
✍️Definiția bullying-ului
Definiția legală a bullying-ului este: „acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârșite cu intenție, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecință atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane și vizează aspecte de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acțiune sau serie de acțiuni, comportamente ce se desfășoară în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”.
✍️Ce sancțiuni se aplică în cazurile de bullying?
Legea nu are sancțiuni specifice. Ca urmare, se aplică sancțiuni de drept comun în materie:
- pentru injurii și insulte (ele sunt delicte civile) cel agresat poate face la instanța civilă cerere de acordare a daunelor morale;
- pentru amenințare, șantaj, hărțuire sau incitare la ură ori la discriminare (ele sunt infracțiuni) se poate face plângere la poliție sau parchet pentru a se deschide urmărire penală;
- pentru discriminare se poate face sesizare la Consiliul Național de Combatere a Discriminării.
Dincolo de acestea, dacă este vorba de o faptă ilegală comisă la școală, copilul agresor poate fi sancționat disciplinar potrivit Statutului Elevului adoptat în anul 2016.
Mulțumiri participanților noștri de astăzi, dar și doamnei înv.Georgiana Maracinescu pentru invitație!
Să auzim doar de bine!🙏🤗❤️