Atelier no.17 - 27.10.2022
Formator Crina Popescu
✍️"Her Net Her Rights" - atelier anti-bullying nr. 17, organizat în cadrul proiectului Erasmus "Books not bullying", formator Crina Popescu, bibliotecar.
Termenul de „bullying” vine de la cuvântul englezesc „bully”, care înseamnă bătăuș, huligan și este folosit ca atare și în limba română. Se poate traduce prin agresiune, hărțuire sau intimidare.
Ce înseamnă bullying?
Pentru a fi considerat bullying, comportamentul trebuie să fie agresiv și să includă:
- Intenția: agresorul are ca intenție să rănească pe altcineva.
- Un dezechilibru al puterii: copiii care-i agresează pe alții își folosesc puterea, cum ar fi forța fizică, accesul la informații stânjenitoare sau popularitatea – pentru a controla sau a face rău altora. Agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură. Dezechilibrele de putere se pot schimba în timp și pot să apară în situații diferite, chiar dacă implică aceleași persoane.
- Repetiția: aceeași persoană este rănită mereu și mereu. Comportamentul de tip bullying are loc în mod repetat, mai mult de o dată și are potențialul de a se repeta.
Bullying-ul include acțiuni precum amenințarea, răspândirea zvonurilor, atacarea fizică sau verbală și excluderea intenționată a cuiva dintr-un grup. De multe ori începe ca un joc, însă se transformă într-un abuz care poate avea efecte foarte grave. Fenomenul bullying poate avea loc oriunde – la școală, la locul de joacă, în cercul de prieteni, în familie, la locul de muncă, pe internet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu