A le oferi copiilor ocazia de a citi cu voce tare (pentru voi, pentru bunicii lor, pentru colegii lor, pentru cățelul sau pisica familiei) este un exercițiu excelent, deoarece îi ajută pe copii să își dezvolte fluența, încrederea în sine ca cititori și multe altele.
Dacă vrem ca TOȚI copiii să se îndrăgostească de cărți, atunci trebuie să le oferim TUTUROR CEA MAI BUNĂ experiență posibilă cu o carte. Cu alte cuvinte, copiii au nevoie să asculte un cititor fluent, care citește în mod expresiv și însuflețit din cărți frumoase. Cărți citite de către un profesionist. Nu de către un actor profesionist, ci de către un cititor profesionist.
Sunt toţi elevii voștri cititori profesioniști? Citesc cu toții fluent, expresiv și însuflețit? Dacă da,
felicitări
! Atunci lăsaţi-i pe ei să citească de ZICI. Dar dacă nu sunt încă, atunci rezervați-le ocazia să exerseze altă dată. În fiecare săptămână, citesc împreună cu copiii la Ora de Povești petrecută la bibliotecă sau la școală și mi se întâmplă adesea ca un copil să mă întrebe: „Pot să citesc eu azi?" Dacă nu ştiu că acel copil 1) a citit deja cartea respectivă și că 2) este un cititor excelent (fluent, expresiv și însuflețit), răspunsul meu este nu, nu, mulțumesc. De ce? Pentru că am o singură șansă pe săptămână să-i ajut pe copii să se îndrăgostească de cărți și nu voi risca să plictisesc 19 copii cu o carte pentru ca un copil să-și exerseze abilitățile de citire. (Voi oferi amabil un alt moment să-l ascult pe acel copil citindu-mi cartea cu voce tare.)
Am asistat de câteva ori la sesiuni de citire împreună care sfârșeau prin a fi timp de exersare a cititului pentru câțiva cititori curajoși, dar nu fluenți încă și mă uitam în jur și îmi părea rău pentru ceilalți copii. Nu pentru asta veniseră la întâlnire.
Dacă vrei să-l sprijini pe copilul tău să devină un trompetist talentat, îi vei oferi ocazia să-l asculte pe Louis Armstrong. Dacă vrei să o sprijini să devină o excelentă jucătoare de tenis, probabil o vei îndemna să urmăriți meciurile Simonei Halep. Dacă vrei să exceleze la pictură, probabil că la un moment dat veți admira împreună operele lui Van Gogh.
Dacă vrei să devină un cititor fluent, dar și pasionat, asigură-te că are ocazia regulat (zilnic e cel mai bine, dar și săptămânal e ceva) să stea lângă un cititor profesionist - fluent, expresiv și însuflețit – care citește o „carte care iubește copiii".
Apoi găsește un alt moment pentru exersarea cititului împreună cu alții.
*Definiția citirii împreună: Când o carte aleasă cu grijă este citită cu voce tare pentru mai mulți ascultători de către un cititor pregătit, într-un mod captivant, care îi implică pe toţi în poveste. Citirea împreună (cunoscută și sub numele de citire cu voce tare) s-a dovedit a fi cea mai eficientă modalitate de a ajuta tinerii să se îndrăgostească de cărți, oferind simultan multe beneficii pentru dezvoltarea competențelor de literație. (Text preluat integral de pe pag. ZICI)
Mulțumiri cadrelor didactice Mihaela Meres, Laura Moghina, Georgiana Maracinescu și Marius Sobolu care au răspuns invitației mele de a sărbători #ZICI2023 în avans.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu