luni, 2 aprilie 2012

Desfasurarea campaniei "Hai pe net 2012"

Pentru ca am un mic ragaz in programul destul de incarcat al acestei saptamani in care au demarat activitatile din timpul saptamanii "Scoala altfel", o sa realizez un jurnal al zilelor de campanie "Hai pe net" zile in care, pe langa activitatile obisnuite, am desfasurat si activitati special create pentru cei care utilizeaza pentru prima data internetul.
Planificarea activitatilor tinand cont de Ghidul campaniei a fost finalizata, promovarea fiind facuta in ziarele locale "Viata Valcii" si "Curierul de Ramnic".
Deschiderea oficiala a campaniei a avut loc luni, 26 martie 2012, la ora 10, cand in fata unei numeroase audiente a fost prezentat site-ul campaniei "Hai pe net", rolul acesteia, contorizarea care se face prin completarea formularului, programarea activitatilor ce se vor desfasura in timpul campaniei, dar si informatii legate de campania de primavara in livada http://www.fermierul.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=475 si de utilajele agricole http://www.utilajeagro.ro/pagini/9/tractoare-pentru-livada.html, informatii solicitate de participanti. La eveniment au participat cadre didactice, tineri, pensionari, consilieri locali si viceprimarul localitatii noastre. Aveti si o imagine de la deschidere...Din pacate, la bibliotecile mici, bibliotecarii se descurca de unii singuri si ...ca sa facem si fotografii si sa desfasuram si activitatile este un pic mai greu...Dupa deschiderea campaniei, fermierii din localitate au fost informati in ceea ce priveste utilizarea in promovarea produselor lor agricole a unui site realizat special de biblioteca.Astfel, acestia vor putea vinde produse ca miere de albine, mere, prune, cartofi, tuica, etc. din fata calculatorului, de la biblioteca.






De la ora 11, au inceput activitatile destinate tinerilor liceeni din comuna noastra, care, indrumati de bibliotecara, au folosit aplicatia de testare a cunostintelor IT,    www.skillage.ro.                                         
Toti cei 40 de participanti la activitatile noastre au votat pe site-ul campaniei.
Marti, 27 martie 2012 am continuat campania prin invitarea cu incepere de la orele 12 a parintilor si copiilor acestora la prezentarea mai multor facilitati oferite de utilizarea internetului:au fost folosite site-urile http://www.sfaturimedicale.ro/ adresate atat adultilor, cat si copiilor, http://gradinadelegume.uv.ro/ unde au putut afla cum se construieste un solar, o rasadnita, perioada de semanare a legumelor, si multe alte sfaturi practice, dar si retete de prajituri de pe  http://www.prajituri.net/, tinand cont ca se apropie Sarbatorile pascale. Am incheiat intalnirea noastra prin folosirea resurselor oferite de http://www.sigur.info/resurse-sigur-info/parinti.pdf si de  http://www.safernet.ro/lectii/html/vanhemmille.htm pentru a cunoaste mai multe aspecte legate de siguranta copiilor pe internet. 

                                                       
   Cu incepere de la orele 13 elevii clasei a VI-a B insotiti de prof.Anamaria Sandulescu au participat la o lectie de dirigentie care a avut ca tema acelasi subiect: Siguranta pe internet, copiii primind si pliante. Au votat toti cei 29 de participanti din ziua respectiva.




Miercuri am continuat intalnirile cu elevii de liceu si cu somerii 
care au utilizat aplicatiile www.skillage.eu si www.keycompetences.eu  pentru a-si testa abilitatile informatice. Au participat  si votat 25 de persoane.
Joi s-a desfasurat intalnirea cu persoanele de varsta a treia care vor participa la proiectul "Povesti de viata" si care, dupa ce au urmarit cateva filmulete create de echipa BJ Valcea in cadrul proiectului Digitales, au luat decizia de a invata cateva din tainele programului Movie Maker. Au fost selectate fotografiile necesare, au fost scanate si au invatat cateva dintre comenzi, urmand ca in saptamana ce va urma sa continue sesiunile de instruire, reusind astfel sa realizeze mici filmulete care sa fie mai apoi salvate pe CD-uri, devenind cadouri inedite si de nepretuit pentru rudele aflate in strainatate cu care acestia vorbesc deja prin intermediul Biblionetului, fiind absolveti ai cursurilor de IT ai bibliotecii noastre. S-au inscris in acest proiect , pana in prezent, 8 persoane, lista ramanand deschisa doritorilor.


                          Si, in sfarsit, ultima zi, cea de vineri - am ales sa desfasor cateva activitati care vizeaza schimbul intergeneratii si imbatranirea activa invitand la biblioteca mai multe persoane, cu meserii diferite: un mester popular, un frizer, un cadru didactic. In acest sens am facut si o vizita la una dintre cele mai in varsta persoane din localitatea noastra care s-a ocupat si inca se mai ocupa cu tesutul in razboi. Copiii au putut astfel sa vada pentru prima data cum arata razboiul de tesut, cat de frumoasa este aceasta arta si ce lucruri minunate pot fi realizate, sa prinda cateva din tainele acestui mestesug, sa-si dea seama cum se traia acum cativa zeci de ani la noi in sat si sa o invite pe mestera noastra populara, la biblioteca, pentru a o invata si ei cate ceva despre utilizarea calculatorului. Pe de alta parte, au invatat cateva aspecte legate si de celelalte doua meserii, facand comparatii intre acestea. Dupa aceste discutii, invitatele noastre au fost rugate sa voteze, cu ajutorul copiiilor pe site-ul campaniei...
       




       

De la ora 13 s-a derulat o alta activitate de informare in ceea ce priveste siguranta pe internet la care au participat copii, parinti si cadre didactice folosindu-se  http://www.sigur.info/. Au participat 17 persoane care au si votat pe site.

                                

Rezultatul final al campaniei "Hai pe net" la Pietrari? 
- Un numar de 119 persoane care au fost implicate in derularea campaniei, cu mult mai mult decat cifra propusa initial, de doar 40 de persoane.
- Aprecieri din partea tinerilor din localitatea noastra in ceea ce priveste utilizarea aplicatiei Skillage;

- Aprecieri din partea persoanelor de varsta a treia care au invatat sa foloseasca pentru prima data calculatorul sau care vor folosi alte aplicatii;
- Aprecieri din partea cadrelor didactice si a parintilor pentru prezentarea regulilor de siguranta pe internet;
- Aprecieri din partea agricultorilor din localitatea noastra care au reusit sa gaseasca raspuns la intrebari legate de lucrarile de primavara sau la modul in care isi pot procura utilaje agricole.
Intr-un cuvant....APRECIERI pentru tot ceea ce s-a realizat in aceasta saptamana ca urmare a derularii campaniei "HAI PE NET!"
Acelasi cuvant o sa folosesc si eu la adresa imensei munci care a fost depusa in organizarea si derularea in bune conditii a campaniei, in punerea la dispozitia noastra a tuturor materialelor necesare desfasurarii acesteia de catre echipa "Hai pe net" in asa fel incat, iata, sa primim aprecieri si felicitari pentru tot ceea ce am realizat in aceasta saptamana in care, inca odata biblioteca sau mai bine zis, BIBLIONETUL s-a dovedit util si necesar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu