joi, 28 martie 2013

"Hai pe net 2013" la final


Campania Hai pe net! 2013 a adus online peste 12 000 de români!

Fundația EOS România alături de ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Romania, UPC România și Liberty Global, au derulat în perioada 18-24 Martie 2013 campania Hai pe net!, o campanie de incluziune digitală care s-a desfășurat în peste 100 de locații de tip telecentru (Puncte Acces Public la Informație - PAPI, organizații nonguvernamentale, biblioteci, școli și centre educaționale). La finalul acestui eveniment contorul digital aflat pe site-ul organizației EOS România a înregistrat în data de 24 Martie un număr de 12 237 de participanți. Acest număr a asigurat României un onorabil loc III în cadrul campaniei la nivel European.
În Europa, campania denumită generic Get online week, a mobilizat peste 10.000 de telecentre din 30 de țări și a facilitat accesul online pentru aproximativ 99 000 de participanți care fie au utilizat pentru prima dată internetul, fie și-au îmbunătățit competențele digitale și au învățat să acceseze servicii de eguvernare, esănătate sau alte eservicii noi.
Atât la nivel european cât și în România, o atenție deosebită a fost acordată tinerilor în vederea diminuării șomajului în rândul acestora, dar și pentru a încuraja noile generații să urmeze o carieră în domeniul IT ca urmare a studiilor care au demonstrat că în acest domeniu este o nevoie permanentă de specialiști și că cele mai locuri de muncă vacante sunt în acest sector de activitate.
Din cei aproximativ 12 000 de români care s-au aflat online în perioada 18 – 24 Martie puțin peste jumătate au fost tineri, iar o parte dintre aceștia și-au testat competențele utilizând aplicația Skillage (www.skilllage.eu) -  o aplicație online dedicată tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani care îi ghidează în evaluarea propriilor competențele digitale în funcție de cerințele angajatorilor. 
Pe lângă activitățile dedicate tinerilor, pe parcursul derulării campaniei Hai pe net! 2013 au fost desfășurate o serie de activități care au fost adresate și altor grupuri țintă. De aceea, un rol important a fost acordat activităților inter-generaționale în care copiii și tinerii și-au adus bunicii sau părinții la telecentrul din comunitate, sprijinindu-i să realizeze primul click și să utilizeze pentru prima dată internetul căutând lucruri de interes specifice adulților și seniorilor.  Sub genericul „Portofoliul meu de e-competențe” persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau cele care doresc să se reorienteze din punct de vedere profesional precum și tineri absolvenți de liceu și facultate au fost sprijiniți să își întocmească un CV, au aflat care sunt cele mai importante site-uri unde pot aplica pentru obținerea locului de muncă dorit și au încărcat online CV-ul realizat pentru a fi vizualizat de angajatori.
Telecentrele care au avut ca public țintă copiii și tinerii au organizat activități legate de siguranța pe internet și le-au prezentat atât celor mici cât și părinților resurse importante legate de acest subiect. Părinții au fost conștientizați cu privire la importanța protejării datelor cu caracter personal atunci când copiii se află online și nu în ultimul rând, cum să facă navigarea pe internet un loc mai sigur pentru aceștia.
 
 
Biblioteca Pietrari a derulat mai multe activitati pe parcursul intregii saptamani  care au avut in vedere toate aceste aspecte. La Pietrari am inceput campania inca de luni prin inaugurarea evenimentului in fata unui public destul de numeros alcatuit din tineri, cadre didactice, pensionari, elevi, public din care au facut parte si oficialitati ale comunei noastre (dl.primar si doi consilieri locali) care, dupa prezentarea campaniei facuta de mine, au tinut sa spuna cateva cuvinte despre importanta internetului in zilele noastre si a biblionetului pentru comunitatea noastra. A urmat intalnirea cu 17 elevi din clasa a VII-a carora le-au fost prezentate aspecte legate de orientarea profesionala, de perspectivele pe care le au in domeniul IT.
Marti, de la orele 12 am desfasurat o activitate care a vizat siguranta in mediul on-line in fata a 17elevi ai clasei a VII-a ai Scolii Pietrari si a cadrelor didactice. Au fost folosite in prezentare site-ul http://www.esafetykit.net/index2.html si brosura http://www.saferinternet.org/c/document_library/get_file?uuid=31e8dedd-bd3d-4218-b141-e77e7b1668bc&groupId=10137 Activitatea a fost primita cu entuziasm in primul rand de catre cadrele didactice care constientizeaza pericolele care-i pandesc in mediul on-line pe copiii de orice varsta care au acces la internet si care nu beneficiaza de indrumare in acest sens din partea parintilor lor, parinti care in multe cazuri nu stiu sa foloseasca computerul atat de bine cat stiu cei mici sau chiar deloc.
In conformitate cu orarul stabilit, intre orele 13-15 a avut loc o activitate de invatare inter-generationala ce se incadreaza la "Primul-click" intitulata generic " Hai pe net, mamico!" la care au participat mamici insotite de copiii lor - 12 persoane. Acestea, ajutate de copii, au invatat cum sa foloseasca pentru prima data mouse-ul, le-au fost facute conturi pe facebook si skype, le-au fost prezentate primele reguli de securizare a datelor personale de pe facebook, au cautat rudele mai mult sau mai putin apropiate plecate in tari ca Italia, Canada, Marea Britanie si Franta, colegi de liceu si vechi prieteni din tinerete si au invatat cum sa foloseasca noile e-servicii (cumparaturi on-line de pe site-ul www.bonprixro.eu/ ) . De asemenea, am profitat de aceasta prezenta a mamicilor alaturi de copiii lor pentru a prezenta si informatiile legate de siguranta acestora pe internet aflate pe site-ul http://www.esafetykit.net/index2.html si ce reguli trebuie sa urmeze si parintii pentru ca practic copiii lor sa fie in siguranta atunci cand calatoresc virtual. 
Miercuri am continuat activitatile propuse prin derularea a doua activitati de orientare profesionala la clasele a VII-a si a VIII-a la care au participat un numar de 37 de tineri insotiti de cadrele didactice. In acest sens, ziua de miercuri a purtat numele de Ziua carierei, am discutat despre meserii, despre faptul ca in domeniul IT sansele de angajare sunt ridicate, au fost prezentate meseriile din domeniul IT, care sunt cele mai cautate domenii in 2013, dar si despre alegerea profesiei in functie de vocatie si despre meserii ciudate din istoria omenirii. Consider ca orientarea profesionala din clasele gimnaziale este deosebit de importanta pentru reusita in viata a acestor copii, pentru cresterea sanselor lor de angajare la finalizarea studiilor.
In pauzele dintre activitati, tineri in cautarea unui loc de munca sau elevi in anii terminali de liceu a folosit http://www.skillage.eu/ pentru evaluarea competentelor.

Joi am continuat derularea campaniei prin informarea claselor a V-a in ceea ce priveste siguranta pe internet folosind materialele de pe site-ul pus la dispozitie. Am raspuns mai intai la intrebarile din teste, am discutat raspunsurile date de copii, am verificat apoi daca acestea au fost corecte, am citit regulile, am folosit si joculetele, copiii fiind incantati de puzzle-uri si de jocul in care au folosit butoanele telefonului.
Apoi, 10 copii din clasele I-IV, participanti la proiectul "Film, poveste, personaj" si-au invitat mamicile si bunicutele pentru a le arata cum realizeaza ei frumoase filmulete inspirate din povestile citite folosind pentru aceasta programul Movie Maker. Primul click al acestora a fost, iata, realizat sub stricta indrumare a piticutilor care cu prilejul zilei de 8 martie au reusit sa realizeze emotionante filmulete dedicate mamicilor lor in care personaje principale erau chiar ei, cu ajutorul unui scanner si a catorva fotografii. Apoi le-am prezentat modul in care pot face cumparaturi on-line, in special de pe http://magazinagricol.ro/16-seminte-de-legume-profesionale si de pe http://www.pomifructiferi.com/ deoarece lucrarile de primavara in livezi si in gradina de legume au inceput.
Vineri am discutat din nou despre siguranta pe internet cu copii din clasele a VI-a si despre cariere in domeniul IT cu elevii clasei a VIII-a.
Pe tot parcursul saptamanii tinerii adolescenti si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca ce au vizitat biblioteca pentru a-si rezolva alte probleme au fost informati cu privire la derularea campaniei "Hai pe net" si au fost invitati sa foloseasca aplicatia http://www.skillage.eu/ pentru a-si evalua competentele de angajare.
Duminica a avut loc si intalnirea planificata sub genericul " Portofoliul meu de e-competente" la care au participat adolescenti, someri, parinti. Au fost prezentate site-urile de locuri de munca www.ejobs.ro/,  http://www.myjob.ro si www.valcea.anofm.ro , realizarea unui cont de inscriere, completarea unui CV on line si modul in care se incarca un CV pe site-urile de locuri de munca. Apoi le-a fost prezentata si aplicatia http://www.skillage.eu/  raspunzand si la intrebarile din test-ul de pe site.
De asemenea, toti participantii la campanie au votat pe site-ul http://www.eos.ro/, chiar daca pentru a face acest lucru au trebuit efectiv sa se chinuiasca timp de minute bune deoarece nu era recunoscut codul chapta de catre aplicatie, chiar daca acesta era scris corect (!),  fiind probabil deosebit de solicitata aplicatia in acele momente.
 

Numarul total al participantilor la campania "Hai pe net! 2012 " de la Pietrari este de 327, din care un numar de 146 persoane au folosit pentru prima data computerul pentru a fi informati sau pentru a folosi efectiv "Primul click".

Gabriela Barna, director al Fundaţiei EOS România afirmă  Ne bucurăm foarte mult pentru faptul că și anul acesta am reușit să aducem online un număr semnificativ de persoane, multe dintre acestea aflate pentru oară în spațiul virtual. Fiecare ediție a campaniei Hai pe net! a conștientizat tot mai mult comunitatea largă din România cu privire la importanța pe care o au competențele digitale dar și a beneficiilor pe care le aduce societatea cunoașterii. Deși gradul de participare la această campanie a fost destul de mare în țara noastră, oferindu-ne un onorabil loc III la nivel european, România se află în continuare pe unul din ultimele locuri în ceea ce privește incluziunea digitală. De aceea, consider că acțiuni precum campania Hai pe net! ar trebui organizate în fiecare lună și că actorii naționali interesați de creșterea gradului de incluziune digitală ar trebui să își unească forțele pentru a aduce România pe un loc fruntaș în topul țărilor europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu