miercuri, 27 iunie 2018

Film documentar "Hora costumelor"

"Când un popor își
uită rădăcinile și nu-
și mai cunoaște
tradiția și istoria, se
condamnă singur la 
necontinuitate,
adică la dispariție..."
Una dintre lucrările premiate în acest an la faza locală a concursului "Valcea- colț de rai" prezintă imagini de colecție surprinse în timp la "Hora costumelor", manifestare tradițională care celebrează în fiecare an portul nostru popular, iia strămoșească și tradiția ce ne reprezintă.
Zestrea unei naţiuni o constituie valorile sale culturale şi tradiţionale: graiul, portul, obiceiurile şi religia. Pentru ca generaţiile care ne urmează să cunoască rădăcinile poporului şi evoluţia sa pe treptele istoriei, este de datoria noastră, a celor cu misiunea de educatori, să le lăsăm cât mai puţin alterată zestrea de care vorbeam, pentru a ne recunoaşte şi a nu uita că am fost şi că suntem români. La Pietrari tradiţia rămâne vie în sufletele tuturor, prin copiii aceștia, perpetuându-se în rândul generaţiilor care se succed și care moştenesc această zestre spirituală și materială de excepţie.
Amintim cu acest prilej că în fiecare an, la 24 iunie este sărbătorită Ziua Universală a Iei, bluza tradiţională românească fiind un simbol internaţional al culturii române şi o piesă emblematică a costumului popular naţional românesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu