joi, 28 martie 2024

Ziua Mondială a Apei (World Water Day)

 Ziua Mondială a Apei (World Water Day), marcată în fiecare an, începând din 1993, pe 22 martie, celebrează apa și își propune să crească gradul de conștientizare privind importanța accesului la apă potabilă și a gestionării durabile a resurselor limitate de apă din lume.

Imagini activități clasa a VIII-a

💧Prin misiunea "CUNOAȘTE calitatea apei de băut", educatorii - bibliotecar Crina Popescu și prof. biologie Roxana Andronie - alături de elevii clasei a VIII-a din localitatea Pietrari au derulat o activitate de tip Citizen Science, în care au devenit parte activă a unei investigații științifice de monitorizare a calității apei în sursele alternative folosite pentru apă de băut (fântâni private și izvoare). Cercetătorii noștri de astăzi au determinat și analizat 10 parametri de calitate ai apei și anume: pH, alcalinitate, clor, duritate totală, fier, nitrați, nitriți, cupru, plumb și fluoruri. 

📝Măsurarea parametrilor a avut loc cu ajutorul kit-urilor puse la dispoziție de către organizatori, iar la final rezultatele vor fi încărcate și folosite de cercetătorii  Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pentru realizarea unei hărți interactive de monitorizare. 

O activitate practică interesantă și interactivă care a dus la identificarea tuturor factorilor ce pot duce la poluarea resurselor de apă potabilă (și nu numai) de la nivelul localității. 


Oamenii trebuie educați și îndrumați de mici pentru salvarea Planetei! 

Imagini activități clasa a IV-a

"Ziua Mondială a Apei" este un prilej de bune practici pentru toți, mai ales pentru cei care ne dau un exemplu prin capacitatea de a înțelege și prin punerea  în practică a cunosțintelor asimilate. 

Astfel, prin activitatea de Citizen Science de astăzi, micii cercetători ai clasei a IV-a au folosit kit-urile de știință sub îndrumarea bibliotecarului Crina Popescu și a prof.înv.primar Raluca Năstasie și  au înțeles exact ce important este accesul la apă potabilă și suficientă, condiție indispensabilă vieții pe Pământ. ❤️🌊💦

De asemenea, isteții clasei a III-a, coordonați de dl.înv.Marius Sobolu, au dezbătut  cele 10 idei care pot salva planeta, o  carte scrisă de Giuseppe D'Anna, ce ne-a dat de gândit și care ne-a explicat pe înțelesul nostru, al celor mici, că fiecare dintre noi putem contribui la acest proces, zi de zi. 

📢 De resursele de apă depinde funcţionarea ecosistemelor şi circuitul apei este esenţial pentru realizarea gestionării durabile a apei. Apa este esențială pentru toate formele de viață și pentru mediu. În această zi specială, ne reamintim că fiecare gest de conservare și fiecare efort pentru reciclare contează enorm. De la simpla închidere a robinetului când nu este necesar, până la colectarea separată a deșeurilor și reciclarea lor, fiecare acțiune contribuie la protejarea acestui bun neprețuit.

Haideți să acționăm împreună pentru un viitor mai sustenabil și pentru o apă curată și accesibilă pentru noi toți! 💙

#comunitateeducatiepentrustiinta

#educatiepentrustiinta   

#reconnect

#concursulnationaldestiintareconnect

#CitizenScience 

#BibliotecaPietrari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu