Poezia, flacără miraculoasă, ne învaţă să percepem lumea altfel, face posibilă armonia ta cu armonia celuilalt şi pune în rezonanţă lumea infinită din noi cu lumea infinită din univers, cu perfecţiunea armoniilor cosmice. Poezia e sângele care picură dintr-o rană mereu zgândărită, este „rana transformată în lumină” (Braque), este poarta de intrare în templul frumuseţii, este „ninsoare peste noroiul şi cenuşiul vieţii” (Lucian Blaga), este „fluid inefabil, zbor de îngeri” (George Popa), este suferinţă convertită în voluptate.
Și, da, există în firea omului o nevoie acută de armonie, frumuseţe şi echilibru, pe care numai poezia tradiţionalistă, bazată pe ritm, măsură, rimă şi, în subsidiar, pe o muzicalitate specială, ni le poate asigura. Există un imbold de a aşterne pe hârtie încărcătura sublimă a preaplinului sufletesc, a miracolului iubirii.
Unii reuşesc, iar cei care nu reuşesc ştiu că poeţi nu sunt doar cei care scriu poezii, ci toţi cei care sunt capabili să trăiască inefabilul unui peisaj, pentru că „munţii, apele, pădurile, câmpiile sunt poezie fără cuvinte. Iar tăcerea e adevărată poezie” (Daniel Corbu). Aşadar să citim până înţelegem, subliniem noi, parafrazându-l pe Brâncuşi care spunea: „Priveşte până vezi!”. Poetul şi cititorul participă deopotrivă la actul poetic, pentru că poezia fără cititor e ca o floare care se usucă şi moare...
"Ziua mondială a poeziei" a fost prilejul deosebit de a citi și de a ne onora poeţii, de a reînvia tradiţiile orale, de a întări legătura dintre poezie şi alte arte, dar şi de a facilita ”vizualizarea” poeziei folosind mediul on-line. Aşa cum poezia continuă să unească oamenii din întreaga lume, tot așa bibliotecarii vâlceni au ales să fie împreună într-un recital de poezie, emoționant, tocmai pentru a marca această zi, citind împreună din operele poeților preferați.
Mulțumim colegelor din bibliotecile aflate în localitățile Bălcești, Diculești, Galicea, Frâncești, Păușești-Măglași, Pietrari, Slătioara, Tomșani că au ales să ne fie aproape în această zi!
Mulțumiri speciale adresăm invitatelor noastre de astăzi: doamnele Magda Pătran - Biblioteca Rucăr (jud. Argeș), Camelia Pîrvu - Biblioteca Șirna (jud. Prahova), precum și doamnelor Dana Rădulescu și Mazilu Ioana de la Biblioteca Județeană "Antim Ivireanul" Vâlcea!
Alese mulțumiri tuturor participantelor!
A fost o bucurie, ca de fiecare dată!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu