miercuri, 21 decembrie 2011

Craciun la Pietrari!

Surprize, surprize in aceasta iarna la Pietrari!  Mos Craciun are ajutoare de nadejde, copiii spiridusi, care ne vor indulci sufletele cu obiceiuri specifice acestei sfinte sarbatori,cu colinde magice, dar si cu... prajituri din toate colturile lumii. 


Credeati ca numai Mosul poate strabate lumea intr-o noapte? Ei bine, si noi suntem magici! Colindatori, elfi si spiridusi, reni si chiar Mos Craciun,vor veni din Laponia, Finlanda, Argentina,Germania, Italia, SUA, Rusia, Olanda, Austria, Marea Britanie,Franta si Romania oprindu-se cateva ore si la Pietrari. 








L-am gasit pe Mosul si il aducem la Pietrari




Ne gasiti la Biblioteca Publica din localitate unde vom poposi pe 22 decembrie, la ora 9.00. Va asteptam cu drag sa impartasiti cu noi frumusetea si bucuria Craciunului! La multi ani!

joi, 15 decembrie 2011

Cercul de lectura

In urma parteneriatului incheiat intre Scoala si Biblioteca Pietrari, lunar se desfasoara intalnirile cercului de lectura "Ganduri literare" http://pietrari-scoalanoastra.blogspot.com/2010/11/cercul-de-lectura.html, cerc de lectura care este inregistrat si pe o pagina Wikispaces http://cerclecturapietrari.wikispaces.com/Cercul+de+lectura, acolo unde copiii inscrisi la cercul nostru au conturile lor, se logheaza si posteaza singuri temele de cerc ( eseuri, poezii, recenzii, desene, prezentari power point, etc) putand fi astfel vizualizate de toata lumea. Si pentru ca la cercul de lectura s-au alaturat membri noi, marti, 13 decembrie 2011, a avut loc o noua intalnire a cercului in spatiul primitor al bibliotecii, alaturi de carti, surse de inspiratie eterna pentru doritorii de lectura, unde a avut loc o reorganizare a echipelor din cadrul cercului, precum si alegerea unor nume noi, citate si blazoane, precum si  inscrierea noilor membri pe pagina wiki. 



Dupa acest moment organizatoric s-a trecut la tema de cerc din ziua respectiva: "Poezia cu forma fixa", cei 29 de copii fiind indrumati de prof. Anamaria Sandulescu in descoperirea tainelor realizarii de acrostihuri, caligrame, haiku-uri si glose. S-a discutat pe marginea subiectului, fiind utilizate materialele existente in colectiile bibliotecii, dar si resursele on-line puse la dispozitie de Biblionet.
Ca tema, copiii vor trebui sa realizeze pentru urmatoarea intalnire cate 5 poezii cu forma fixa, din fiecare categorie invatata, pe care le vor uploada la adresa wiki, la echipa din care fac parte si anume: Ingerii noptii, Stelutele, Stralucitorii, Gatas, Boomerang si Animalutele visatoare. As zice ca sunt deja inspirati de numele de echipa pe care si le-au ales...
La urmatoarea intalnire vor invata si despre celelalte tipuri de poezii cu forma fixa.

Valcea - colt de rai

Joi, 8 decembrie 2011, incepand cu ora 14, Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanul” Valcea a gazduit festivitatea de premiere a copiilor participanti la concursul judetean “Valcea colt de rai”. Concursul, organizat de: Cercul de la Ramnic-Romania Gradina Maicii Domnului”, Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanu”  Valcea, Societatea Culturala “Anton Pann” s-a derulat in perioada 5.10.2011-5.11.2011. Biblioteca Pietrari a participat la concursul  Valcea-colt de rai cu un numar de 69 de lucrari dintre care 25 de poezii, 4 proze scurte si 40 de desene, fiind compozitiile mai mult sau mai putin reusite ale unui numar de 15 copii din Pietrari. Copii prezenti la Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanu” Valcea in dupa-amiaza zilei de 8.12.2011, au avut posibilitatea de a vizita aceasta institutie de cultura valceana, de a urmari un frumos spectacol oferit de elevi ai Grupului Scolar Oltchim Valcea, de a cunoaste oameni de cultura valceni (scriitori, pictori, etc.) si de a oferi, celor prezenti la gala de premiere a concursului “Valcea colt de rai”, scurte momente artistice. Intr-o atmosfera de sarbatoare s-a desfasurat si premierea copiilor castigatori ai sectiunilor propuse in concurs: poezie, desen, proza scurta. Printre lucrarile premiate la editia din acest an al concursului “Valcea colt de rai” s-au numarat si lucrarile inscrise in concurs de catre Biblioteca Publica Pietrari care a reusit sa obtina cate un premiu la fiecare sectiune: Premiul II - proza scurta: Andra Popescu, Premiul III - poezie: Irina Draghici, Premiul III- desen: Stefania Sima. Multumirea cea mai mare este data de faptul ca elevii participanti s-au inscris in concurs cu propriile lor lucrari, nefiind ajutati  de specialisti, copiii nostri neputand beneficia de indrumari venite din partea unui profesor de desen, iar profesorul de limba romana nefiind instiintat de inscrierea acestora la concursul propus de Biblioteca Judeteana Valcea.


Imagini de la premierea copiilor nostri


Felicitari tuturor participantilor si speram ca la editia viitoare sa avem rezultate si mai bune !

Atelier de creativitate

La biblioteca se desfasoara in fiecare zi de vineri un atelier de creativitate la care participa un numar de 15 copii din randul utilizatorilor bibliotecii noastre, copii care au fost selectati din randul celor care au parinti plecati in strainatate, sau cei proveniti din familii monoparentale, atelier care a luat nastere si ca urmare a cursurilor de origami si quilling derulate de Biblioteca Pietrari pe parcursul lunilor de vacanta, atunci cand copiii au invatat cum sa realizeze din hartie fel de fel de lucruri minunate: tablouri quilling, inimioare, catelusi, pauni, flori si frunze de toamna care au decorat geamurile bibliotecii .
Luna decembrie fiind o luna mai speciala ne-am gandit sa invatam sa confectionam fulgi si globuri din hartie cu care copiii sa decoreze biblioteca, dar si casele si clasele in care invata si traiesc, reusind astfel sa inveseleasca un spatiu mai putin primitor cu putin talent si indemanare si cu o cheltuiala minima .
Asta am reusit pana in prezent...cu ajutorul modelelor gasite pe internet, desigur.


Imagini atelier


Mos Nicolae la...biblioteca

O zi minunata, ziua de 6 decembrie... la biblioteca a venit Mos Nicolae.
Ce daruri a adus copiiilor? Prezentari power point cu tema "Mos Nicolae-legenda si traditie", colinde si dulciuri oferite in dar de domnisoara consilier educativ Anamaria Sandulescu si de bibliotecara Crina Popescu.








Fericiti si bucurosi au fost copiii claselor a V-a A si a VI-a B de la Scoala Pietrari, cei care au fost (... se pare) cei mai cuminti si cei mai ascultatori copii din Pietrari.
Ceilalti sa se astepte la multe, multe surprize placute pe care le vor primi de alt Mos, de Mos...Craciun!!!
Si chiar daca dezvaluim putin secretul, vreau sa va spun ca, dacă Moş Crăciun poate străbate lumea întreagă într-o noapte şi noi putem deveni pentru o zi reprezentanţii săi. Vom călători pe aripile dulci ale imaginaţiei, alături de copiii spiriduşi, prin ţări binecuvântate…..
Astfel, într-o veselă zi de 22 decembrie, vom sărbători un Crăciun Mondial. Din India în Statele Unite ale Americii şi Canada, în Argentina şi chiar în ţara Moşului, Laponia, prin toată Europa şi înapoi în România, vom avea un Crăciun de poveste, cu obiceiuri şi tradiţii diverse şi originale. Vă aşteptăm cu drag, părinţi, bunici, profesori, să împărtăşiţi bucuria copilăriei noastre!!! Unde??? Mai intrebati? LA BIBLIOTECA!!!

O ora la biblioteca

5 decembrie 2011- ora de limba si literatura romana la biblioteca.
Titlul lectiei: "Sobieski si romanii" de Costache Negruzzi
Participanti: 19 elevi ai clasei a VI-a B
Cadru didactic: prof.Anamaria Sandulescu
Material didactic: resurse web- biblionetul Bibliotecii Publice Locale Pietrari
Site-uri folosite in predare:  http://www.plairomanesc.ro/file-de-istorie/39-file-de-istorie/59-costache-negruzzi-sobieski-si-romanii.htmlhttp://www.didactic.ro/materiale-didactice/67491_sobieski-si-romanii-de-costache-negruzzi;http://www.neamt.ro/cmj/Cetatea_Neamt/;http://www.cetatea-neamt.neamtvirtual.ro/tur-virtual/cetatea-neamt.html






O lectie interactiva, deosebit de interesanta. Felicitari domnisoarei profesoare!!!

vineri, 25 noiembrie 2011

"Pace Acasa, pace in Lume"


Astazi, 25 noiembrie 2011, cu prilejul Zilei Internationale impotriva Violentei asupra Femeii, la Biblioteca Pietrari a avut loc un colocviu al elevilor pe tema violentei , urmat de prezentarea regulamentului de participare la concursul organizat de  Comitetul pentru Egalitate de Gen si Dezvoltare (GAD) al Corpului Pacii, in parteneriat cu Fundatia IREX/Programul Biblionet si Fundatia Sensiblu.










Prin participarea la acest concurs si copiii din localitatea noastra  au posibilitatea de a-si transpune interpretarile creative legate de tematica “Pace Acasa, Pace in Lume” – sub forma unei lucrari literare in limba romana sau a unei lucrari de arta vizuala/fotografie sau film. Biblioteca va gazdui expozitiile cu lucrarile realizate de elevi pentru recunoasterea si celebrarea la nivel local a castigatorilor care vor fi inscrisi apoi in competitia ce se va desfasura la nivel national.
Anul 2011 marcheaza editia cu numarul 21 a Campaniei «16 Zile de Activism impotriva Violentei asupra Femeii». Ideea campaniei este sa atraga atentia la nivel local, national si global asupra diferitelor forme de violenta cu care se confrunta femeile, subliniind ca violenta este o incalcare a drepturilor omului.


In urma derularii acestei campanii au fost selectate si inscrise in concurs urmatoarele lucrari, la sectiunea arta / fotografie:


Lucrari in concurs

joi, 24 noiembrie 2011

Pasi catre viitor

Joi, 17 noiembrie 2011, au reinceput la biblioteca activitatile din cadrul proiectului "Pasi catre viitor!- dezvoltarea serviciilor de consiliere si orientare scolara", proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si implementat de Inspectoratul Scolar Valcea.
Au primit prima  lectie de consiliere si orientare scolara din partea coordonatorului proiectului, prof. Ancuta Codoi, cadru didactic al Scolii Pausesti-Otasau, elevii clasei a VII-a ai Scolii Pietrari.
Iata cateva imagini


marți, 15 noiembrie 2011

Saptamana Educatiei Globale

Luni, 14 noiembrie 2011, a inceput o noua editie a proiectului "Saptamana Educatiei Globale". Aceasta initiativa este deja una traditionala, derulandu-se a doua editie a acestui proiect in care sunt implicate Scoala si Biblioteca Pietrari.


"Saptamana Educatiei Globale", care se desfasoara in toate scolile din judetul nostru, trebuie sa puna in discutie, in principal, problemele din Uniunea Europeana, cu rol in informarea atat a elevilor, cat si a profesorilor sau chiar a parintilor care vor fi implicati in diverse activitati pentru a invata ce inseamna responsabilitatea, privind toleranta si solidaritatea.Participantii vor fi familiarizati cu principiile si valorile educatiei globale, dar si cu crearea unui cadru pentru intelegerea drepturilor si responsabilitatilor cetateniei europene.
Astfel, timp de o saptamana, biblioteca gazduieste si sprijina diversele activitati transcurriculare la care vor participa toti elevii scolii din localitate avandu-se in vedere educatia moderna, globala, care vizeaza toate tipurile de educatie: sociala, ecologica, fizica, culturala, economica, de pastrare a valorilor nationale, europene si globale. In fiecare zi, cu incepere de la ora 12, vor fi prezenti in sala bibliotecii toti cei inscrisi in proiect, cadre didactice si elevi pentru a viziona diferitele materiale pregatite cu acest prilej (prezentari de referate,sesiuni stiintifice, vizionare filme educative, prezentari powerpoint pregatite de elevi la biblioteca, folosind resursele on-line si off-line puse la dispozitie de aceasta).
Temele dezbatute in timpul acestei saptamani pe clase sau in sala bibliotecii vor fi:

1. Noile educaţii - adaptarea la cerinţele societăţii moderne.
2. Din trecut pentru viitor - Oameni  care au schimbat  lumea.
3. Documentare despre lumea noastra: Wall-E (un film emoţionant  care ne vorbeşte despre importanţa iubirii şi a ocrotirii vieţii, indiferent de circumstanţe), Marea Bariera de Corali
4. Călătorie prin farfurie – Mănânci, dar ştii ce consumi?
5. Tradiţiile noastre
6. Cum vede lumea micul creștin 
Cei mai mici dintre noi, gradinita si ciclul primar, ni s-au alaturat cu activitati interesante:
1. Un mediu curat – un mediu sănătos -Informare şi dezbatere despre protecţia mediului şi utilizarea deşeurilor 
2. Salvaţi Pământul -o nouă disciplină
3. Învăţ să respect natura şi să folosesc raţional resursele ei
4. Ce pot face două mâini dibace! -activitate de ecologizare, - refolosind, ne prelungim viaţa
5. Prietenia, comoara cea mai de preţ
6. S.O.S - Pământul în pericol
7. Integrarea în Uniunea Europeană- o necesitate
8. Atitudinea noastră faţă de animale şi plante
9. Minte sănătoasă în corp sănătos
10. Atitudine în faţa violenţei

   Dupa cum se observa, am avut in vedere problemele din Uniunea Europeana si din lumea intreaga, principiile si responsabilitatile educatiei globale, informarea si constientizarea rolului nostru de cetateni ai planetei Pamant. 
Responsabilii derularii acestui proiect sunt: director educativ Anamaria Sandulescu si bibliotecar Crina Popescu.

PROGRAMUL ACTIVITATILOR DERULATE LA BIBLIOTECA:
- 15 noiembrie 2011 - prezentarea de catre coordonatorul proiectului a activitatilor viitoare, a materialului intitulat "Despre EDUCATIE" si a filmului educativ WALL.E, film de educatie ecologica.
Au participat 45 de copii, elevii claselor a V-a A, B si a VI-a B insotiti de prof.Sandulescu Anamaria si prof.Ionescu Constantin
-16 noiembrie 2011 - "Totul despre alimentatia sanatoasa"
Au participat 67 de copii, elevii claselor a VI-a A si B, a VII-a si a VIII-a A, B care au prezentat referate si prezentari power point pe tema aleasa, folosind resursele bibliotecii. Profesori participanti: Livia Muresan, Simona Mesteacan si Anamaria Sandulescu.
- 17 noiembrie 2011 - "Valori nationale: traditiile si folclorul romanesc"- vizite virtuale prin Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" Bucuresti http://www.muzeul-satului.ro/, Muzeul Taranului Roman Bucuresti http://www.tur.muzeultaranuluiroman.ro/ , prin Expozitia virtuala a celor 112 costume populare specifice tuturor zonelor folclorice din tara noastra, incluzand aici si pe cele ale minoritatilor conlocuitoare, folosind http://www.romanianmuseum.com/ROMANESTE/RomaniaFolk.html, dar si a "Horei costumelor - file de monografie", prezentari realizate de bibliotecara localitatii.
Au participat 25 de copii, elevii clasei a VI-a B, insotiti de prof Anamaria Sandulescu si prof Ion Bulacu.
- 18 noiembrie 2011 - ora 10 - "Salvati planeta noastra"- educatie ecologica - a participat clasa I, invatator Ionela Istocescu; ora 12 - "Biografii celebre"- au participat, in total, 85 de copii din cls.a VI-a B, a VII-a, a VIII-a A, a VIII-a B, insotiti de prof Livia Muresan si prof.Anamaria Sandulescu.
In incheiere, copiii au vizionat un alt film de educatie ecologica intitulat "Povestea unei pungi de plastic", pentru a constientiza importanta si necesitatea pastrarii mediului inconjurator. 



marți, 8 noiembrie 2011

Campania "Cancerul poate fi prevenit!"

Duminica, 30 octombrie 2011, ora 11, a debutat campania de informare intitulata "Cancerul poate fi prevenit" la care au participat 20 de adolescente din localitate. Daca initial aceasta campanie a fost sprijinita de Directia de Sanatate Publica Valcea, invitata noastra, doamna doctor Cristina Gandacioiu, nu a putut fi prezenta la Pietrari din motive de sanatate. Drept urmare, am folosit in prezentarea si sustinerea campaniei mai multe site-uri si materiale de profil: http://www.fundatiarenasterea.ro/http://www.stopcancerlasan.ro/http://sanatate.acasa.ro/boli-7/10-sfaturi-pentru-a-evita-cancerul-de-san-1019.htmlhttp://www.tetatet.ro/document-2301-preveniti-cancerul-de-san-pps.html, http://youtube.com (pentru a asculta melodia "La vie en rose", cantata de Edith Piaf, imnul campaniei impotriva cancerului la san, pentru a putea viziona procedurile realizate intr-o operatie de cancer la san, povestea impresionanta a celei mai mari artiste, Maria Tanase, care a murit din cauza acestei boli, dar si povestea unui barbat care si-a pierdut fiica de 23 de ani din cauza acestei maladii a secolului nostru care, daca este depistata de timpuriu, poate fi vindecata). Adolescentele au putut afla modalitatile de prevenire a acestei boli care afecteaza una din sapte femei, necesitatea autoexaminarii sanilor si felul in care se executa aceasta procedura, faptul ca pot sustine aceasta campanie prin implicarea lor alaturi de firme si fundatii. Voluntarele bibliotecii, imbracate in roz, culoarea campaniei, au pregatit fundite pentru participante si baloane roz cu sloganul "Cancerul poate fi prevenit! Viata e roz!"

IMAGINI DIN TIMPUL CAMPANIEI "Cancerul poate fi prevenit!"

Incepand cu ora 12, au fost informati cu privire la aceasta campanie si un numar de 35 de pensionari care au primit informatii prin intermediul site-ului Directiei de Sanatate Publica Valcea, folosindu-se paginile http://www.aspjvalcea.ro/site/index.php?option=com_content&view=article&id=149:prevenirea-cancerului-campanie-de-grad-zero&catid=36:comunicate-de-presa&Itemid=55 si http://www.aspjvalcea.ro/site/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=43&Itemid=74 si http://www.fundatiarenasterea.ro/

Gala Retelei multiplicatorilor de informatie europeana

Miercuri, 19 octombrie, ora 12, am avut placerea de a participa la Gala multiplicatorilor de informatie europeana  din judetul nostru. Invitatia a venit din partea Centrului Europe Direct cu care colaborez de 4 ani desfasurand diverse activitati de diseminare a informatiei europene in localitatea noastra, cum ar fi: "Europa, casa noastra", "Craciun european", "Un loc de munca pentru fiecare", "Cabina multimedia", ore de informare europeana, etc.
Programul actiunii a fost urmatorul:
-Prezentarea Retelei ENTERPRISE EUROPE NETWORK (Lorena Mateescu, Camera de Comert si Industrie Valcea), prezentarea Retelei EURES (AJOFM Valcea), prezentarea Retelei EURODESK (Mihaela Nicolai - ANPCDEFP), prezentarea Retelei EUROPE DIRECT (Mihaela Voinicu - ED Arges), prezentarea punctului de informare ED Ostroveni (Gheorghita Popescu - filiala Bibliotecii Judetene Valcea), prezentarea subretelei de multiplicatori de informatie europeana din bibliotecile publice ale judetului Valcea (Crina Popescu – bibliotecar, membru al subretelei), "In parteneriat, spre o mai buna informare a comunitatii” – interventie a coordonatorului national a Retelei EUROPE DIRECT Romania, (doamna Ioana Marchis, Reprezentanta Comisiei Europene). In incheiere, au fost premiati cei mai activi membri ai retelei de multiplicatori de informatie europeana, printre care s-a numarat si Biblioteca Pietrari.

O ora la biblioteca

Continua proiectul "O ora la biblioteca" ce se desfasoara in parteneriat cu Scoala Pietrari si cu Scoala Pietrari de Sus. Astfel, joi - 13 octombrie 2011, la biblioteca au fost primiti cu incantare copiii din grupa mica si pregatitoare insotiti de educatoarea Livia Diaconu pentru a viziona filmul de desene animate "Garfield"; vineri - 14 octombrie 2011 - clasele a I-a si a IV-a, invatatoare Ionela Istocescu si Georgiana Maracinescu, au lecturat povestile"Ursul pacalit de vulpe" si "Iedul cu trei capre", folosind atat volumele de care dispune biblioteca, dar si materialul cu acelasi titlu de pe www.didactic.ro si de pe www.youtube.com; copiii, ajutati de invatatori au pus apoi in scena povestea respectiva, au povestit, au realizat propozitii, au despartit in silabe cuvintele intalnite;de la ora 12, biblioteca a fost vizitata de elevii clasei a II-a de la Scoala Pietrarii de Sus, insotiti de inv.Nastasie Raluca, care au facut cunostinta pentru prima data cu multimea de volume detinute de o biblioteca, cu regulile de imprumut, cu modul de organizare si functionare a bibliotecii si al biblionetului. In incheierea vizitei, au ascultat cu atentie povestea "Iedul cu trei capre" si au imprumutat cu mare placere cartile recomandate de bibliotecara si de doamna invatatoare; marti - 25 octombrie 2011- ora de limba romana s-a desfasurat la biblioteca, titlul lectiei fiind dat de poezia "O furnica" de Tudor Arghezi. Domnisoara profesoara Anamaria Sandulescu a pregatit o lectie interactiva foarte interesanta la care copiii clasei a V-a A au participat cu mare placere. Activitatile din proiect au continuat joi - 3 noiembrie 2011- cu clasa a IV-a, invatatoare Georgiana Maracinescu, care a sustinut la biblioteca ora de lectura in care copiii au citit povestile si au putut viziona filmele "Nuielusa de alun" dupa povestea omonima de Calin Gruia si "Sarea in bucate" dupa Petre Ispirescu.

 IMAGINI PROIECT "O ORA LA BIBLIOTECA"














miercuri, 12 octombrie 2011

Campania "O viata poate depinde de tine"

IMAGINI  O VIATA POATE DEPINDE DE TINE

Biblioteca Pietrari in parteneriat cu Primaria si Scoala Pietrari sustine Campania "O viata poate depinde de tine".
Astfel, in perioada 11-16 octombrie 2011, se desfasoara la biblioteca o serie de activitati ce au ca scop responsabilizarea elevilor in ceea ce priveste acordarea primului ajutor in situatii de urgenta si atragerea atentiei asupra efectelor negative ale folosirii abuzive a numarului de urgenta 112. Incercam astfel sa tragem un semnal de alarma, dar si sa educam elevii in acest sens, avand in vedere faptul ingrijorator ca, in conformitate cu ultimele statistici, unul din doi valceni apeleaza in mod iresponsabil la numarul de urgenta 112, un numar mare dintre aceste apeluri venind din partea copiilor, a tinerilor si a persoanelor bolnave psihic.
Activitatile desfasurate au in vedere prezentarea elevilor, invatatorilor si profesorilor diriginti a materialului informativ postat pe site-ul campaniei http://www.salvez.ro/ prin intermediul biblionetului local, precum si aplicatii practice ce vizeaza masurile de acordare a primului ajutor in situatii de urgenta ce se vor desfasura cu sprijinul asistentului comunitar din localitate.

Cenaclu de poezie - Rapsodii de toamna

Prima intalnire a cenaclului de poezie al bibliotecii noastre s-a desfasurat marti 11 octombrie, la orele 14.
Tema aleasa a fost, cum altfel ..."Rapsodii de toamna", pentru a celebra si noi venirea acestui anotimp minunat care ne-a invaluit deja in mantia sa colorata si care ne imbie cu arome de mere coapte si de struguri proaspat culesi.
Pentru a participa la cenaclul nostru copiii si-au facut carticele cu cele mai frumoase poezii si citate despre toamna pe care le-am lecturat printre mere, nuci si gutui, langa o placinta cu mere mirosind a scortisoara si degustand un pahar cu must abia stors din strugurii parguiti, in sala in care se revarsau abia soptit acordurile la nai ale Dalilei Cernatescu.
O intalnire de suflet, o intalnire plina de sentimente, intr-o lume mult prea grabita in care noi am uitat pentru moment de trecerea timpului...
Un copac cu...poezii !
Alaturi de un pahar cu must si o farfurie cu placinte...
Printre versuri si citate
Despre toamna
Citim ce ne place cel mai mult, analizand metaforele intalnite
Nici noi nu ne lasam mai prejos!
Frunzele anotimpului auriu au versuri...
Si citate
Carticica mea de...toamna

Carti in forma de mere, pere, dovleci, frunze si copaci
Incarcate cu versuri sensibile...

La urmatoarea noastra intalnire tema cenaclului va fi "Rapsodii de ...iarna" la o cana de ceai fierbinte si o felie de cozonac!


vineri, 30 septembrie 2011

Un dar pentru bunici

25 septembrie 2011
La invitatia comitetului director al APAR Pietrari persoanele aniversate in luna septembrie au fost prezente in sala Bibliotecii Pietrari incepand cu ora 12.
In urma parteneriatului incheiat intre Biblioteca Pietrari si APAR Pietrari toti cei 478 de membri ai asociatiei participa pe rand, in luna in care s-au nascut, la o intalnire aniversara ce se desfasoara in sala bibliotecii. Cu acest prilej, biblioteca are atat posibilitatea sa se implice mai activ in viata membrilor comunitatii din care face parte, sa afle care sunt asteptarile acestei categorii de utilizatori in ceea ce priveste serviciile oferite, cat si sa promoveze serviciile pe care le ofera in prezent, sa prezinte subiecte de interes pentru participanti (ex. cotele de contributii de asigurari socilae 2011, legislatie si problematici pensii, posibilitatea obtinerii de bilete de tratament prin completarea formularelor ce se gasesc pe site-ul Casei Judetene de Pensii Valcea, informatii necesare agricultorilor puse la dispozitie de site-ul APIA Valcea, etc), sa popularizeze avantajele oferite de utilizarea Biblionetului, sa prezinte scurte programe artistice, devenind astfel un spatiu de comunicare, de socializare, de educare si de recreere.
De aceasta data, dupa o scurta prezentare a activitatilor asociatiei din ultima perioada, a urmat prezentarea serviciilor puse la dispozitie in ultimul timp de catre biblioteca utilizatorilor sai, respectiv oferirea de asistenta si consultanta celor ce se afla in cautarea unui loc de munca, prezentarea cursurilor desfasurate in cadrul proiectului "Vacanta la biblioteca", dar si posibilitatea depunerii formularelor de cerere pentru obtinerea de catre pensionari a biletelor de tratament prin e-mail. In incheiere, printr-o prezentare power point, biblioteca a urat un calduros "LA MULTI ANI" tuturor celor prezenti.
Dupa aceea au fost distribuite cadourile din partea asociatiei, respectiv un pachet care cuprinde alimente de baza (ulei, zahar, paste fainoase, orez), strict necesare unei persoane, o forma de ajutor oferita de catre asociatie tuturor membrilor sai.
Imagini de la inceperea intalnirii

vineri, 23 septembrie 2011

Vacanta la biblioteca - rezultate

Cam asta a fost tot...
Sau poate nu?
Statistic, la toate cele 8 cursuri derulate de biblioteca in timpul vacantei de vara, pe parcursul a 2 luni de zile, un numar total de 250 de copii au participat la activitati, unii dintre acestia fiind inscrisi la toate cele 8 cursuri, venind zilnic la biblioteca. Astfel, frecventa inregistrata in aceasta perioada a fost ridicata, ajungandu-se la cifra record de 1133 de utilizatori in luna iulie, dintre care 751 de utilizatori au participat la programul de vacanta al bibliotecii.
Pe de alta parte, in urma derularii cursurilor de limbi straine, participantii la proiect si-au insusit cateva notiuni elementare (reguli de pronuntie, alfabet, numere, culori, formule de adresare, vocabular, elemente de gramatica. etc), au vizionat filme de desene animate in limbile invatate, au citit si tradus texte scurte, au invatat cantece in engleza, italiana si spaniola.
La cursul de utilizare a calculatorului, pe langa faptul ca au invatat sa redacteze un document word, sa editeze fotografii si sa lucreze on-line in prezi, au realizat un numar de 40 de prezentari power point si 38 de filmulete in Movie Maker prin care au scos in evidenta pasiunile fiecaruia dintre ei, de la flori si pisicute, la vulcani, dinozauri si camioane Monster Truck.

UNUL DIN FILMELE REALIZATE

Ne-am jucat cu acuarelele si am realizat 4 postere care acum pot fi admirate de catre toti vizitatorii bibliotecii, pe fiecare poster putandu-se citi gandurile fiecarui participant la curs; am realizat prin minunatele tehnici origami si quiling (despre care unii dintre ei nici nu aveau habar) frumoase obiecte decorative din hartie care atrag privirile imediat ce pasesti in biblioteca.
Am invatat sa jucam jocuri populare, asa cum se joaca pe la noi, dar si sa interpretam un text, pe care vrem sa-l prezentam la biblioteca, la cercul de teatru, dar si la un festival judetean.
Pentru a putea duce la bun sfarsit proiectul acesta care s-a bucurat de un interes deosebit, atat din partea copiilor, cat si din partea parintilor acestora, am avut alaturi de mine echipa de voluntari, tineri din localitatea noastra, care au sustinut cu mult entuziasm actiunile bibliotecii. Imi permit sa le multumesc inca o data tuturor: Eliza Ceprazaru, Eliza Berbecel, Ariana Manea, Denisa Antoana, Cristina Stroescu, Petruta Moghina, Georgiana Paun, Maria-Magdalena Popescu, Cristina Tudosescu, Rebecca Bratu, Teodora Mohora, Teo Serban, Rares Manu, Vlad Gainaru si prof.Anamaria Sandulescu.
Drept multumire pentru efortul depus de catre toti participantii, in ultima zi a proiectului "Vacanta la biblioteca", au fost daruite diplome si carti tuturor. Si pentru ca ne-am petrecut atata timp impreuna, ne-am jucat, ne-am distrat, dar am si invatat lucruri minunate, ne-am cunoscut mult mai bine unii pe ceilalti si am legat prietenii, in ultima zi petrecuta la biblioteca, parca nu ne mai puteam desparti...Asa ca am ramas sa vizionam impreuna filmul de desene animate "Happy Feet".

REZULTATE PROIECT

Aceasta a fost "Vacanta la biblioteca"

miercuri, 21 septembrie 2011

Vacanta la biblioteca - Cursul de utilizare a calculatorului

S-a desfasurat saptamanal, pe parcursul derularii proiectului, in fiecare zi de vineri, intre orele 10-12.
Traineri: Eliza Berbecel, Ariana Manea, Maria-Magdalena Popescu, Georgiana Paun, Denisa Antoana, Crina Popescu
Participanti: 47

Pentru buna desfasurare a acestui curs a fost nevoie de un numar mai mare de voluntari deoarece, dupa predarea aspectelor teoretice, participantii au lucrat in echipe de cate doi la fiecare dintre cele 5 calculatoare de care dispune biblioteca, fiind ajutati de cate un voluntar pentru a putea aplica in practica aspectele teoretice.

In predare au fost folosite site-urile:
- http://www.competentedigitale.ro pentru insusirea cunostintelor legate de Microsoft Office Word, Microsoft Office Power Point;
- http://prezi.com/#desktop pentru editarea on-line de prezentari de tip zoom,
- a fost utilizat programul Windows Movie Maker instalat pe calculatoarele Biblionet pentru editare video-foto si realizare de film.

IMAGINI DE LA CURSURILE IT
Apoi, ora de lectura

IMAGINI ORA DE LECTURA
Dupa ora de lectura, a urmat cursul de teatru la care au participat un numar de 25 de copii...Pe parcursul acestui curs au fost prezentate cu ajutorul internetului mai multe materiale legate de istoria teatrului, viata si opera marilor actori straini si romani, au fost lecturate cateva scenete ("Prostul rade singur de prostia lui", "Vreau sa ajung actor, dar...mare!", "Zbaterea lacrimilor"si "Fat-Frumos, cand era mic...". A fost ales scenariul scenetei "Fat-Frumos, cand era mic..."pentru a fi pregatit de catre micii actori, sub indrumarea bibliotecarei.

Iata cateva imagini:
IMAGINI CURS TEATRU

marți, 20 septembrie 2011

Vacanta la biblioteca - Cursul de limba italiana

S-a desfasurat saptamanal, in fiecare zi de joi, intre orele 10-12.
Trainer: Vlad Gainaru (Italia)
Participanti: 20 de copii

Site-uri folosite:
- http://www.oggi-domani.com/ - curs interactiv de invatare a limbii italiene;
- http://www.utilecopii.ro/tv/?cat=53 - cantece in limba italiana;
- http://www.utilecopii.ro/tv/?p=1548 - cantec de leagan;
- http://www.utilecopii.ro/tv/?cat=38&paged=6 - povesti

Imagini de la

CURSUL DE LIMBA ITALIANA
Pentru ca vremea a fost deosebit de caldurosa, ne-am hotarat sa nu mai iesim din biblioteca, la joaca, ci sa citim

ORA DE LECTURA

Si nu numai ca am citit cateva fragmente din cartile alese de noi, dar le-am si povestit, am scos in evidenta personajele, am gasit un alt final povestilor noastre.

Dupa ora de lectura, in fiecare zi de joi, intre orele 13-14, a avut loc cursul de dansuri populare la care au participat 23 de cursanti si 5 voluntari: Stroescu Cristina, Stroescu Madalina, Moghina Petruta, Antoana Denisa si Manea Ariana.




In urma derularii acestui curs sustinut de fetele din grupul de dansuri al bibliotecii , copiii au invatat cateva dansuri populare romanesti: hora de mana, braul, basarabeanca, invartita si sarba.

marți, 13 septembrie 2011

Vacanta la biblioteca - Cursul de limba spaniola

S-a desfasurat saptamanal, in fiecare zi de miercuri, intre orele 10-12.

Traineri: prof.Anamaria Sandulescu, voluntar Cristina Tudosescu (sosita la bunicii ei din Spania, unde locuieste cu parintii)
Participanti: 22 de copii

Pentru inceput, sa ne cunoastem!

CURSUL DE LIMBA SPANIOLA

SECVENTE DE LA CURSUL DE LIMBA SPANIOLA

Au fost folosite in predare:

- "Spaniola pentru cei mici" CD Syntagma Media 2005 din colectiile bibliotecii;
- "Invata limba spaniola" CD cu 100 de lectii de limba spaniola din colectiile bibliotecii;
www.marplo.net - cursuri gratuite de limba spaniola;
http://www.utilecopii.ro/tv/?cat=44 - cantecele in limba spaniola

Dupa o binemeritata "pauza de joaca"

IMAGINI JOCURI DE VACANTA

urma cursul de fotografie sustinut de catre Teo, cel care i-a invatat pe cei 19 copii care au participat la curs, din ce este alcatuit un aparat de fotografiat, despre clasificarea acestora, accesorii, filtre, obiective, despre expunere, incadrare, iluminare, diafragme si dimensiunea campului de profunzime, le-a aratat pe site-ul  http://www.picnik.com/ cum sa editeze si sa prelucreze o fotografie.In incheierea cursului a avut loc un concurs de fotografie la care au participat toti cursantii, unii dintre acestia optand spre o prezentare movie maker a fotografiilor, dupa ce la cursul IT fusesera initiati in tainele utilizarii acestuia.

IMAGINI CURS FOTO

vineri, 9 septembrie 2011

Vacanta la biblioteca - Cursul de limba engleza

A trecut ceva timp de cand nu ne-am mai intalnit, nu-i asa? Asta si datorita faptului ca imediat dupa programul "Vacanta la biblioteca" a urmat o alta vacanta, binemeritata, atat pentru mine, cat si pentru copii. Asa ca, abia acum am avut ragazul necesar sa prelucrez fotografiile si filmuletele si sa va arat tooot ce am facut noi in vara aceasta la noi, la biblioteca. Si cred ca avem ce sa va aratam!!!
Dupa cum v-am mai spus, in Programul "Vacanta la biblioteca" au fost cuprinse activitati de invatare si de loisir foarte variate, respectiv cursuri de limbi straine (engleza, spaniola, italiana), cursuri de utilizare a calculatorului, cursuri de fotografie, de origami si quiling, de dansuri populare si de teatru. Pe langa acestea, care au avut in vedere impletirea invatarii formale cu cea nonformala, am avut grija sa jucam si jocuri in biblioteca sau in curtea acesteia, ca doar este VACANTA!!!

O sa incep insa prezentarea mea cu activitatile desfasurate in cadrul cursului de limba engleza.
Cursurile de limba engleza s-au desfasurat pe tot parcursul programului de vacanta al bibliotecii in zilele de marti, intre orele 10-12.

Traineri: prof.Anamaria Sandulescu, voluntar Eliza Ceprazaru, voluntar Rares Manu
Participanti: 54 de copii

In predare au fost folosite site-urile:

Iata cateva imagini:

Cursul de Limba Engleza Slideshow: Crina’s trip to Comuna Pietrari (near Olanesti), Romania was created by TripAdvisor. See another Olanesti slideshow. Create a free slideshow with music from your travel photos.

Iata si cateva fragmente din timpul activitatilor desfasurate in cadrul cursului de limba engleza din perioada 21 iunie- 15 august 2011


Ideea de a petrece o vacanta activa, la biblioteca, a putut fi pusa in practica numai datorita modernizarii bibliotecii prin Programul Biblionet ! La asta s-a adaugat, dupa cum ati vazut, si sprijinirea actiunilor bibliotecii de catre echipa de voluntari inimosi care au facut ca tot ceea ce ne-am propus sa se indeplineasca...

Dupa cursul de limba engleza si dupa o ora de joaca in curtea bibliotecii
Ascultam instructiunile

Ce mai jucam?

Vreau si eu, si eu
Prinde coada dragonului!

Ne jucam de-a detectivii!
 in fiecare zi de marti a avut loc si cursul de origami si quiling intre orele 13-14 la care au participat un numar de 40 de copii si tineri care au invatat sa realizeze inimioare, catelusi, flori si pauni din hartie, dar si frumoase tablouri realizate prin tehnica quilling, modelele fiind preluate de pe youtube.



Origami- flori din hartie

Am reusit cu totii!

Alaturi de voluntarii bibliotecii


Sa infrumusetam Biblioteca!