sâmbătă, 30 aprilie 2011

Rezultatele campaniei "Hai pe net"

Biblioteca Pietrari s-a inscris printre castigatorii competitiei  din cadrul campaniei derulate in timpul saptamanii 28 februarie-5 martie!!! Iata mai jos textul comunicatului de presa primit din partea organizatorilor:




"Într-o singură zi peste 4800 de români din întreaga țară au fost online pentru prima dată

● Iar campania hai pe net! şi-a desemnat câştigătorii

Astăzi, 29 Aprilie 2011, campania Hai pe net!, şi-a desemnat câştigătorii din cadrul competiţiei pentru realizarea unor poveşti de succes ce reflectă rezultatele eforturilor de incluziune digitală a tuturor cetăţenilor în societatea informaţională, competiţie lansată în cadrul săptămânii „Get on line week”, care s-a desfăşurat în perioada 28 februarie – 5 martie.

În calitate de organizator principal al evenimentului, Fundaţia EOS România, a primit un număr de 29 de filme în care sunt prezentate poveşti de succes, mărturii ale contribuţiei aduse de fiecare telecentru cu privire la formarea abilităţilor TIC ale tuturor celor interesaţi să îşi dezvolte aceste competenţe, să comunice şi să contribuie astfel la dezvoltarea lor personală, dar şi la dezvoltarea economică a societăţii în care trăiesc.

Toate cele 29 de filme care au intrat în competiţie au cuprins poveşti de viaţă de succes, emoţionante, motiv pentru care membrii juriului au avut o misiune dificilă în a premia doar 10  filme din cele primite de către organizatori. Juriul a fost format din dna. Sanda Foamete, Senior Manager pentru Audienţa Academică şi Educaţională, dna. Cora Kelemen – Consultant Comunicare şi dl. Laurenţiu Bunescu  - Project Manager, Telecentre Europe.
Iata cei 10 castigatori:

Colegiul Național Ioan Slavici Satu Mare
e-centrul Recaș, jud. Timiș
Biblioteca Pietrari, jud. Vâlcea
PAPI Zlatna, jud. Alba
e-centrul Diosig, jud. Bihor
Biblioteca Grădiștea, jud. Vâlcea
e-centrul ARCS, Drobeta Turnu Severin
Biblioteca Târgu Bujor, jud. Galați
PAPI Saschiz, jud. Mureș
PAPI Jimbolia, jud. Timiș
Filmele şi reportajele premiate au fost postate pe youtube iar începând cu 02 Mai acestea vor putea fi vizionate pe site-ul www.ecentre.ro.

În România, campania denumită generic Hai pe net! 2011 a fost susţinută de Fundaţia EOS în parteneriat cu Programul Microsoft Unlimited Potential, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, APDETIC, Fundația Techsoup și Rețeaua eCentrelor din România, iar evenimentul cu acelaşi nume, din perioada 28 februarie – 5 Martie, s-a desfăşurat în peste 400 de comunităţi din  31 de judeţe."


Iata si filmul cu care Biblioteca Pietrari s-a inscris in aceasta competitie:



Bucuria este cu atat mai mare cu cat bibliotecara a reusit de una singura sa realizeze acest film folosind pentru prima data programul Windows Movie Maker.

joi, 28 aprilie 2011

Un dar pentru bunici

Marti, 26 aprilie 2011, orele 12...la biblioteca incep sa vina unul cate unul cei care au fost invitati la aniversarea de astazi. Ingandurati sau veseli, pasesc timizi in spatiul bibliotecii...unii dintre dumnealor pentru prima oara...Se minuneaza de felul in care arata biblioteca, de calculatoarele care sclipesc intrunul din colturile salii; le spun cum Fundatia Gates si IREX ne-au donat toata aparatura si ne-au invatat sa o folosim, cum am reusit sa schimbam aspectul bibliotecii, cum pot calculatoarele sa le fie de folos, le dau exemple concrete de persoane care vin in mod constant la biblioteca, le spun de faptul ca un numar de consateni au reusit sa-si rezolve problemele personale la biblioteca (locuri de munca in tara si in strainatate, CV-uri, cereri APIA, comenzi on-line, analize medicale, comunicare cu rudele din strainatate, scanarea documentelor, cursuri IT, cursuri de limbi straine,etc). Raman uimiti...
Incepem apoi activitatea de astazi: presedintele APAR, dl Papa Constantin le ureaza un calduros "La multi ani!"; apoi, dl Meresescu Constantin le prezinta ultimele noutati din viata asociatiei, cea care astazi le face la fiecare in parte cate un cadou; cadoul bibliotecii il reprezinta o prezentare a filmului dedicat celei de-a 40-a editii a "Horei costumelor"-brandul cultural al localitatii noastre si pps-ul intitulat "Primavara".
Pleaca apoi... un pic mai veseli, mai relaxati, mai increzatori in ajutorul pe care il pot primi de acum inainte la...                                                       biblioteca.

joi, 21 aprilie 2011

Pastele - lumina si culoare

In saptamana premergatoare acesteia, in sala bibliotecii, a avut loc prezentarea originii acestei sarbatori sfinte pentru toti romanii, a evenimentelor religioase care au dus la rastignirea lui Iisus Hristos, a simbolurilor pascale, a obiceiurilor romanesti de Paste, dar si a celor de pe intreg mapamondul, a unor retete traditionale si a povestii iepurasului de Paste. In incheierea activitatii a avut loc un concurs la care au participat copiii din clasele a V-a si a VI-a.
De asemenea copiii au putut admira expozitia de carte cu tematica religioasa si literar, precum si un mic aranjament dedicat simbolurilor specifice acestei mari sarbatori.

marți, 19 aprilie 2011

Cursuri de limbi straine pentru cei mici



Saptamana 17-23 aprilie la biblioteca Pietrari este, ca in fiecare an, "Saptamana promovarii bibliotecii si a serviciilor ei". Cu acest prilej, pe parcursul acestei saptamani, biblioteca vine in intampinarea utilizatorilor ei cu un nou serviciu: cursuri de limbi straine. Aceste cursuri au ca scop petrecerea in mod placut si util a timpului liber al copiiilor care vin in mod regulat la biblioteca, folosindu-se dotarile tehnice obtinute prin Programul Biblionet, in predare fiind utilizate calculatorul, videoproiectorul si cursurile pe CD si on-line, la care se adauga cartile de specialitate din fondul de carte al bibliotecii.
Astfel, in fiecare zi, la Biblioteca Pietrari se vor desfasura intre orele 11-12 cursuri de limba spaniola pentru incepatori, iar intre orele 13-14 vor avea loc cursurile de limba engleza. Acestea vor fi sustinute de voluntarii bibliotecii, cei care fac parte din grupul de sustinatori ai institutiei noastre numit generic "Prietenii bibliotecii", respectiv de d-na prof. Simona Mesteacan-limba spaniola si Diana Grigorescu-limba engleza; participa copii din clasele I-V din localitate.
Cursurile organizate pe parcursul acestei saptamani vor fi continuate duminica (orele 10-12) si in timpul vacantei de vara.
Curs de limba engleza

Curs de limba spaniola

vineri, 15 aprilie 2011

Hora Costumelor 2011



Duminca, 17 aprilie 2011, la Pietrari are loc manifestarea traditionala anuala intitulata "Hora costumelor", ajunsa in acest an la a 40-a editie. Aceasta manifestare prezinta de la o editie la alta marea varietate a costumelor populare valcene, comparand frumusetea si bogatia de culori a costumelor vechi, scoase din lazile de zestre ale strabunicelor noastre, cu cele ale costumelor noi, cusute de femeile care nu au vrut sa uite arta de a "picta" cu acul minunate flori pe panza.
Festivalul va fi organizat si anul acesta cu ajutorul Primariei Pietrari, in colaborare cu scoala, caminul cultural, biblioteca si consiliul local. In cadrul manifestarii biblioteca s-a inscris prin realizarea unei expozitii de carte intitulata "Arta populara din judetul Valcea" si prin prezentarea filmului jubiliar intitulat "Hora costumelor - imagini in timp", prezentari ce se vor desfasura in sala bibliotecii.

Ansamblul folcloric "Mostenitorii" din Pietrari

Costume populare Tomsani


miercuri, 6 aprilie 2011

Pofta de lectura...


Biblioteca va recomanda o alta carte de referinta din colectiile ei: romanul "Doctor Jivago" scris de poetul rus Boris Pasternak . O tulburatoare poveste de dragoste, pe fundalul unor vremuri antropofage, omul aflat fata in fata cu Dumnezeu, dar si cu "Diavolul baltat" - iata, pe scurt, ce se poate citi in acest roman, cu revelatia ca orice golgota individuala contribuie la mantuirea tuturor. In vreme ce, in Occident, romanul "Doctor Jivago" cunostea un adevarat triumf, in fosta Uniune Sovietica era interzis, iar autorul sau - ostracizat.
Boris Pasternak (1890-1960), poet de inspiratie futurista ("Sora mea, viata", 1922; "A doua nastere", 1932) - laureat al Premiului Nobel pentru literatura (1958) - nu este primul mare poet care-si incheie opera cu un roman, dar este, cu siguranta, singurul mare poet care a suferit atat de mult pentru un roman.

Europa, casa noastra




La 4 aprilie, campania „Europa, casa noastră” a ajuns la poalele Carpaţilor, în comuna Pietrari, judeţul Vâlcea. Echipa de comunicatori a campaniei „Europa, casa noastră” a fost primita "romaneste", cu pâine şi sare oferite de doi elevi în costume populare. Invitatul special, Ioana Mazilu-Manolescu, din partea Centrului Europe Direct Vâlcea, a susţinut o prezentare despre cele 23 de limbi oficiale din UE. Copiii au identificat limbile vorbite în UE şi au aflat mai multe despre importanţa multilingvismului. Elevii au fost participativi la prezentarea interactivă a istoricului UE, a instituţiilor Uniunii şi a posibilităţilor de exprimare ca cetăţeni europeni. Ei au oferit răspunsuri la toate întrebările moderatorului din partea Chelgate privind motivaţiile care au stat la baza creării actualei Uniuni Europene sau despre extinderea UE. La finalul întâlnirii, şase grupe de elevi au ales câte un român care ar putea primi titlul de ‘european celebru’. Cei desemnaţi au fost Vlad Ţepeş (pentru că făcea dreptate), Nadia Comăneci (pentru performanţele sportive), Mihai Viteazul (domnitor curajos şi unificator al ţărilor române), Mihai Eminescu (poezii traduse în mai multe limbi europene), Ion Creangă (pentru că poveştile sale ar merita citite şi de alţi copii din UE) şi... primarul comunei, Nicolae Moraru (lăudat de copii pentru că sprijină şcoala şi are mai multe proiecte edilitare de care locuitorii sunt mulţumiţi).

marți, 5 aprilie 2011

Pofta de lectura...



"Dupa Romeo si Julieta, aceasta este cea mai frumoasa poveste de dragoste care s-a scris vreodata. (...) O sa fac nefericiti o multime de barbati, deoarece iubirea reprezinta totul aici. Acest barbat a facut, timp de 50 de ani, curte unei femei.“
Scott Steindorff.

Daca Un veac de singuratate este lucrarea de varf a lui Marquez, si totodata varful realismului magic, Dragostea in vremea holerei introduce o naratiune care seduce si in acelasi timp sensibilizeaza cititorul in legatura cu ideea unei iubiri neingradite de barierele timpului, naratiune care in acelasi timp poate fi privita ca o viziune simplista a dragostei, de catre cititorul care este neatent si intra in capcana stilului fermecator al artistului numit Marquez.

Dragostea in vremea holerei reuseste sa lege doua elemente contrastante regasite in literatura: sentimentul sacru de dragoste si transpunerea lui in lumea reala.
Povestea porneste de la ideea respingerii dragostei si a punerii in imposibilitate a acesteia chiar de catre persoana iubita, in timp ce el, Florentino Ariza, isi jura sa repete intr-o buna zi legamantul de fidelitate eterna si iubire nemarginita catre ea, Fermina Daza.
Asa cum poate sugereaza si titlul, dragostea este vazuta si aici (ca in multe din celelalte lucrari ale lui Marquez) ca o boala spirituala si fizica, iar suferinta spiritului pentru dragoste este necesara pentru inobilarea sufletului.
In tinerete, Florentino Ariza si Fermina Daza traisera o pasionanta poveste de dragoste. Numai ca viata iti rezerva uneori surprize... La inceput, cand Florentino afla ca Fermina se va casatori cu un doctor bogat, simte ca viata lui s-a sfirsit. Desi isi gaseste echilibrul, bucurandu-se de succes in afaceri si nu numai... (cele 622 de relatii amoroase ar putea confirma acest lucru), dragostea lui pentru Fermina ramane la fel de puternica. Asa ca, dupa 50 de ani, 9 luni si 4 zile de despartire, Florentino isi reinnoieste declaratia de dragoste in fata femeii visurilor lui. I se va mai oferi, oare, sansa unui nou inceput?
Dragostea in vremea holerei, una dintre cele mai frumoase si tragice povesti de dragoste din literatura universala, a fost ecranizata in 2008 in regia lui Ron Harwoord, castigator al Premiului Oscar si Globul de Aur.

Biblioteca detine in colectiile ei si volumele Un veac de singuratate, Despre dragoste si alti demoni, Toamna patriarhului si Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet.

vineri, 1 aprilie 2011

Comunicat de presa post-eveniment al campaniei "Hai pe net"


" Imboldul Hai pe net! a adus online aproape 17000 de români

Odată încheiată campania Hai pe net! şi după centralizarea tuturor datelor primite de la participanţi, suntem extrem de încântaţi de succesul proiectului derulat de Telecentre-Europe în parteneriat cu organizaţii din alte 30 ţări europene, în cadrul săptămânii “Get online Week”, şi care, în România, a fost coordonat de Fundaţia EOS în parteneriat cu Microsoft România, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, APDETIC, Fundația Tech Soup și Rețeaua eCentrelor din România.

Sâmbătă seara în data de 05 martie 2011, moment în care linkul de contorizare dedicat acestui eveniment a fost oprit, România avea înregistrați în cadrul campaniei Hai pe net! un număr de 16961 de participanți, lucru care a calificat România pe un onorabil loc 3 în cadrul campaniei la nivel European.

Majoritatea acţiunilor de promovare şi de organizare desfăşurate în toate locaţiile tip telecentre, au fost îndreptate înspre atragerea unui număr cât mai numeros de participanţi ce se aflau pentru prima dată online. Numărul total al acestora din urmă a fost de 4871 (un procent de aproximativ 30%), la nivelul întregii ţări, iar numărul total de participanţi care au fost prezenți în telecentre în campania naţională depăşeşte 10000.

Succesul evenimentului se datorează implicării şi acţiunilor desfăşurate voluntar de cele peste 500 de telecentre (e-centre, Biblioteci publice, Puncte Acces Public la informație și ONG-uri ) și cele 1000 de școli din 31 de judeţe ale ţării. În fiecare comunitate, managerii şi coordonatorii s-au străduit să alcătuiască un program cât mai diversificat, adaptat nevoilor participanţilor, însă îndreptat înspre conştientizarea acestora asupra beneficiilor ce rezultă din accesul la informaţie. Astfel, au fost lansate cursuri de iniţiere în folosirea calculatorului pentru reprezentanţi ai comunității locale (Petroșani - jud. Hunedoara, Hangu - jud. Neamț, Sânnicolau Mare – Timiș etc..), s-au prezentat modalităţi de căutare a unui loc de muncă şi a cursurilor oferite de AJOFM, s-au vizitat site-uri necesare fermierilor pentru întocmirea şi depunerea proiectelor de accesare a fondurilor pentru dezvoltarea microfermelor (în cadrul telecentrului de la Pietrari, jud. Vâlcea au fost completate pe parcursul campaniei un număr de 30 de cereri către APIA), s-au accesat, de către pensionari, site-uri referitoare la nutriţie sau diverse curiozităţi adecvate vârstei acestora( e-centrul ARCS Drobeta Turnu Severin, biblioteca Municipală Mediaș, etc.)

De asemenea au fost derulate o serie de activități dedicate tinerilor precum completarea unui CV Europass, teste de orientare în carieră, avantajele plăților online. O altă activitate importantă derulată în majoritatea telecentrelor înscrise în campanie a fost aceea legată de siguranța copiilor pe internet, ocazie cu care părinții aflați în telecentre au fost informați cu privire la importanța protejării datelor cu caracter personal atunci când copiii se află online și nu în ultimul rând, cum să facă navigarea pe internet un loc mai sigur pentru aceștia.

Gabriela Barna, director al Fundaţiei EOS România şi coordonator al campaniei Hai pe net!, afirmă că „cei care au vizitat telecentrele pe parcursul acestei perioade, vor fi susținuți în această săptămână, și săptămâna viitoare și probabil pe parcursul mai multor săptămâni. Ei au început o călătorie în care vor descoperii lucrul cu calculatorul și internetul, ceea ce le va aduce acestora beneficiul unei slujbe mai sigure precum și prime salariale. Ei vor avea conexiuni sociale, comunitare și civice mai bune, și economii personale care le vor acorda beneficii, precum și economii macro-economice care vor aduce beneficii guvernului și industriei.”

Evenimentul a fost prezentat pozitiv în mass media, în 28 de publicaţii locale şi regionale, la 4 televiziuni şi 7 posturi de radio."

Fragment din atasamentul e-mailului primit din partea Echipei "Hai pe net"