vineri, 1 aprilie 2011

Comunicat de presa post-eveniment al campaniei "Hai pe net"


" Imboldul Hai pe net! a adus online aproape 17000 de români

Odată încheiată campania Hai pe net! şi după centralizarea tuturor datelor primite de la participanţi, suntem extrem de încântaţi de succesul proiectului derulat de Telecentre-Europe în parteneriat cu organizaţii din alte 30 ţări europene, în cadrul săptămânii “Get online Week”, şi care, în România, a fost coordonat de Fundaţia EOS în parteneriat cu Microsoft România, ANBPR – Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, APDETIC, Fundația Tech Soup și Rețeaua eCentrelor din România.

Sâmbătă seara în data de 05 martie 2011, moment în care linkul de contorizare dedicat acestui eveniment a fost oprit, România avea înregistrați în cadrul campaniei Hai pe net! un număr de 16961 de participanți, lucru care a calificat România pe un onorabil loc 3 în cadrul campaniei la nivel European.

Majoritatea acţiunilor de promovare şi de organizare desfăşurate în toate locaţiile tip telecentre, au fost îndreptate înspre atragerea unui număr cât mai numeros de participanţi ce se aflau pentru prima dată online. Numărul total al acestora din urmă a fost de 4871 (un procent de aproximativ 30%), la nivelul întregii ţări, iar numărul total de participanţi care au fost prezenți în telecentre în campania naţională depăşeşte 10000.

Succesul evenimentului se datorează implicării şi acţiunilor desfăşurate voluntar de cele peste 500 de telecentre (e-centre, Biblioteci publice, Puncte Acces Public la informație și ONG-uri ) și cele 1000 de școli din 31 de judeţe ale ţării. În fiecare comunitate, managerii şi coordonatorii s-au străduit să alcătuiască un program cât mai diversificat, adaptat nevoilor participanţilor, însă îndreptat înspre conştientizarea acestora asupra beneficiilor ce rezultă din accesul la informaţie. Astfel, au fost lansate cursuri de iniţiere în folosirea calculatorului pentru reprezentanţi ai comunității locale (Petroșani - jud. Hunedoara, Hangu - jud. Neamț, Sânnicolau Mare – Timiș etc..), s-au prezentat modalităţi de căutare a unui loc de muncă şi a cursurilor oferite de AJOFM, s-au vizitat site-uri necesare fermierilor pentru întocmirea şi depunerea proiectelor de accesare a fondurilor pentru dezvoltarea microfermelor (în cadrul telecentrului de la Pietrari, jud. Vâlcea au fost completate pe parcursul campaniei un număr de 30 de cereri către APIA), s-au accesat, de către pensionari, site-uri referitoare la nutriţie sau diverse curiozităţi adecvate vârstei acestora( e-centrul ARCS Drobeta Turnu Severin, biblioteca Municipală Mediaș, etc.)

De asemenea au fost derulate o serie de activități dedicate tinerilor precum completarea unui CV Europass, teste de orientare în carieră, avantajele plăților online. O altă activitate importantă derulată în majoritatea telecentrelor înscrise în campanie a fost aceea legată de siguranța copiilor pe internet, ocazie cu care părinții aflați în telecentre au fost informați cu privire la importanța protejării datelor cu caracter personal atunci când copiii se află online și nu în ultimul rând, cum să facă navigarea pe internet un loc mai sigur pentru aceștia.

Gabriela Barna, director al Fundaţiei EOS România şi coordonator al campaniei Hai pe net!, afirmă că „cei care au vizitat telecentrele pe parcursul acestei perioade, vor fi susținuți în această săptămână, și săptămâna viitoare și probabil pe parcursul mai multor săptămâni. Ei au început o călătorie în care vor descoperii lucrul cu calculatorul și internetul, ceea ce le va aduce acestora beneficiul unei slujbe mai sigure precum și prime salariale. Ei vor avea conexiuni sociale, comunitare și civice mai bune, și economii personale care le vor acorda beneficii, precum și economii macro-economice care vor aduce beneficii guvernului și industriei.”

Evenimentul a fost prezentat pozitiv în mass media, în 28 de publicaţii locale şi regionale, la 4 televiziuni şi 7 posturi de radio."

Fragment din atasamentul e-mailului primit din partea Echipei "Hai pe net"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu