luni, 19 martie 2012

"FIZI-X" premiat si la Biblioteca Pietrari

La Colegiul National „Mircea cel Batran” a avut loc „Targul de Idei- Scoala Viitorului” la disciplinele fizica si chimie in data de 25 februarie 2012. La aceasta activitate au participat elevi de liceu si gimnaziu din judetele Valcea, Sibiu si Gorj, scopul targului fiind acela  de a stimula creativitatea ştiinţifică şi tehnică a elevilor, cât şi învăţarea creativă în şcoală, încurajând elevii să-şi dezvolte modele proprii de explorare, investigare şi exprimare. A fost organizat pe următoarele secţiuni, conform regulamentului de organizare şi desfăşurare prezentat pe site-ul proiectului, www.valcea-performanta.ro: Experimente virtuale şi aplicaţii web pentru studiul Ştiinţelor Naturii – Soft ştiinţific (experimente, modelare, simulare), Soft didactic, Pagini Web; Experimente clasice utilizate în studiul Ştiinţelor Naturii – demonstraţii experimentale (fenomene, relaţii, metode); Dispozitive (aparate, machete funcţionale, instalaţii etc.).

La Sectiunea „ Experimente virtuale si aplicatii web pentru studiul Stiintelor Naturii” a participat si elevul Teo Serban de la Scoala cu clasele I-VIII Pietrari cu lucrarea „FiziX v1.10 - soft educational multifunctional”, indrumator  fiind prof. Nitescu Dan-Sorin, lucrare care a fost premiata cu  Locul I la acest concurs de idei.
 FiziX este de fapt un soft educational care poate fi folosit atat de elevi, cat si de profesori, in structura lui fiind inclus un submeniu cu mai multe aplicatii stiintifice cu ajutorul carora pot fi observate  si experimentate virtual fenomenele fizice. Aplicatiile softului creat de Teo Serban sunt: vizionarea fisierelor video din domeniul stiintelor, informatii despre fizicieni celebri, folosirea propriului Web Browser integrat in program pentru a ne documenta sau pentru a afla formule fizice, pentru transformari – pot fi folosite convertoarele softului,  iar pentru activitati in afara stiintelor, se foloseste submeniul „Extra” unde gasim mai multe aplicatii, cum ar fi „Text to Speech”. La sugestia bibliotecarei, cu care Teo s-a consultat pe parcursul crearii softului, a fost atasata si optiunea "Control parental" pentru limitarea timpului petrecut in fata computerului.
Premiul primit de elevul din Pietrari este cu atat mai merituos cu cat, la scoala, acesta nu studiaza informatica….
Ce s-a intamplat de atunci? La biblioteca au fost invitati colegii din clasele a VIII-a, a VII-a si a VI-a, dar si profesorii lui Teo, care au putut astfel sa-si dea seama la ce performanta a putut ajunge acesta folosind in mare masura resursele online. Le-a fost prezentat si explicat soft-ul, oricare dintre doritori putand sa-l foloseasca la biblioteca deoarece Teo, care este si voluntarul bibliotecii ( in vacanta de vara a fost indrumator la cursurile de fotografie  si de IT realizate de Biblioteca Pietrari), a donat bibliotecii o copie a acestuia.



Drept multumire pentru munca si daruirea de care a dat dovada, Biblioteca Pietrari l-a premiat vineri, 16 martie 2012, in fata colegilor mai mici  si a profesorilor sai pe acest copil deosebit, premiul constand intr-un pachet de carti si in acordarea unui "Certificat de apreciere", gestul fiind mai mult simbolic, pentru a incuraja si a aprecia utilizarea internetului in scop educational.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu