Tăierile de fructificare se finalizează în această lună la speciile pomicole din toate zonele ţării. Din acest motiv, am decis sa incepem si noi activitatile de curatare in livada ce se va transforma treptat in parc. :)
La măr, formaţiunile tinere de rod (pinteni, ţepuşe, smicele şi nuieluşe) nu se taie, iar mlădiţa se scurtează la 2-3 muguri floriferi. Lăstarii de rod tineri nu se taie. Cele cu vârsta de 3-4 ani de rod se taie deasupra a 1-2 ţepuşe sau pinteni.
Tăierile de regenerare se aplică pomilor în plantaţiile îmbătrânite, neglijate o anumită perioadă, fără creşteri anuale, cu producţii de fructe neînsemnate cantitativ şi de o calitate inferioară, în scopul refacerii coroanelor, prin scurtarea ramurilor de schelet şi de semischelet într-o perioadă de 3-4 ani, cu scopul de a stimula pornirea de noi creşteri şi garnisirea acestora cu formaţiuni de rod.
Tăierea de regenerare trebuie să fie însoţită de o lucrare adâncă a solului mult sub proiecţia coroanei, realizând astfel şi o întinerire a sistemului radicular, însoţită obligatoriu şi de o fertilizare puternică. Rănile rezultate cu dimensiuni de peste 4-5 cm diametru se acoperă cu mastic, cu vopsea sau chiar cu amestec de pământ şi de balegă.
In livada noastra au fost scosi din radacini 8 meri bolnavi si imbatraniti, iar alti 8 meri au fost curatati de ramurile uscate si prin scurtarea ramurilor de schelet si semi-schelet pentru a stimula pornirea de noi creşteri şi garnisirea acestora cu formaţiuni de rod.
Dupa incheierea lucrarilor, a fost facuta curatenia, trunchii de mar au fost depozitati in magazie.
Imagini
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu