marți, 10 martie 2015

Primele mini-biblioteci

Campania "Cărțile se întorc acasă…" face parte din Programul de voluntariat ”Biblioteca din livadă” derulat de Biblioteca Pietrari și se adresează tuturor membrilor comunității avand ca scop creşterea gradului de acces la cultură prin promovarea lecturii. Modelul acestei campanii a fost preluat de la Victor Miron și ale sale ”Cărți pe față” de la Cluj, model ce ne-a fost prezentat la cursurile Pro Vobis. Prin acest proiect, dorim să mijlocim contactul liber între lectură şi comunitate prin crearea de mini-biblioteci în spații neconvenționale, să împărtăşim cu cei de lângă noi comorile culturale indiferent dacă acest lucru se desfăşoară într-un cadru instituţional sau lipsit de formalism, cum este acesta.
Biblioteca doreşte să valorizeze generozitatea donatorilor de cărți, întorcand gestul în comunitate.
Cărţile inscripționate cu citate de către voluntari, sunt expuse în spaţii publice, astfel că orice membru al comunității le poate împrumuta, liber și gratuit, fără a fi necesar să se înregistreze în vreun fel. Cel care împrumută o carte o poate citi în incinta locației, în timpul de aşteptare sau o poate lua cu el, în schimbul altei cărți donate. Cartea se restituie la punctele de împrumut sau la sediul Bibliotecii Publice Locale Pietrari.
Primele două mini-biblioteci au fost înființate astăzi la CAR Pensionari din Pietrari si la CEC Bank.
Programul ”Biblioteca din livadă” face parte din proiectul naţional „Raftul cu iniţiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, desfăşurat în perioada mai 2014 - iunie 2015 de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi este finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu