miercuri, 19 octombrie 2022

Ghidul de înființare și bune practici pentru o bibliotecă locală.


 "Eu lucrez acum cu doamnele bibliotecar din comune, unele sunt sufletul comunitatilor, desi au un salariu atat de mic.

Ieri imi spunea o doamna cum nu a putut obtine de la primarie 50 de carti intr-un an macar.

Iar cand le-a citit copiilor dintr-o carte noua, erau fascinati.

Tot bibliotecarii au urnarit cu sufletul la gura alaltaieri cum se voteaza pe lege si au trimis e-mail-uri catre senatori.

Cand discuti direct cu bibliotecarii lucrurile chiar se vad altfel."

De la colega mea, Anca Chira. Împreuna (Anca, Andreea, Ella, subsemnatul - de la cabinetul nostru, Mihai, Vlăduț, Claudia și multe bibliotecare inimoase) lucram multe chestiuni pe biblioteci.

Cele mai importante acum sunt:

1. Ghidul de înființare și bune practici pentru o bibliotecă locală. Astfel încât consilierii locali și cetățenii să ceară reînființare miilor de biblioteci închise (ilegal) sau puse în conservare de 5-10 ani.

2. Recensământul bibliotecilor locale (prin cerere de info pe 544 și formulare completate de bibliotecare).

Înțeleg cu toată empatia posibilă temerea ca bibliotecile ar putea lua din redirectările dinspre ONG-uri însă e o temere nejustificată. În realitate din acel maxim 1 mil euro care ar merge spre ele, cel mult 30% ar fi redirecționării deja existente. În vreme ce pe masă sunt niște zeci de milioane de euro ca low hanging fruits.

De fapt bibliotecarii sunt aliații cei mai buni ai ONG-urilor în mediul rural și urbanul mic. Sunt agorele care trebuie dezvoltate, sunt singurul loc prietenos cu ideea de dezvoltare civică și individuală în multe comunități mici.

Și da, am și niste idei pentru facilitatea 3.5% care să crească nivelul de redirecționare.

LE: Mulțumesc, grupului de bibliotecari inimoși. Pentru ce fac pentru comunitățile lor, pentru ce facem acum împreună pentru a deschide biblioteci acolo unde au fost închise.

*În poză, Anca care fix acum (9:40, 14 oct) lucrează cu echipa de bibliotecari pe ghid.” 

postare deputat Cătălin Teniță


Bucuroasă de a fi parte din inimoasa echipă!

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdeputatcatalintenita%2Fposts%2Fpfbid0CNmm1rG7n28PcVgMqbncMNfFzppt47CYy4MrCmFS6DqT1aYhEfjwVEdbamLsvMnRl&show_text=true&width=500" width="500" height="556" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu