miercuri, 19 octombrie 2022

”Zestrea domnițelor” în călătorie la București

 "Uneori fericirea se află la capătul lumii. Călătoreşti ca să ajungi la tine însuţi. Ca să te descoperi."

Elizabeth Gilbert în "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" (2006)

Călătorind, învățăm și explorăm alte puncte de vedere noi înșine. Descoperim că există mult mai multe decât cum am văzut noi inițial lumea. Desigur, după călătoriile noastre, ne întoarcem acasă ca versiuni mai bune ale noastre, cu o înțelegere mai profundă a lumii care ne înconjoară.

Domnițele din Pietrari călătoresc în aceste zile spre alte destinații, spre alte descoperiri, spre a îmbogății "Zestrea"!

Noi experiențe trăite împreună în perioada 29 -31 august 2022!💗🙏🎉

#zestreadomnițelor

#corpuleuropeandesolidaritate

#bibliotecapietrari


Domnițe din bibliotecă la...bibliotecă 🤩📚
Borges spunea că își imaginează Paradisul asemenea unei Biblioteci.  Ce-i drept, în prima lor oprire a vizitei la București, domnițele din Pietrari au trecut cu încântare pragul Bibliotecii Central Universitare ,,Carol I", un mic paradis în inima Bucureștiului.
Inaugurată la 14 martie 1895 ca Fundaţie Regală, B.C.U. „Carol I” conferă o continuitate dinamică tradiţiilor culturale şi educative care i-au marcat începuturile.
Turul a constat în vizitarea corpurilor ce intră alcătuirea bibliotecii, aflând parcursul sinuos al existenței acesteia. O vizită impresionantă, pe care o recomandăm cu mare drag! 
***
Zestrea Domnițelor este un proiect implementat de Biblioteca Publică Locală Pietrari, finanțat prin Corpul European de Solidaritate, în perioada ianuarie 2022-ianuarie 2023.

,,Literatura este un produs care ne oferă privilegiul să fim contemporani cu oamenii care au creat-o. Da, cu Dante, cu Tolstoi, cu Eminescu, pentru că atunci când iei în mâini o carte și penetrezi aceste texte cu mintea, cu bagajul pe care îl ai la dispoziție sau nu-l ai, devii contemporan cu creatorul. Pe scurt, literatura nu este comunicare, este transmitere de sentimente."
***
Muzeul Național al Literaturii Române deține un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărți vechi și rare, documente istorico-literare, obiecte personale și piese de mobilier care au aparținut scriitorilor români, obiecte de artă plastică (pictură, grafică, sculptură), periodice, fotografii, înregistrări audio-video care redau într-o imagine de ansamblu profunzimea și complexitatea întregii arte a cuvântului în literatura română, plasată în context național și universal deopotrivă.


„De ce este important pentru tineri să învețe ce au trăit părinții și bunicii lor? Răspunsul cel mai banal este și cel mai celebru – pentru că cine nu își cunoaște trecutul, riscă să îl repete. (...) Pentru a înțelege prezentul, este important să înțelegi în ce a constat trecutul. Iar trecutul a constat în primul rând în lipsa de libertate”, a spus Ana Blandiana.   
Ultima oprire a domnițelor noastre prin București a fost cea la Muzeul Militar Național „Ferdinand I”. 
Înființat în 1923, muzeul nu rămâne doar instituția ce promovează tradițiile istorico-militare ale Armatei române, ci găzduiește exponate variate, impresionante, ce readuc la viață vremurile demult apuse. 
Astfel, expoziția temporară „Costumul popular - simbol al identității naționale” a călăuzit pașii tinerelor către piese vestimentare și obiecte cu caracter popular din diferite zone geografice ale țării, aflând și mai amănunțit cum IA nu doar că era „haina bună” a Casei Regale, ci și pilonul de susținere al identității românești.
Și am cules modele, am încheiat un parteneriat și vom digitiza !













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu