marți, 25 octombrie 2022

"Her Net Her Rights" - atelier nr. 16, 17 și 18

 "Her Net Her Rights" - atelier nr. 16, 17 și 18, în cadrul proiectului Erasmus+ "Books not bullying"; formator Anamaria Sandulescu, bibliovoluntar.










Fenomenul Bullying a primit în ultimii ani o atenție din ce în ce mai mare. Deși cuvântul „bullying” nu are un echivalent în limba română, acesta poate fi asociat cu hărțuirea, agresiunea, terorizarea sau brutalizarea.
Bullyingul este, practic, un conflict generat de dorința unor persoane de a câștiga putere și autoritate, punându-i pe cei mai slabi într-o lumină proastă.
Atenția primită de această formă de hărțuire în ultimii ani a dus la apariția unei legi în România care încearcă să o împiedice. În teorie, legea interzice orice comportament care poate fi asociat cu violență fizică sau psihologică. În practică însă, o situație de bullying este foarte greu de depistat, mai ales dacă aceasta se întâmplă în școli sau în instituții mari.
Da! Bullyingul este un fenomen care poate fi regăsit și în comportamentul adulților, nu doar în comportamentul copiilor.
Este adevărat însă, că majoritatea formelor grave de bullying au loc în școli sau în anturajele celor mici, iar statisticile arată nu tocmai încurajator:
45% dintre tineri afirmă că au fost hărțuiți cel puțin o dată până la vârsta de 18 ani. Hărțuirea a fost fie fizică, fie emoțională sau verbală; 26% dintre tineri au fost hărțuiți zilnic; 39% dintre cei care au suferit de această formă de hărțuire nu au spus niciodată nimic, iar o bună parte dintre cei care au spus, nu au fost mulțumiți de reacția profesorilor sau de reacția părinților.
Este clar, așadar, că bullyingul în școli, pe stradă sau în locurile destinate celor mici trebuie să fie combătut de către părinți și profesori.
Legea anti-bullying prevede instruirea profesorilor pentru a recunoaște fenomenul și pentru a lua măsurile potrivite, însă de cele mai multe ori, comportamentele de bullying au o complexitate foarte mare, iar combaterea lor cade foarte mult în responsabilitate părinților.
În cadrul atelierelor organizate de formatorii specializați prin proiect de către Biblioteca Pietrari ne propunem să analizăm întregul fenomen și să descoperim modalități de combatere și de prevenire a situațiilor de bullying.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu