Proiectul are ca bază metodologia ȘTIM adica Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Matematica si se desfășoară în 12 judete din România: Argeș, Bihor, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Mureș, Neamț, Sălaj, Vâlcea și Vrancea.
“Ora sa ȘTIM” a debutat in data de 1 februarie 2019, cand, impreuna cu Citim Împreună România am celebrat, alături de mii de copii și sute de părinți, educatori, învățători, profesori, bibliotecari, librari și pasionați de lectură din întreaga țară, Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI). Anul acesta, de ZICI, CIR a ales să pună accent pe ȘTIM, numind evenimentul “ZICI ca să ȘTIM”. Există studii ample privind impactul citirii cu voce tare de către adulți asupra dezvoltării competențelor de citit-scris ale copiilor. La fel, avem dovezi convingătoare și din ce în ce mai multe că citirea cu voce tare la toate disciplinele (științe, matematică etc., nu numai la limbă și literatură) este esențială nu doar pentru dezvoltarea competențelor de citit-scris, dar și pentru dezvoltarea competențelor specifice disciplinelor de studiu. Citit-scrisul (literația) și literația științifică se pot dezvolta simultan cu ajutorul citirii cu voce tare.
La Pietrari-Valcea proiectul va fi implementat de Biblioteca Publică Locală Pietrari în colaborare cu prof. inv. primar și educatori ai Școlii Gimnaziale Pietrari: ed. Diaconu Ileana Livia, ed. Meresi Mihaela, ed. Moghina Laura, prof. inv. primar Ceprazaru Irina, prof. inv. primar Anescu Dorina, prof. inv. primar Maracinescu Georgiana, prof. inv. primar Sobolu Marius, prof. inv. primar Nastasie Raluca-Elena, toate cadrele didactice care coordoneaza activitatea instructiv-educativa la ciclul preprimar si primar fiind deschise la propunerea bibliotecii de a derula acest proiect inedit. La vârsta școlii primare, abordarea subiectelor și întrebărilor legate de știință, tehnologie, informatică și matematică (ȘTIM) are impact asupra modului în care copiii se exprimă și a formării abilitaților lor de lectură, astfel încât lectura va fi abordată la un alt nivel pentru copiii cu vârsta între 3 si 10 ani. Activitățile se bazează pe lecturi specifice, care să genereze un interes față de comunicarea verbală și alte forme de comunicare, deoarece copiii trebuie să identifice și să descrie fenomenele cercetate și să-și exprime gândurile și ideile. În aceste condiții, primele activitati ȘTIM au fost legate de ciclul de viață al plantelor, curiozitati din lumea copacilor, copiii aflând că-n California se află cel mai mare copac din lume, dar și despre legenda salciei și a plopului. De asemenea, prin activitati practice, copiii au invatat cum sa masoare corect circumferinta copacilor; au determinat varsta unui copac folosind inelele de pe trunchi, si-au exersat abilitatile senzoriale – miros, pipait; au identificat plante medicinale si copaci folosind ierbarele bibliotecii. Au participat elevii clasei a II-a –învățătoare Georgiana Maracinescu, ai clasei a III-a – învățător Marius Sobolu si ai clasei a IV-a – invatator Raluca- Elena Nastasie.
"Ora sa STIM"se desfășoară în parteneriat cu Deutsche Telekom Stiftung, Fundatia Progress, Primăria Pietrari, Biblioteca Publică Pietrari, Școala Gimnaziala Comuna Pietrari și Grădinița Pietrari.
La nivel național, 12 biblioteci județene și 120 de biblioteci publice locale (10 din fiecare județ) vor implementa acest proiect și vor primi 132 de kituri (120 de kituri pentru biblioteci rurale și 12 pentru biblioteci județene – în valoare totală de 19.800 EURO) cu cărți de citit pe teme care se pretează experimentelor și activităților ȘTIM. Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea implementeaza proiectul „Ora să știm” în parteneriat cu bibliotecile publice din: Pietrari, Vlădești, Călimănești, Păușești-Măglași, Tetoiu și Tomșani.
Proiectul „STEM Volunteer Readers” a fost derulat în Germania cu un mare succes încă de la lansarea sa din 2015 și se bazează pe studii științifice care arată că, în special la vârsta școlii primare, abordarea subiectelor și întrebărilor legate de știință, tehnologie, informatică şi matematică (ŞTIM) au impact asupra modului în care copiii se exprimă și a formării abilităților lor de lectură.
ActivităţIle vor genera un interes deosebit față de comunicarea verbală şi alte forme de comunicare, deoarece copiii trebuie să identifice și să descrie fenomenele cercetate și să-și exprime gândurile și ideile.
Fotografii evenimente - https://www.facebook.com/crina.steliana/media_set?set=a.2320475954664346&type=3
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu