joi, 19 septembrie 2019

"Scriitori și cărți în sate" vine si la Biblioteca Pietrari

Trei localități vâlcene: Amărăști, Glăvile și Pietrari...
Trei scriitori contemporani: Alexandra Rusu, Daniel Eberhat și Ciprian Măceșaru.
Care credeți că este legătura între aceste informații? Nu poate fi decât un proiect... Proiectul "Scriitori și cărți în sate", proiect care promovează cartea și lectura mediind dialogul dintre scriitorii contemporani și un public nou, al elevilor vâlceni din mediul rural.
Caravana scriitorilor prin satele județului nostru va ajunge în comunitățile locale, iar sute de cărți nou-nouțe vor fi donate atât copiilor care vor participa la atelierele de lectură, cât și bibliotecilor locale. Publicul vizat de workshopuri este cel al școlarilor mici, categoria 6 – 10 ani, pentru că aceasta este vârstă la care copiii încep să citească. Dacă experiențele lor de lectura sunt plăcute, vor ști să folosească în mod util această abilitate, pentru toată viața.
Deci, așa toamnă bogată vom avea la biblioteca noastră!🍂🍁🍃 Mulțumită Asociației 7 ARTE, platformei Educab (facilitatorii relației cu bibliotecile locale), Editurii Nemira, Asociației Române a Creatorilor Culturali și Artiștilor, dar și Bibliotecii Județene Antim Ivireanul Vâlcea!

Articol promovare

Asa ca, in zilele de 30 septembrie si 1,2 octombrie 2019 vom avea privilegiul de a ne intalni cu scriitorii si cartile lor, la noi acasa, la Pietrari.

La Pietrari se instalează reţele Wi-Fi cu acces gratuit pentru public

Comuna Pietrari se numără printre cele 224 de  localități din România care au obținut   bani europeni prin programul WiFi4EU. Astfel că, săptămâna trecută, au fost instalate echipamentele pentru punctele de acces WiFi situate la exterior, urmând ca săptămâna viitoare să se treacă la instalarea celor de interior ce vor fi poziționate în clădirile dispensarului medical, școală, bibliotecă, căminul cultural și sediul primăriei. După încheierea lucrărilor de instalare va urma verificarea funcționalității rețelei create, semnalizarea punctelor de acces gratuit și testarea rețelei WiFi. Accesul la internet prin rețeaua WiFi4EU va fi gratuit pentru toți locuitorii, iar lista cu locațiile punctelor de acces WiFi va fi publicată săptămâna viitoare. Programul WiFi4EU a fost accesat și derulat de către Biblioteca Pietrari cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Pietrari. O nouă rundă de aplicații în cadrul programului WiFi4EU se deschide pe data de 19 septembrie.

224 de localități din România au primit bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public și gratuit la internet wireless, prin programul WiFi4EU. În total au fost alocate de către UE, 42 milioane euro pentru toate cele 2.800 municipalități din întreaga UE, care vor beneficia de finanțare.

Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități. Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. Finanțarea a fost acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.

Activitatile lunii IULIE la Biblioteca Pietrari

1 iulie 2019 - "Vacanța la bibliotecă", editia a XII-a, 2019

Astăzi a avut loc deschiderea activităților cuprinse în proiectul "Vacanța la bibliotecă". 
Au participat copii, voluntari, părinți și bunici. 
Agenda noastră din această vacanță cuprinde cursuri și ateliere de astronomie, codare, lectură și experimente, pictură, cusături populare, muzică, jocuri și concursuri pentru cei mici, ce vor avea loc în luna iulie, dar și seri de film, de observații astronomice, ateliere de dezvoltare personală, cursuri de prelucrare a semințelor și a materialului săditor necesar organizării "Bibliotecii de semințe", toate organizate pentru adolescenți, ce se vor desfățura în lunile iunie și august.



Activitățile cuprinse în cadrul proiectului au în vedere:
1. petrecerea într-un mod  creativ-educativ a timpului liber;
2. stimularea în randul tinerilor a interesului pentru recunoașterea și promovarea adevăratelor valori și modele culturale; 
3.lărgirea orizontului de cunoaștere; 
4.dezvoltarea abilităților și a înclinațiilor artistice ale copiilor.


Au fost prezentate modulele de instruire propuse în cadrul proiectului, programul zilnic de desfățurare a acestora, materialele necesare unei bune derulări, etc. De asemenea, viitorii "cursanți" au făcut cunoștință cu echipa de traineri voluntari care vor participa pe parcursul vacanței de vară la proiectul propus de bibliotecă.


In urma prezentării de astăzi părinții și-au  înscris copiii la mai multe module de instruire, înțelegând aspectele educative vizate prin proiectul "VACANȚA LA BIBLIOTECĂ" ce se va desfasura pe parcursul vacantei de vara.

9 iulie 2019 - Castigatorii concursului "Valcea, colt de rai"

Rezultate si lucrari participante in competitia judeteana "Valcea, colt de rai"

9 iulie 2019 - Premii câștigate la competiții naționale de către coderii Wizards Code Club Pietrari


Up-date: 

25.07.2019
Ambasadoarea noastră, Daria Mărăcinescu, a câștigat locul 1 în competiția natională de Scratch inițiată prin proiectul Code Kids la care au participat 33 de copii din 11 biblioteci comunale! Felicitări!!!! Datorită ție, clubul de coding de la Pietrari va primi o DRONĂ PROGRAMABILĂ! 🏆🏆🏆

Felicitări și celorlalți coderi ai Wizards Code Club Pietrari ce au participat la competiție!
Tare mă mândresc cu micii mei vrăjitori ai codării! 💖
Iată poveștile noastre:
1. Povestea Dariei poate fi accesată la https://scratch.mit.edu/projects/319676752/…
2. Povestea Elenei Popescu, o altă coderiță câștigătoare a unei alte competiții, cea de eseuri, o găsiți la https://scratch.mit.edu/projects/318705030…
3. Povestea lui Cosmin Tița https://scratch.mit.edu/projects/319753317
Trei povești deosebite, realizate într-un program destul de dificil, ce necesită multă muncă și perseverență. Pentru mine, toți trei sunteți câștigători! 🏆

Vacanța noastră frumoasă continuă!

Iar veștile bune vin unele după celelalte:
- premiul I câștigat de Elena Popescu la competiția de eseuri organizată de Fundatia Progress a ajuns azi la bibliotecă. Premiul Elenei constă într-un robot MBot, ciocan de lipit în trusă și o lupă cu suport de prindere, aceste echipamente fiind absolut necesare în asamblarea roboților Arduino Uno.
- opt dintre cei doisprezece participanți ai Wizards Code Club Pietrari s-au calificat la faza a II-a a competiției naționale Nextlab.tech la care au participat peste 3360 de competitori! 💖💖💖
Laura Simion, Daria Maracinescu, Elena Popescu, Tita Gabriela, Alexandru Mohora, Tita Cosmin, Luca Merisescu și Ionela Georgiana sunt cei care s-au calificat la faza a II-a a competiției naționale a Nextlab.tech!
Ce urmează?
Să parcurgă un al doilea flux de lecții ce are ca scop construirea unui robot de tip line-follower, folosind kit-urile câștigate în prima fază a concursului. Cei mai buni coderi vor participa la concursul de robotică ce se va desfășura în zilele de 25-26 octombrie 2019, la sediul Nextlab.tech din București.
Astăzi, coderii mici și mari, alături de ambasadorii lor, și-au dat întâlnire în sala Bibliotecii Pietrari pentru a sărbători reușitele colegilor lor, dar și pentru a continua lecțiile cursului 3, pentru a lucra la roboțeii eco și la noul braț hidraulic. Desigur, ne-am și jucat: Trivia, Catan, Știu și câștig, Puzzle România, jocuri outdoor, etc.

2 iulie 2019 - Cultură'n Șură vine și la Pietrari!

Teatru la ”țară” sau cum reînviem cultura în micul sat din apropierea Munților Buila!
Lume, lume!
Cultură'n Șură vine și la Pietrari, după ce a susținut mai multe reprezentații în localitățile Vaideeni și Titești!
Joi, 11 iulie, la amiază, îi invităm pe cei mici la un atelier de teatru, iar seara îi așteptăm pe părinți și bunici la comedia „Doctor fără voie” de Molière, un spectacol modern după un text clasic celebru.

Jucăm în curte la Jana lu' Cârstei, la Castel, cum i se mai spune :) sau, pentru cei mai tineri, la doamna Elena Merisescu acasă, căreia îi mulțumim! Adresa exactă: strada Linia Nouă (fostă Jilava) nr. 292.

Spectacolul este o reinterpretare modernă a piesei clasice, în care se caută răspunsul la întrebarea: „În ce măsură haina îl face pe om? (sau, în cazul nostru - halatul pe medic?) Spectacolul a fost premiat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” ediția 2018.

Intrarea la spectacol și participarea la atelier sunt gratuite.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri: Romania Educab, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Teatrul Studentesc PODUL, SC Prutul SA, Tur Cento Trans, Ark Media Advertising, Biblioteca Județeană Vâlcea, Primăria Comunei Pietrari
Partener media: Radio România Cultural

După cum anunțam într-o postare anterioară pe site-ul biblioteci valcene, joi, 11 iulie, la amiază, îi invitam pe cei mici la un atelier de teatru, iar seara îi așteptam pe părinți și bunici la comedia „Doctor fără voie” de Molière, toate acestea având loc La Pietrari datorită proiectului cultural intitulat ”Cultură-n Șură”, proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, parteneri fiind: Romania Educab, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Teatrul Studentesc PODUL, SC Prutul SA, Tur Cento Trans, Ark Media Advertising, Biblioteca Județeană Vâlcea, Primăria Comunei Pietrari.
Cum a fost această seară? Cuvintele mele sunt de prisos... iar surprizele legate de acea seară au continuat...Iată ce am primit în urma reprezentației magistrale a actorilor, din partea doamnei prof.univ. Gabriela Popescu, fostă bibliotecară a Bibliotecii Universității din Craiova:

”Cronică teatrală rurală
Plină de-ndrăzneală”

                                       semnată de Gabriela Popescu

Pe la țară, la Pietrari,
Unde este colț de rai,
La Ileana-n bătătură
Am venit la ”Teatru-n Șură”!
Minune ca în povești
Au venit din București
Să aducă în oboare
Acte de culturalizare.
O idee genială:
Să aduci teatru la... țară.
Am citit pe Internet
Și-atunci ne-am făcut pachet
Am luat trenul din Craiova
Să vedem ce n-am văzut:
Teatru-n șură, la debut.
Și-am venit așa, hoinari,
Noi, la teatru, la Pietrari,
La spectacol...fără bani!

Curtea mare, aranjată,
Spectatorii îi așteaptă.
Și, să știți că au venit,
Pe noi, chiar ne-au uluit.
Doamnna Lili, profesoara,
A venit cu verișoara;
Nenea Mitru, tanti Gica,
Cu Leana și  cu Florica,
Rozica și don Marcel
Să se distreze nițel;
Nenea Gică nu mai pleacă
La cosit,
La spectacol a venit!
E și domnul Nicolae
Cu pălăria lui de paie;
E și Ioana a lu’Curcă
Și privesc, nu se încurcă!
Conițe destul de multe,
Gătite care mai de care,
N-au venit la întâmplare
Să-l vadă pe Moliere
Că au și citit de el.
Copiii de la bibliotecă
N-au plecat la discotecă
Și-au venit de bună voie
Să vadă ”Doctor fără voie”
Ca să cunoască pricina,
Că-i învață doamna Crina.
Ce copii frumoși avem!
Numai să nu se urce-n tren!

Lume multă, curtea plină,
Cine loc n-a apucat,
Chiar pe jos s-a așezat,
Că nu este de pierdut
Spectacol nemaivăzut.
Actorii n-au făcut rabat
Și din suflet au jucat
Pe o scenă...unicat!
(Chiar dacă i-a mai lătrat
Dulăul din bătătură
Surprins...fără de măsură)
Nu s-a consumat alcool,
Nu au fost hârtii covor.

A fost...Și s-a terminat.
Cu toții am aplaudat
Frumusețea de o seară;
Teatru-n șura de la țară
A cerut aplauze...
Curgeau fără pauze
Noi nu ne-am fi oprit
Numai frigul ne-a gonit.

Doar atâta de la mine.
Hai! Să ne-auzim de bine!
Și-ntr-o altă bătătură
Să mai joace ”Teatru’n Șură”!















Activitatile lunii IUNIE la Biblioteca Pietrari

10 iunie 2019 - Ziua Empatiei

Astăzi, la Biblioteca Pietrari, am sărbătorit Ziua Empatiei împreună cu elevii clasei a II-a.
Ce poate însemna sau ce ai putea face de Ziua Empatiei?
Poate însemna în primul rând conştientizare. Poate fi o ocazie să afli mai multe despre ce înseamnă şi ce nu înseamnă empatia, ce este ascultarea empatică şi care sunt barierele ei, să împărtăşeşti poveşti personale în care empatia a avut un rol important, să aduni o mână de oameni în biroul tău sau într-un loc preferat şi să povestiţi despre empatie, să organizezi lecturi private sau publice sau să organizezi poate alte activităţi care să pună în lumină empatia. Pentru că anul acesta este şi Anul Cărţii şi pentru că cititul poate avea o contribuţie majoră la dezvoltarea empatiei, am considerat ca, în orice colţ al României am fi, putem să organizam lecturi publice despre empatie sau care să contribuie la dezvoltarea empatiei.


Intalnirea noastra de astazi, de la Biblioteca Pietrari, a fost o ocazie minunată de a afla din povești ce înseamnă acest cuvânt necunoscut de copii, dar sentiment pe care l-am regăsit fiecare dintre noi atunci când am încercat să "ne punem în pantofii" Elei din povestea "Ela cea fără de cuvinte" scrisă de Victoria Pătrașcu.
Am citit împreună, ne-am umplut inimile cu fapte bune, am învățat că unele cuvinte dor, alte cuvinte...mor, am făcut câteva experimente, asa, ca la orele STIM, am primit diplomele de final de proiect "Ora să ȘTIM " și ne-am jucat cu baloane de săpun, afară, în zâmbete și soare!

Imagini Ziua Empatiei 2019

O zi frumoasa, plina de empatie, va dorim!

6 iunie 2019 - am participat alaturi de celelalte institutii din localitate la sarbatorirea Zilei Eroilor prin depuneri de jerbe de flori, ceremonial religios si program dedicat cinstirii memoriei inaintasilor nostri. 

Activitatile lunii MAI la Biblioteca Pietrari


6 mai 2019 - Concursul de robotică NEXTLAB.TECH

Coderii avansați ai clubului Wizards Code Club Pietrari se pregătesc pentru participarea la concursul gratuit de robotică pentru elevi nextlab.tech, înregistrat în calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale ce va avea loc în data de 11 mai 2019.
Concursul este precedat de un curs de robotică  susţinut de profesori universitari din domeniul informaticii. Cursul este bazat pe webinarii şi e gratuit.




Cursul şi concursul de robotică Nextlab.tech sunt deschise tuturor copiilor din Romania, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, grupaţi în echipe, coordonaţi de mentori. Participarea este gratuită. Orarul este flexibil, cursul fiind înregistrat în webnarii care pot fi urmărite oricând, chiar și de acasă.
„Prin înscriere îi puteţi ajuta pe elevi să înveţe să programeze roboţei bazaţi pe Arduino şi să lucreze în Open Roberta. Este cel mai avansat concurs de robotică pentru elevii din România! Prima fază e bazată pe roboţei virtuali şi e 100% online!”, spun organizatorii.   
Concursul este organizat de Asociaţia „Clubul Informaticii Economice - CyberKnowledgeClub”, Bucureşti România (asociaţie profesională a cadrelor didactice din Facultatea de Cibernetică, Statistică a şi Informatică Economică, ASE, Bucureşti) cu sprijinul logistic al Nextlab.tech.
Pregătirea echipei de la Pietrari are loc la bibliotecă în fiecare duminică, între orele 10-13. Pe lângă lecțiile on-line parcurse, la clubul de robotică asamblăm și programăm roboți lego, mini-sumo, eco-roboți, realizăm proiecte programabile în Arduino Uno.



Up-date - 8 copii au fost selectati de catre evaluatori pentru a participa la faza a II-a a acestei competitii care se va incheia prin participarea directa la competitia de robotica de la Bucuresti.



16 mai 2019 - ,,Voluntariat pentru Dezvoltare Durabilă”


In perioada 13-20 mai 2019, sărbătorim din nou voluntariatul prin intermediul a peste 150 de activități care implică mii de voluntari din toată țara, activități ce au ca teme Obiectivele de Dezvoltare Durabilă cuprinse în Agenda 2030.
La Biblioteca Pietrari, prin voluntariat, ne ocupăm de organizarea primei biblioteci de... semințe.
”Biblioteca de semințe” de la Pietrari se dorește a fi un manifest pentru hrană curată și trai sustenabil ce face parte din Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 2. Biblioteca va fi cu acces gratuit, iar oamenii își vor putea lua – tot fără bani – semințe pentru propriile grădini sau, după caz, vor putea face schimb de semințe,.
La fel ca într-o bibliotecă normală, vizitatorii trebuie să-și facă fișă pentru a putea lua semințe, având obligația să returneze alte semințe în schimb. Ne propunem ca în viitor să oferim cultivatorilor posibilitatea de a prezenta o parte din produsele cultivate pe cont propriu, asigurând un schimb de legume și fructe proaspete, să organizăm evenimente culinare la care să fie puse în valoare produsele agricole obținute din semințele împrumutate de la bibliotecă, toate acestea având ca scop impulsionarea comunității să le urmeze modelul.




"Biblioteca de semințe", o idee de proiect câștigătoare a competiției SNV 2019! 

Mulțumim Pro Vobis pentru încredere și susținere!
Mii de mulțumiri tuturor donatorilor de semințe pentru semințele oferite bibliotecii, voluntarilor bibliotecii pentru ajutorul oferit în selectarea, clasificarea și organizarea bibliotecii, în promovarea informațiilor cuprinse în broșura Agenda 2030 prin dezbateri și jocuri Go Goals, micilor coderi ai Wizards Code Club Pietrari pentru semințele oferite, și în mod special, voluntarilor Ceprăzaru Irina, Anamaria Sandulescu, Voican Mihaela, Livia Muresan, Ionut Coman, pentru sprijinul oferit în organizarea dezbaterii "Semințe cu suflet" ce a avut loc, la Biblioteca Pietrari, miercuri, 16.05.2019.

Imagini SNV 2019 / Biblio-voluntariada

19 mai 2019 - Caravana Nesupuselor la Biblioteca Pietrari


Biblioteca Publica Pietrari a avut deosebita placere de a fi gazda Asociatiei  De Basm, in cadrul proiectului Caravana Nesupuselor, care a constat intr-un atelier educativ, sustinut
de scriitoarea Victoria Patrascu, ce a avut ca punct de plecare cartea NES(U)PUSELE – 100 DE FEMEI PENTRU 100 DE ANI DE ROMANIE MODERNA ( vol. I).
 La acest eveniment au participat elevii clasei a V-a ai  Scolii Gimnaziale Pietrari, insotiti de prof.lb.romana Alina Burcea.
Mai multe despre evenimentul de la Pietrari puteti citi la adresa https://www.facebook.com/victoria.patrascu/posts/10219390136132674
si la https://photos.google.com/share/AF1QipMXsSx2wDP_33iLU26sCrdQDOXYOfyoFnW0w1PVeK2aHayRBq4sHSrEjSI8x6490g?key=YTZSZkZxbGpvUGFfbHowb1otZWd6U1RYaFRwcl9R

Multumim EduCab Romania, Asociatiei de Basm, Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul si, in special, doamnei scriitor, Victoria Patrascu.

20 mai 2019 - Participare la Conferința ANBPR 2019

În perioada 23-24 mai 2019 Biblioteca Publică Locală Pietrari va participa la Conferința Națională a ANBPR  BiblioPUBLICA ce va avea tema “Bibliotecile publice - teritorii ale cunoașterii și memoriei colective”. Ediția de primăvară a Conferinței de la Sibiu este un eveniment profesional co-organizat de Biblioteca Județeană „ASTRA” Sibiu și ANBPR, cu suportul sponsorilor, partenerilor și al colaboratorilor tradiționali ai Asociației, dar și cu implicarea reprezentanților bibliotecilor publice la nivel național.

Bibliotecile, ca teritorii ale experiențelor colective, au devenit astăzi medii de testare și validare a celor mai noi paradigme de învățare, fiind totodată centre de inițiere complementare școlii, bazate pe mentorat și coaching. În plus, bibliotecile au capacitatea, încă insuficient explorată, de a deveni spații dinamice de difuzare a bunelor practici și de stimulare a inovației, cu participarea utilizatorilor serviciilor de bibliotecă.



Bibliotecile prezentului sunt nevoite să învețe din mers, să fie flexibile, să fie receptive la
această reformă a informației, fără de care progresul și inovația nu ar fi accesibile. Digitalul este acum limba universală a tuturor profesiilor, iar bibliotecile sunt astăzi conectate la tehnologie și contribuie în mod consistent și structurat la promovarea tuturor formelor cunoașterii și la recuperarea memoriei colective, ca garant al unei evoluții sustenabile a generațiilor.
Pornind de la aceste premize, Biblioteca Pietrari va susține două prezentări:”Coding makes me happy” și ”100 de ani în 100 de postări” ce sunt înscrise în cadrul atelierelor ”Programe și proiecte de literație în biblioteci” și ”Inițiative de memorie locală și patrimoniu imaterial” ce se vor desfășura începând cu orele 15, respectiv 17, în data de 24 mai 2019, în foaierul Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu. Participarea Bibliotecii Pietrari la această conferință este susținută de Fundația Progress prin proiectul ”Code Kids-Copiii fac coding în bibliotecile publice”.
Conferința ANBPR de la Sibiu se înscrie în seria manifestărilor dedicate Anului Cărții, fiind un eveniment de marcă pentru comunitatea bibliotecarilor din România.