joi, 4 octombrie 2018

Code Kids- participare eveniment de fundraising, Bucuresti.

Copiii din cluburile Code Kids din Merișani și Pietrari au fost eroii zilei de 24 septembrie- nu în fiecare zi înveți oameni mari din corporații despre pasiunea ta - roboți, scratch, arduino și coding.
Mulțumim pentru parteneriat Aspen Institute Romania, membrilor Aspen, companiilor din industria IT - Mihai Raneti și Claudia Dehelean și telecom care ne-au fost și ne sunt aproape. Mulțumiri ambasadorului nostru media George Buhnici, pentru că susține cauza copiilor din rural. Aplauze pentru și pentru partenerii noștri de la Simplon.


Felicitări coderilor din cele două cluburi care ne-au făcut să fim mândri de tot ce am reușit să realizăm împreună în proiectul Code Kids. Bravo, Alexandru Brabete, Laura Simion și Georgy Tita! 💖💖💖

Mulțumiri Fundației Progress și tuturor partenerilor care au făcut posibilă participarea noastră la un eveniment de excepție!

https://www.facebook.com/CodeKidsRomania/videos/2470866076271706/UzpfSTEwMDAwMTA1ODkxMzQ5MDoyMTMwNTYxMjcwMzIyNDgz/


"Săptămâna Mondială a Spațiului"

Astăzi celebrăm "Săptămâna Mondială a Spațiului" !
"Săptămâna Mondială a Spațiului" este o sărbătoare internațională a științei și tehnologiei și a contribuției acestora la îmbunătățirea condiţiei umane.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în 1999 că, "Săptămâna Mondială a Spațiului" va avea loc în fiecare an, în perioada 4 - 10 octombrie.
La aceste date se comemorează două evenimente:
- 4 octombrie 1957: lansarea primului satelit artificial al Pământului, ”Sputnik 1”, deschizând astfel calea omenirii pentru explorarea spațiului cosmic;
- 10 octombrie 1967: semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în explorarea și utilizarea pașnică a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a altor corpuri cereşti.
Unde și cum este sărbătorită "Săptămâna Mondială a Spațiului"?
"Săptămâna Mondială a Spațiului" constă în evenimente de educație şi informare despre spaţiul cosmic și de acțiuni organizate de agenții spațiale, companii aerospațiale, școli, planetarii, muzee și cluburi de astronomie din întreaga lume în acelaşi interval de timp, 4 - 10 octombrie. Aceste evenimente sincronizate, atrag atenția publică și a mass-mediei.
În acest an, "Săptămâna Mondială a Spațiului" a primit numele generic "SPAŢIUL UNEŞTE LUMEA".
Cei mici au aflat astăzi câte ceva din misterele universului în care trăim cu toții. Mulțumim pentru participarea și interesul manifestat de către copiii clasei a II-a a Școlii Gimnaziale Pietrari, coordonați de înv. Georgiana Maracinescu.

luni, 17 septembrie 2018

Pietrari: Let's Do It Romania!

Comuna Pietrari s-a alăturat campaniei naționale de curățenie Let's Do It Romania. Acțiunea ecologică a avut loc in data de 15.09.2018, începînd cu ora 9.00, avand ca punct de inregistrare a participantilor sala bibliotecii. 
Copiii din "Wizards Code Club Pietrari", alături de voluntarii bibliotecii, de alți colegi, de cadrele didactice ale Școlii Pietrari, de angajați ai primăriei, si, nu in ultimul rând de primarul localității noastre, si-au unit forțele pentru a demonstra că natura trebuie protejată și că nepăsarea noastră poate duce la adevărate dezastre naturale. 

Un număr de 50 de persoane au participat la această acțiune ce a avut ca scop curățarea centrului localității, dar și a pădurii ce se află la granița cu stațiunea turistică Băile Govora, iar în urma acestui demers au fost strânse suficiente deșeuri pentru a umple remorca unui tractor.

Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul Poliției Locale Pietrari și a domnului primar Nicolae Moraru. 

Imagine actiune 

Bibliotecar,
Crina Popescu

miercuri, 12 septembrie 2018

Biblioteca Pietrari prezentă la Expoziția de fotografie a ANBPR

Biblioteca Pietrari, alături de Biblioteca Vlădeşti si de Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul, este si în acest an prezentă la expoziţia colectivă de fotografii care reliefeaza activitatea bibliotecilor publice din intreaga tara, expozitie lansată de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România si aflata la cea de-a IV-a editie.
Tema aleasă in acest an a fost despre jocurile pentru copii și adolescenți în bibliotecile publice – de la cele tradiționale până la cele utilizând noile tehnologii.
Scopul acestei expoziţii colective este acela de a arăta, vizual şi imagistic, contribuţia bibliotecilor în viaţa utilizatorilor şi comunităţilor.
Condiţiile de participare la expoziţie au fost următoarele: - la expoziția anuală pot participa atât bibliotecile publice de rang judeţean, cât şi locale, municipale, orăşeneşti şi comunale. - condiţii obligatorii de îndeplinit pentru fotografii – rezoluţia minimă 300 dpi, respectând tematica, imagini clare şi relevante, corecte tehnic, explicaţii pentru fiecare imagine – titlul activităţii/proiectului, numele bibliotecii şi bibliotecarului, data. Fiecare bibliotecă poate contribui cu maxim 6 fotografii. - imaginile să reprezinte activităţi desfăşurate în anul precedent. Biblioteca noastră a trimis mai multe imagini din diferite proiecte derulate în 2017, selectate pentru expoziţia din acest an fiind trei imagini din proiectele "Vacanta la biblioteca", "Bookmark Exchange Project" si "Code Kids- Copiii fac coding la biblioteca", pe care le puteti vedea accesand link-urile:
Mai multe amanunte despre acest proiect al ANBPR gasiti la https://expozitiaanbpr.wordpress.com/.
Coordonarea expoziţiei a fost asigurată de Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov şi Biblioteca Judeţeană “A. D. Xenopol”, iar expozitia fizica va avea loc la Biblioteca Judeteana Arges.


miercuri, 27 iunie 2018

"Vacanta la biblioteca" 2018


”Eu vara nu dorm.
Merg la... bibliotecă!!!” 
Așa cum vă anunțam într-o postare din 12 iunie, pregătim de zor "Vacanța la ...bibliotecă", proiect aflat deja la a XI-a ediție. Acest proiect de educație inter-generaționala este destinat copiilor și adolescenților din localitatea noastră, dar și celor care vin să-și petreacă vacanțele la bunici!
Atelierele și cursurile vor fi susținute, ca în fiecare an, de bibliovoluntari, după cum urmează:
- Atelierul de lectură și ortografie - luni, orele 10-12; susținut de voluntarele Gabi Preda și Laura Simion.
- Cursuri de codare și programare - marți, orele 9-1o (pentru grupa de începători) - voluntari: Elena Popescu și Gabriel Apostolescu; orele 10-12 (pentru grupa de avansați) - voluntar: Anca Draghici.
- Atelier de muzica - miercuri , orele 10-11 - voluntari: Rareș Marinescu, Adina Butoi.
- Atelier problemele comunitatii - miercuri , orele 11-12; voluntar Georgiana Tița.
- Atelier de cusături populare - joi, orele 10-12, voluntar Mădălina Crețu.
- Jocuri și concursuri în aer liber - vineri, orele 9-11 , voluntari: Leo Giurcă, Andra Neacșu, Gabi Preda, Ana Bugiu.
Deschiderea programului de vacanță va avea loc pe data de 1 iulie 2018, la orele 10!
Nu uitați! Vă așteptăm la bibliotecă!
Deeeci...
Ce vom face noi în această vară? Ei bine, nu vom dormi deloc! 



" BEBETECA" . Hai cu BEBE... la bibliotecă ! 💖

Programul constă în lecturarea de poveşti bebeluşilor într-un cadru special adaptat vârstei lor, folosind colectia de carti Montessori a bibliotecii, dar si alte volume special create pentru cei mai mici utilizatori ai bibliotecii, cu povesti sau texte adecvate varstei. De asemenea, părinţii cu bebeluşi au ocazia să cunoască alţi părinţi, să-şi împărtăşească experienţele şi să contribuie împreună la dezvoltarea armonioasă a copiilor lor, citindu-le încă de la vârste fragede.
„De ce am citi bebeluşilor? Pentru că până la vârsta de 3 ani, creierul uman îşi încheie 85% din creşterea fizică şi, tot atunci, se dezvoltă circuitele din creierul uman, care depind în foarte mare măsură de limbaj. Un copil căruia i se citeşte de foarte mic va avea abilităţi lingvistice şi va fi mai inteligent decât un copil căruia nu i s-a citit” - spun specialistii.





În cadrul programului, parintii prichindeilor vor avea posibilitatea de a dobândi noi informații din zona temelor care prezintă interes pentru ei, în compania bibliotecarei, dar si a invitatilor bibliotecii, la o ceașcă de cafea sau ceai, într-un ambient cald și primitor.
Proiectul „Bebeteca” se va desfăşura săptămânal, în zilele de vineri, de la ora 10:00. Va asteptam!


Imagini "Bebeteca"

Clubul de Robotică pentru Copii

După deschiderea primului club de codare de la Pietrari , Wizards Code Club, (iniţiator Fundatia Progress prin proiectul Code Kids), eveniment care se bucură de un real succes, Biblioteca Pietrari anunţă o altă premieră, Clubul de Robotică pentru Copii. Prin implementarea acestui nou serviciu, biblioteca îşi atinge unul dintre obiective, acela de a oferi publicului acces la informare şi instruire prin intermediul noilor tehnologii. Astfel, instituţia noastra se aliniază la cele mai moderne viziuni globale în ceea ce priveşte inovaţia digitală şi Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (IT&C) în bibliotecile publice.





Beneficii pentru copii:

– aplică şi dezvoltă principiile de lucru care au la bază conceptul STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică);

– lucrează în echipă;

– gândesc creativ;

– realizează roboţi adevăraţi;

– câștigă oportunitatea de a participa la diverse competiţii şi concursuri specifice;

– lucrează sub coordonarea unui specialist cu rezultate deosebite în acest domeniu, studenta Oana Anton, voluntara bibliotecii. Oana este studentă la Facultatea de Științe din Sibiu, pasionată de programare și robotică, participantă la Innovations Labs 2016.
Cu sprijinul administrației locale au fost achiziționate kit-urile necesare derulării activităților clubului, iar din luna februarie a acestui an vom începe derularea acestui nou proiect.


Imagini Clubul de robotica

Film documentar "Hora costumelor"

"Când un popor își
uită rădăcinile și nu-
și mai cunoaște
tradiția și istoria, se
condamnă singur la 
necontinuitate,
adică la dispariție..."
Una dintre lucrările premiate în acest an la faza locală a concursului "Valcea- colț de rai" prezintă imagini de colecție surprinse în timp la "Hora costumelor", manifestare tradițională care celebrează în fiecare an portul nostru popular, iia strămoșească și tradiția ce ne reprezintă.
Zestrea unei naţiuni o constituie valorile sale culturale şi tradiţionale: graiul, portul, obiceiurile şi religia. Pentru ca generaţiile care ne urmează să cunoască rădăcinile poporului şi evoluţia sa pe treptele istoriei, este de datoria noastră, a celor cu misiunea de educatori, să le lăsăm cât mai puţin alterată zestrea de care vorbeam, pentru a ne recunoaşte şi a nu uita că am fost şi că suntem români. La Pietrari tradiţia rămâne vie în sufletele tuturor, prin copiii aceștia, perpetuându-se în rândul generaţiilor care se succed și care moştenesc această zestre spirituală și materială de excepţie.
Amintim cu acest prilej că în fiecare an, la 24 iunie este sărbătorită Ziua Universală a Iei, bluza tradiţională românească fiind un simbol internaţional al culturii române şi o piesă emblematică a costumului popular naţional românesc.

Obiecte de mobilier pentru biblioteca publică din Pietrari primite prin Proiectul Romania Educab.

15 iunie 2018
Obiecte de mobilier pentru biblioteca publică din Pietrari primite prin Proiectul Romania Educab. Ne vor fi de un real folos la orele de lectura, la atelierele de creatie si, mai ales, la atelierele derulate in cadrul programului "Vacanta la biblioteca", editia a XI-a, ce va debuta la 1 iulie 2018.
Mulțumim domnului Valentin Smedescu pentru efortul dumnealui de a aduce aceste obiecte de mobilier în biblioteca noastră spre folosul prietenilor bibliotecii publice din localitatea Pietrari.
Multumesc pentru ajutor frumoaselor mele "voluntarite": Laura SimionTita Gabriela si Roxy Roxana

"Copiii au nevoie de noi și atunci când nu sunt în pericol!"

Derularea programului de educație parentală ,, Copiii au nevoie de noi și atunci când nu sunt în pericol", înfăptuit prin sesiuni de informare despre bullying( fenomen de hărțuire) și cyberbullying( agresiunea pe internet cu ajutorul calculatorului sau telefonului), program realizat în parteneriat cu organizaţiile ActiveWatch şi Salvaţi copiii.



Au fost prezenti in sala bibliotecii elevii clasei a II-a, inv. Marius Sobolu si ai clasei a IV-a, inv.Ceprazaru Irina



Imagini.

Ateliere si Ore de lectura pentru copii

Un grup de 10 fetite frumoase si inimoase au vrut sa-si faca propriul club de lectura. Unde? La biblioteca! Activitatile sunt diverse, placute si interesante iar fetele se simt foarte bine la intalnirile saptamanale stabilite.

Clubul de lectură din 11 iunie 2018 a cuprins: povestirea cărților citite, exerciții de scriere, o mică dictare, toate combinate cu câteva jocuri de cunoaștere.
Vom continua și in vacanță să citim și să ne întâlnim! 


Ora de lectură...
Astăzi am citit și povestit cu frumoșii clasei a II-a, înv. Marius Sobolu.
Pe scaune sau pe jos, mai curajoși sau mai timizi, atenți și curioși la tot și toate, ținând în brațe cărți mai ușoare sau puțin mai dificile, încercând fiecare să arate cât știe sau cât de mult a învățat în acest an, îmbinând jocul imaginii cu cel al cuvintelor, descoperind scriitori mai mult sau mai puțin cunoscuți, am trăit împreună o oră care, parcă, nu mai voiam să se termine.

Vacanță plăcută, copii frumoși! 💖

Targul de Stiinta - iunie 2018

Joi, 7 iunie 2018, s-a desfășurat la Biblioteca Județeană "Antim Ivireanul" Vâlcea, Târgul de Știință având ca obiectiv promovarea activităților STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), respectiv a activităților din cadrul Cluburilor CODE Kids din județul Vâlcea. La finalul acestui eveniment a avut loc o premiere a participanților la târg. Diplomele au fost înmânate de către managerul Bibliotecii Județene Vâlcea, conf. univ. dr. Remus Grigorescu.Au participat:• Echipe ale copiilor din cluburile CODE Kids din județul Vâlcea• alte inițiative și programe de promovare STEM – echipa de robotică a liceenilor din Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”Cluburi Code Kids din județul Vâlcea: Biblioteca Publică Locală Pietrari, Biblioteca Publică Locală Păușești-Măglași, Biblioteca Publică Locală Vlădești, Biblioteca Publică Locală Tomșani, Biblioteca Publică Locală Tetoiu, Biblioteca Publică Locală Frâncești, Biblioteca Publică Locală Bunești și Biblioteca Județeană Vâlcea.Mulțumim Fundației Progress și Bibliotecii Județene Vâlcea pentru oportunitate, pentru o zi trăită la intensitate maximă, cu emoție, bucurii, curiozitate și satisfacție, simțite de noi toți în doar câteva ore. Felicitări micilor mei vrăjitori pentru felul în care s-au prezentat astăzi, la prima lor participare de acest gen! Mulțumesc frumos voluntarilor mei, Anca DrăghiciI.R. FelixMaria Gabriela si Valentina Moghina pentru că ne-au fost alături, ne-au susținut și motivat! Premiul pentru "Cel Mai Bine Documentat Proiect Stiintific" prezentat în cadrul Târgului de Știință de astăzi a revenit proiectului intitulat "Calea Lactee" și prezentat de "Wizards Code Club" Pietrari.

Imagini

Fabrica de experimente

Biblioteca Pietrari a primit pentru "Wizards Code Club" - Pietrari, grupa avansați din cadrul proiectului CODE KIDS - Copiii fac coding in bibliotecile publice, cutia cu experimente din partea Fundatiei Progress.
Iar curiozitatea a atins cote maxime astăzi la "Fabrica de experimente"!
Împreună cu grupa de avansați a Gabrielei, ambasadoarea noastră de astăzi, am realizat primele experimente descrise in Carticica prezenta in kit-ul primit de la Fundația Progress: "Lichid sau solid?", "Lampa cu lava", "Apa calatoare", "Curentii de convectie", "Stiinta bomboanelor", "In cautarea comorii ascunse" și "Apa plimbareata". Daria si echipa ei au realizat si ele experimentul "Lichid sau solid?"
Vom continua să descoperim secretele neștiute ale apei! Impreuna vom realiza 17 experimente care ne vor convinge ca apa este nu numai COOL, este chiar GENIALA.
Fundatia Progress a avut grija sa avem toate materialele necesare pentru succesul experimentelor noastre. MULTUMIM!


Imagini ateliere

joi, 3 mai 2018

„Hora Costumelor, în ochi de copil” - in online

Prezentarea Concursului județean „Hora Costumelor, în ochi de copil” este de astăzi în online la - https://www.istorielocala.ro/…/1671-pietrari-concursul-jude…

Multumim domnului Valentin Smedescu pentru sugestie si ajutor!

Povestea rebusului a renăscut. „Pe elev nu trebuie să-l plictisească noţiunile care i se transmit, oricât de grele sau seci ar fi acestea” Citeste mai mult: adev.ro/p84t73

Întemeietorul mişcării rebusiste din România, cu performanţe de nivel european în domeniu, Nicolae Gheorghe Popescu - Rebus, are meritul de a fi introdus „şarada” în şcoli ca mod eficient de învăţare. Cel care a făcut dintr-un joc un sport la minţii la nivel naţional a fost sărbătorit în acest an într-un mod inedit în localitatea în care s-a născut. În urmă cu 109 ani se năştea în localitatea Pietrari din judeţul Vâlcea marele scriitor şi publicist Nicolae Gheorge Popescu, cel care este cunoscut ca „părintele gimnasticii pe trapezele inteligenţei”, motiv pentru care a şi fost poreclit după jocul pe care l-a dezvoltat la cote nebănuite.     Anul acesta, în premieră, Biblioteca Publică Locală din Pietrari în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Pietrari a organizat în urmă cu o săptămână o competiţie de cuvinte încrucişate - „Sfinxul din Pietrari”, dedicată marelui enigmist pietrărean Nicolae Popescu - Rebus. Data naşterii a fost luat drept reper pentru festivitatea de premiere a câştigătorilor.   Pe vremea când lucra ca director la Şcoala Comunală Pietrari, dar şi ca director al unei reviste „în loc să vorbească cu restul angajaţilor, acesta le lăsa anagrame pe birou când voia să le zica cevă, iar ca să facă mai simplă desluşirea lor a inventat rebusul”, susţine unul din câştigătorii competiţiei.   Un excelent film documentar realizat de bibliotecara din Pietrari - Vâlcea   „Jocurile minţii i-au incitat pe oameni dintotdeauna. Poate ceva din nevoia de a intra în misterul care ne-a dat viaţă să fie la originea acestei dorinţe de a rezolva, de a căuta, de a ne întrebuinţa darurile pentru a înţelege un ceva ascuns, poate nevoia de a fi speciali, de a ne pregăti pentru neprevăzut, încredinţându-ne că putem face faţă situaţiilor, ori poate ambele şi multe altele în plus”, aşa începe un film de prezentare creat de bibliotecara Crina Popescu din Pietrari - „N. Gh. Popescu-Rebus - o viaţă dedicată artei de a construi mistere”,cu ocazia competiţiei dedicată cinstirii memoriei marelui enigmist.   „Cel mai luminat domnitor al nostru, adevărat spirit tipic renascentist, Dimitrie Cantemir (1673-1723) s-a ocupat, printre altele, cu descifrarea hieroglifelor, scriind „Istoria Ieroglifică” (1705), cu „o scară a numerelor şi cuvintelor streine tâlcuitoare”, iar modul în care Cantemir explică prin definiţii înţelesurile - are asemănări cu rebusismul, care va apărea mult mai târziu, abia în perioada modernă”, mai aflăm din aceeaşi sursă.       Lui Popescu - Rebus îi datorăm „gimnastica pe trapezele inteligenţei”   Cu ajutorul bibliotecarei din Pietrari, Crina Popescu, am aflat o serie de lucruri, mai mult sau mai puţin cunoscute despre enigmistică - apariţia şi dezvoltarea ei în lume, despre apariţia rebusului la noi, despre cel căruia îi datorăm „gimnastica pe trapezele inteligenţei”, realizările sale de-a lungul vremii şi modul în care a fost perceput şi implementat acest joc în ţara noastră, despre trecut şi prezent.    „Enigmistica a avut la începuturi scopuri practice, încifrând în scop heraldic, cu ajutorul imaginilor, date despre o familie nobilă, porţiuni ale numelor, formate din imagini ale unor obiecte care sună asemănător, informaţii ce apăreau pe blazoanele acestora. Spre exemplu, pe blazonul oraşului Congleton apăreau o anghilă, în engleză „conger”, un leu şi un tun. Pe blazonul reginei Elizabeth Bowes Lyon, 1900 - 2002), apăreau o mulţime de arcuri şi lei”, aflăm de la bibliotecara din Pietrari.   Redactor la „Adevărul” - întemeietorul Revistei „Rebus”   Despre apariţia acestui joc al minţii pe meleagurile mioritice, Crina Popescu ne spune: „Rebusul, apare pentru prima oară în România în iunie 1925, în Revista „Oglinda Lumii”, al cărei redactor era D. Bartolomeu.   Cel mai cunoscut în domeniul rebusului este filologul Nicolae Gheorghe Popescu, născut la Pietrari, Vâlcea, în 22 aprilie 1909. A întemeiat mişcarea rebusistă din România, a fost redactor la Revista „Realitatea ilustrată”, la ziarele „Dimineaţa” şi „Adevărul”, a condus în vremea seriei vechi Revista „Rebus”, 1931 - 1939, iar după război a fost profesor  la şcoala din comuna sa natală, până în anul 1948, anul pensionării sale.   Cum a devenit un joc un sistem original de recreaţii instructive   Cea mai mare realizare a dascălului N. Gh. Popescu - Rebus rămâne înfiinţarea Revistei „Rebus”, al cărei prim număr a apărut la 1 iunie 1931. Odată cu apariţia acesteia avea să ia fiinţă  la noi un adevărat curent care a dezvoltat competiţia la nivel naţional, făcând din toate aceste jocuri un sistem original de recreaţii instructive, dezvoltând vocabularul şi îmbogăţind bagajul de cunoştinţe al fiecărui jucător”, ne mai spune bibliotecara din Pietrari.   În 1933, împreună cu Tudor Arghezi, Popescu - Rebus va edita volumul „Cuvinte potrivite şi încrucişate”. A doua ediţie a acestui volun, va apărea abia după patru decenii, în 1976.   În această perioadă, mai precis între 1948 - 1971, îl regăsim pe marele enigmist - profesor la Pietrari - Vâlcea, în satul său natal, perioadă în care a format şi dirijat corul Căminului Cultural Pietrari şi a participat la numeroase concursuri, „acoperindu-se de glorie şi în acest domeniu”.    Iubitor de folclor, a înfiinţat Corul din Pietrari şi „Grupul de fluieraşi”   După două decenii de activitate neîntreruptă sub conducerea aceluiaşi dirijor, inimosul şi exigentul profesor N. Gh. Popescu - Rebus, în 1970, publicaţia „Albina” va dedica un articol omagial Corului din Pietrari, care participase la „Corala vâlceană”.   De altfel, fiind un mare iubitor de folclor, în perioada 1964 - 1971, Rebus va fi iniţiatorul şi formatorul „Grupului de fluieraşi” din Pietrari.   Arghezi, fascinat de Popescu - Rebus a încercat să-l definească drept „cuvintilist şi crucişolog”   Tudor Arghezi, în prefaţa cărţii sale „Cuvinte potrivite... şi încrucişate”, apărută în anul 1934, povesteşte despre întâlnirea pe care a avut-o cu Nicolae Gheorge Popescu: „Ştiţi despre ce domn Popescu vorbesc - Domnul Popescu, căruia i se zice Popescu - Rebus, identificat cu arta de a construi mistere şi de a ghici în ghiocul celulei. Dacă am căuta definiţia profesiunii sale, ar trebui să încercăm titluri noi ezitând între cuvintilist şi crucişolog”.   „A intuit valenţele educative ale rebusismului, folosind jocul ca învăţătură şi învăţătura ca joc”   „Profesor de meserie, moralist înnăscut, fără a fi didacticist, pedagog desăvârşit, a intuit de la început valenţele educative ale rebusismului, folosind jocul ca învăţătură şi învăţătura ca joc. Pe de altă parte, să nu uităm că a fost un om, cu prieteni, pasiuni şi idealuri. Pentru meritele sale deosebite în activitatea şcolară a fost distins cu „Diploma de Onoare” a forurilor superioare din învăţământ, la ieşirea sa la pensie. Renumele său a ajuns să fie cunoscut şi de Casa Regală a României fiind primit şi onorat de Regele Mihai”, ne mai spune Crina Popescu.    „Interesat de cultivarea acestui tip de joc inteligent cu miză educativă printre elevi”   În filmul său dedicat marelui enigmist aflăm că Popescu - Rebus „a fost interesat de cultivarea acestui tip de joc inteligent cu miză educativă printre elevi, spunând prietenului său, avocatul Ion Soare, că a conceput, de la bun început, rebusismul nu ca un scop în sine, şi argumentând că pe elev nu trebuie să-l plictisească noţiunile care i se transmit, oricât de grele sau seci ar fi acestea. Doar astfel şcolarul va învăţa de plăcere”.     „Dovezi ale receptivităţii la nou a autorului”       Fiu de preot, N. Gh. Popescu a studiat la Liceul „Al. Lahovari” din Rm. Vâlcea, după ce a absolvit cursurile primare la Pietrari, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Filosofie şi Litere a Universităţii din Bucureşti şi, ulterior, Conservatorul din Bucureşti, clasa de cor şi dirijat.   „Numeroasele integrame publicate în revistele „Integrama inedit” şi „Integrama Tandem”, precum şi rebogramele hibride ale fazei de trecere de la careuri la integrame sunt tot atâtea dovezi ale receptivităţii la nou a autorului”, mai aflăm de la bibliotecara din Pietrari.   În 1997, ca o incununare a creaţiei sale, editează „Biografia sistemului rebusist”, iar în 1999, scoate de sub tipar lucrarea „Tudor Arghezi – rebusist”, dupa ce, în 1998, publicase “Castelul Fermecat – Drumeţind prin munţii noştri”.    Ultima sa carte, „Istoria rebusismului românesc”, a apărut în anul 2001, la Râmnicu Vâlcea, cu doar un an înainte să se stingă din viaţă, în acelaşi oraş, dar a fost înmormântat în locul pe care l-a iubit cel mai mult - Pietrari.     
Aproape 100 de elevi au încercat să redescopere fascinaţia cuvintelor „potrivite şi încrucişate”    
 Revenind la prezent şi la competiţia „Sfinxul din Pietrari”, trebuie precizat că la concurs s-au înscris 104 participanţi din 10 localităţi. În cea de-a doua etapă, de departajare a competitorilor, 48 de elevi au fost puşi să compună un eseu pe tema „Castelul Fermecat – povestea rebusului”, un concurs de eseuri în power-point, în care participanţii au trebuit să prezinte povestea reală sau imaginară a careului magic. Copiii s-au întrecut astfel în rebus şi eseu.   Memoria enigmistului a fost marcată şi prin depunerea unei jerbe de flori la mormântul marelui enigmist pietrărean şi premierea celor mai bune lucrări din concurs.   „Nu trebuie uitat pentru că celebrul careu căruia îi poartă numele este deja patrimoniu naţional”   „Ne dorim ca prin scoaterea în evidenţă a valorilor noastre locale, în Anul Centenarului, care este şi anul european al patrimoniului, să încercăm să conştientizăm eforturile pe care trebuie să le depunem pentru dezvoltarea infrastructurii culturale, pentru punerea în valoare a creatorilor români şi a operelor lor, din orice domeniu, pentru o Românie educată, o Românie care se poate dezvolta prin cultură. Nicolae Popescu - Rebus nu trebuie uitat, pentru că nu sunt cuvinte mari dacă spunem că celebrul careu care îi poartă numele este deja patrimoniu naţional şi că trebuie să-şi găsească un loc de cinste în zestrea noastră naţională. Din acest motiv ne-am gândit să vă propunem tuturor această competiţie în care elevii să re/descopere, cu ajutorul nostru, al tuturor, fascinaţia cuvintelor "potrivite şi încrucişate", aşa cum bine le numea Tudor Arghezi. Iar, domniile voastre continuaţi să practicaţi această „gimnastică pe trapezele inteligenţei” spre folosul culturii dumneavoastră şi pentru formarea cât mai completă a personalităţii”, îndeamnă bibliotecara Crina Popescu, care a mărturisit pentru „Adevărul” că deja se gândeşte la viitoarea ediţie şi cum să transforme acest eveniment într-o tradiţie.   

Articol integral Adevarul

Bibliotecile publice din Pietrari si Pausesti Maglasi, premiate de EOS România

Fundația EOS România a organizat în acest an Campania Hai pe Net alături de ANBPR și APDETIC. Obiectivul campaniei a fost acela de a aduce  cât mai mulți români în spațiul virtual. Campania s-a desfășurat în perioada 19 – 25 martie 2018.
Campania Hai pe Net 2018 s-a focalizat pe cele două direcții mari prioritare de incluziune digitală: în primul rând pe atragerea persoanelor care nu au folosit niciodată un calculator sau internetul și în al doilea rând pe promovarea unor instrumente online care să ajute tinerii să-și evalueze competențele digitale și să își crească șansele de angajare.Pe lângă aceste obiective, participanții la campanie au putut învăța despre importanța securității online, despre importanța accesibilității web, putându-și evalua gratuit competențele digitale prin simularea unor examene oficiale Certiport.
Detalii legate de  evenimentele derulate la Pietrari în săptămâna ”Hai pe net”, tipul activităților, numărul final de persoane care au participat la evenimente, imagini realizate pe parcursul evenimentelor derulate zilnic, puteți viziona urmărind filmul de prezentare al campaniei :”Hai pe net” 2018 / Pietrari
Pentru tot efortul depus în cadrul acestei campanii Biblioteca Pietrari a primit 4 certificate de participare la campania europeană ALL DIGITAL WEEK, certificate care atestă implicarea instituției noastre în campania de incluziune digitală prin organizarea a 4 evenimente distincte derulate înperioada campaniei, aceste certificate fiind acordate tuturor celorlalte organizații europene ce au ”fost pe NET” în săptămâna 19-25 martie 2018.
Pe de altă parte, competiția între organizatorii campaniei ”Hai pe net” din acest an a fost deosebit de strânsă, participând la aceasta 311 parteneri din România, de la grădinițe până la licee de informatică și de la e-centre sau biblioteci comunale până la biblioteci municipale și județene.
În acest an, premiile pentru cele mai bune fotografii realizate în timpul unei activități Minecraft Education Edition au fost acordate în mod egal la două biblioteci vâlcene, și anume, în ordine alfabetică:

– Biblioteca Publică Păușești-Măglași     

– Biblioteca Publică Pietrari  

                                 
Alte biblioteci premiate au fost: Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord, la categoria „Cea mai bună fotografie ce ilustrează cu succes cursul Cybersecurity” și  Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi din Iași, la categoria „PRIMUL CLIC – cel mai bun video”.
Mai multe amănunte găsiți la adresa https://www.facebook.com/EOS-Romania-191763880886837/?hc_ref=ARSOafc2ukUtaHITyd_7exX6VP7vfc52vGIf0kL8q5ZKi6ZkmyYl5eUhEsnMPBCj5lM&fref=nf
Deși conectivitatea a înregistrat o creștere bună în România pe parcursul anului 2016, capitolele Capital Uman, Utilizarea Internetului, Integrarea Tehnologiilor Digitale și Serviciile Publice Digitale ne situează în continuare printre ultimii în Europa, ceea ce înseamnă că eforturile noastre, ale tuturor celor implicați în educația și incluziunea digitală, trebuie să continue.

joi, 15 martie 2018

Concursul județean de cuvinte încrucișate "Sfinxul din Pietrari", ediția I

Astăzi s-a dat startul competiției de cuvinte încrucișate dedicată marelui rebusist pietrărean Nicolae Popescu-Rebus. Ne dorim ca prin scoaterea în evidență a valorilor noastre locale, în Anul Centenarului, care este și anul european al patrimoniului, să încercăm să conștientizăm eforturile pe care trebuie să le depunem pentru dezvoltarea infrastructurii culturale, pentru punerea în valoare a creatorilor români și a operelor lor, din orice domeniu, pentru o Românie educată, o Românie care se poate dezvolta prin cultură. 



Nicolae Popescu-Rebus nu trebuie uitat, pentru că nu sunt cuvinte mari dacă spunem că celebrul careu care îi poartă numele este deja patrimoniu național și că trebuie să-și găsească un loc de cinste în zestrea noastră națională. Din acest motiv ne-am gândit să vă propunem tuturor această competiție în care elevii să re/descopere, cu ajutorul nostru, al tuturor,  fascinația cuvintelor "potrivite și încrucișate", așa cum bine le numea Tudor Arghezi. 
Un număr de 10 biblioteci și tot atâția bibliotecari, sprijiniți de 20 de cadre didactice din școlile vâlcene, vor participa în acest an la concursul care numără la "linia de start" 104 participanți înscriși. Acestea sunt, în ordine aleatorie:
1. Biblioteca Publică Locală Popești/Dăești în parteneriat cu Școala Gimnazială Popești/Dăești:
 - 10 elevi susținuți de cadrele didactice: Sîrbu Adelina Delia, Șerban Rozalia Elena, Șerban Sica Floriana și Sărsan Maria-Diana. 
2. Biblioteca Publică Locală Vlădești în parteneriat cu Școala Gimnazială Vlădești:
 - 25 elevi înscriși, susținuți de cadrele didactice: Stamate Carmen, Olaru Maria, Giuran Adriana, Rogoveanu Corina.
3. Biblioteca Publică Locală Bărbătești în parteneriat cu Școala Gimnazială Bodești-Bărbătești:
 - 5 elevi  susținuți de prof. Mirela Mentea.
4. Biblioteca Publică Locală Stoenești în parteneriat cu Școala Gimnazială Stoenești:
 - 9 elevi înscriși, susținuți de cadrele didactice: Mihaela Popescu, Popescu Maria Simona și Bușoi Ramona.
5. Biblioteca Publică Locală Tomșani în parteneriat cu Școala Gimnazială Tomșani:
 - 3 elevi înscriși, susținuți de prof. Nițu Camelia.
6. Biblioteca Publică Locală Frâncești în parteneriat cu Școala Gimnazială Frâncești:
 - 7 elevi susținuți de prof. Marina Fera.
7. Biblioteca Publică Locală Bunești în parteneriat cu Școala Gimnazială Bunești:
 - 14 elevi susținuți de cadrele didactice: Nicula Ramona și Mentea Mirela.
8. Biblioteca Publică Locală Păușești-Otăsău în parteneriat cu Școala Gimnazială Păușești-Otăsău:
 - 12 elevi susținuți de cadrele didactice: Bugiu Anca-Elena și Butănescu Valentina.
9. Biblioteca Publică Locală Olănești în parteneriat cu Liceul Tehnologic "Justinian Marina" Olănești:
 - 4 elevi susținuți de înv. Diana Ștefanache.
10. Biblioteca Publică Locală Pietrari în parteneriat cu Școala Gimnazială Pietrari:
 - 15 elevi înscriși, susținuți de cadrele didactice: Anamaria Săndulescu, Raluca Năstasie, Irina Ceprăzaru și Marius Sobolu.
În conformitate cu regulamentul concursului, evaluarea lucrărilor va fi realizată de un juriu de specialiști din cadrul Bibliotecii Județene "Antim Ivireanul" Vâlcea ce va fi anunțat ulterior. Festivitatea de premiere a Concursului Județean de Cuvinte Încrucișate ”Sfinxul din Pietrari”, ediția I, va avea loc în data de 22 aprilie, data nașterii întemeietorului rebusismului românesc.
Nu putem decât să urăm "mult succes" tuturor și să sperăm că vom avea cât mai mulți rebusiști, mai mici și mai mari, în urma acestui demers, astfel încât, să putem organiza un concurs prin participare directă a celor pasionați de enigmistică, la noi, la Pietrari, la a II-a ediție a "Sfinxului din Pietrari".
Multumesc mult colegilor bibliotecari interesati, cadrelor didactice implicate, dar si doamnei Zenovia Zamfir si domnului Valentin Smedescu, fara de care acest proiect nu ar fi luat viata...

"Hai pe net, 2018!"

Fundația EOS, în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România, și Asociația APDETIC anunță campania de alfabetizare și incluziune digitală Hai pe NET, 2018! în perioada 19-25 Martie 2018. Aflată la cea dea noua ediție, campania în care s-a înscris și Biblioteca Publică Locală Pietrari, susține organizarea de activități online, de la simple ore de alfabetizare digitală, la acțiuni ce vizează performanța în mediul online. Sunt încurajate să participe în campanie școlile, bibliotecile publice, Puncte de Acces Public la Informație (PAPI), organizațiile neguvernamentale, cluburile copiilor, cluburile seniorilor sau orice alte organizații deschise publicului în care există computere sau dispozitive mobile cu acces la internet. Organizatorii promovează un set de activități:
  1. Primul clic – atragerea noilor veniți pe Internet. Activități adresate mai ales seniorilor, dar și persoanelor curioase să înțeleagă ce înseamnă și cum se folosește Internetul.
  2. Competențe digitale? No problem! – vizează testarea competențelor digitale pentru elevi de liceu și studenți interesați de cariere viitoare.
  3. Programare creativă prin Minecraft pentru Educație – activități adresate elevilor din gimnaziu care vor să învețe să scrie cod. 
  4. Cursuri online de perfecționare pentru e-facilitatori, dascăli și bibliotecari – profesorii și bibliotecarii sunt încurajați să urmeze cursuri de perfecționare digitală, recunoscute în întreaga lume.
  5. Promovarea accesibilității web – activități adresate oricui ajută nevăzători să navigheze facil Internet.
  6. Securitate cibernetică prin CISCO NetAcad – activități ce vizează tinerii, adresate cu ajutorul cadrelor didactice sau bibliotecarilor care țin cursul Introduction to Cybersecurity dezvoltat de Cisco prin programul NetAcad.
Campania Hai pe NET 2018! face parte din campania pan-europeană de incluziune digitală ALL DIGITAL Week 2018în care accesul la internet arată nevoia de îmbunătățiri.44% dintre cetățenii europeni nu au competențe digitale de bază; 37% din forța de muncă nu este pregătită pentru joburi digitale; 14% dintre cetățenii europeni n-au folosit vreodată internetul; 49% dintre cetățeni n-au folosit vreodată un site care să verifice veridicitatea unor fapte sau știri și pentru că 72% dintre cetățenii Europei cred că munca lor va fi înlocuită de roboți. Statistica în timp real a procentelor de participanți per țară o găsiți pehttp://alldigitalweek.eu/register-as-all-digital-week-participant/.  Selectați România și după completarea formularului sunteți direcționați pe pagina statistică, în care vedeți topul celor mai active țări online.