miercuri, 10 decembrie 2014

”Cartile Copilariei” aduse de Mos Craciun

Mos Craciun chiar există! Acest lucru a fost demonstrat astăzi printr-un mesaj care ne anunța
că biblioteca noastră va primi o altă donație de carte ce va ajunge la Pietrari săptămana viitoare. Cu ajutorul acestei minunate donații Biblioteca Publică Locală Pietrari  va înfiinţa în această iarnă Clubul de lectură “Cărțile Copilăriei”, organizat în cadrul Programului național de lectură ”Cărțile Copilăriei” iniţiat de Curtea Veche Publishing şi susținut de membrii Familiei Regale a României. Clubul va fi structurat pe două grupe școlare: cls. I-IV și cls. V-VIII și va consta în două întalniri pe lună pentru fiecare grupă. Atelierele din cadrul clubului de lectură îndeamnă la interactivitate, scopul fiind ca cei mici să ia contact cu o abordare neconvenţională a cărţilor, care să-i încurajeze să le citească integral acasă. În plus, doreşte să familiarizeze copiii cu opere consacrate ale literaturii universale care nu sunt incluse în programa şcolară: “Cocoşatul de la Notre-Dame - repovestire după romanul lui Victor Hugo”; „Odiseea”- repovestită după Homer; povestea care a marcat copilăriile părinţilor – „Black Beauty”; volumul „Marile speranţe. - repovestire după romanul lui Charles Dickens”, etc. Pentru înscrieri copiii sunt așteptați la sediul bibliotecii.



luni, 8 decembrie 2014

Dezvoltarea antreprenoriatului rural

Cursul de competente antreprenoriale se desfasoara la Biblioteca Pietrari prin proiectul "Dezvoltarea antreprenoriatului rural-cheia succesului intr-o Europa competitiva", proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeste in oameni".
Cursurile sunt gratuite. Participantilor li se vor elibera certificate de absolvire, vizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice si de Ministerul Educatiei Nationale (cu recunoastere la nivel national si în Uniunea Europeana). Cursurile sunt autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari (fost CNFPA) si sunt organizate de Camera de Comert si Industrie Vâlcea, în parteneriat cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Harghita, Camera de Comert si Industrie Harghita, Camera de Comert si Industrie Gorj, INFOR - San Secondo di Pinerolo (Italia). Pentru o parte dintre participanti se vor organiza schimburi de bune practici în Italia cu durata de o saptamâna, organizate dupa finalizarea cursurilor.
Vineri, 5 decembrie 2014, la biblioteca a avut loc intalnirea cursantilor cu reprezentantii INFOR - San Secondo di Pinerolo (Italia), dar si cu cei ai Camerei de Comert si Industrie Vâlcea.


Foto

joi, 4 decembrie 2014

Hour of code



”Hour of code” la bibliotecă

Suntem nevoiți să recunoaștem: tehnologia face parte din viața noastră mai mult ca niciodată. Cu toate acestea, în învățământul formal nu există programe permanente privind studiul tehnologiei în general și al programării în particular.
Tehnologia computerelor este arta de a combina idei umane și instrumente digitale pentru a crește puterea noastră. Cercetătorii din domeniul tehnologiei computerelor, lucrează în atât de multe domenii: scriu aplicații pentru telefoane, ajută la vindecarea bolilor, creează filme animate, construiesc rețele de socializare, construiesc roboți care explorează alte planete și multe altele. ”Hour of Code” este o introducere în tehnologia computerelor și programare creată special pentru a arăta că oricine, indiferent de vârstă și de cunoștințe, poate învăța măcar bazele programării.
 "Hour of Code este proiectat să demitizeze programarea şi arată că informatica este o ştiinţă accesibilă, oricine poate învăţa elementele de bază", a spus Hadi Partovi, fondator şi CEO al Code.org. "Anul trecut, într-o săptămână, 15 milioane de elevi au încercat o oră de programare. Acum noi țintim spre 100 de milioane în întreaga lume pentru a demonstra că cererea pentru educație relevantă în informatică în secolul 21 traversează toate frontierele şi nu cunoaşte graniţe." În China, fiecare elev dă examen la informatică pentru a absolvi liceul. În SUA, 90 la sută din şcoli nici măcar nu predau informatica. Este timpul să prindem din urmă secolul 21. Ştim că indiferent ce fac elevii noştri atunci când cresc, indiferent dacă merg în medicină, afaceri, politică sau arte, trebuie să știe cum să construiască tehnologie, acest fapt le va da încrederea şi know-how-ul pentru a reuşi. Cercetările arată că, copiii învață concepte de programare înainte ca ei să ştie cum să citească şi să scrie. De fapt, creierele lor sunt mai receptive la limbajul computerului la o vârstă fragedă, la fel ca și în cazul limbilor străine.

Campania globală ”Hour of Code” câștigă teren și se desfășoară anul acesta și în România, iar Biblioteca Pietrari alături de alte biblioteci din rețeaua Biblionet organizează o serie de evenimente în cadrul campaniei Hour of Code România în perioada 8- 14 decembrie 2014. Folosind tutoriale de o oră, prezentate de celebrități precum Mark Zuckerberg și Bill Gates sau personaje îndrăgite de copii și adolescenți, precum Angry Birds sau Plants vs. Zombies de pe site-ul http://code.org/ , vom încerca să implicăm cât mai multe persoane de diferite vârste și să transformăm ora de informatică și programare de la bibliotecă într-o oră cât mai plăcută. ”Hour of Code” va reprezenta la Biblioteca Pietrari începutul în programare pentru oricine, la orice vârstă, fără a fi nevoie de cunoștințe speciale. Sperăm că derularea acestei campanii va trezi interesul elevilor pentru a continua învăţarea transformându-se într-o activitate permanentă. Poate printre viitoarele genii ale informaticii si programarii vor fi si tineri din Pietrari.

Imagini


1000 de carti gratuite la Biblioteca Locala Pietrari


Si Biblioteca Publica Locala Pietrari se numara printre fericitii castigatori ai unui  grant de 1000 de carti datorita aplicatiei depuse la Programul de Granturi  ” BOOKS 4 YOUTH”  sustinut de Fundatia ” Mereu Aproape.” 
Fundatia a oferit initial 50 de pachete  a cate o mie de carti, din literatura romana, pentru 50 de proiecte declarate castigatoare dupa etapele de jurizare. Dar datorita numarului foarte mare de proiecte depuse – peste 500 – Fundatia  ”Mereu Aproape” a suplimentat  cu inca 20 de pachete proiectul, astfel au fost declarate castigatoare 70 de proiecte. Printre acestea se afla si proiectul „Campania electorala a cartilor” propus de Biblioteca Publica Locala Pietrari, judetul Valcea. Obiectivul general al proiectului este acela de a cultiva in randul copiilor si tinerilor din localitate placerea de a citi si constientizarea de catre acestia a importantei pe care o are lectura in construirea si desavarsirea personalitatii lor.
 Activitatile propuse de proiect sunt diverse si vizeaza formarea de competente, abilitati si deprinderi in domeniul lecturii: lectura si recenzarea unor opere beletristice recent editate, interrelationarea tinerilor cu cititori pasionati, promovarea operei scriitorilor romani, dezvoltarea unui stil personal de receptare a operelor literare, lectura in spatii publice, participare la redactarea revistei bibliotecii ”Petale de lumina”, folosindu-se in acest scop noi ”retete” de lectura cum ar fi: book-slam, raliu de lectura, concursuri de lectura ( bingo cu carti, casting cu carti, olimpiada lecturii, etc). Participantii vor elabora portofolii electronice care sa probeze implicarea in proiect prin produse pe care le vor preda echipei de proiect. Pe baza acestora, se va realiza evaluarea finala si premierea participantilor cu carti si diplome.
O parte importanta a Proiectului a constituit-o contributia Primariei Pietrari la preluarea si transportul pachetelor de carti de la depozitul din Bucuresti care au fost aduse la biblioteca astazi, 27 noiembrie 2014.
Cartile au fost selectate si asezate la locurile lor, in rafturile bibliotecii care le va fi de acum inainte "casa", cu sprijinul voluntarilor bibliotecii. Multumim tuturor!!!

Foto

joi, 27 noiembrie 2014

Biblioteca din livada

Programul de voluntariat „Biblioteca din livada” dezvoltat de Biblioteca Pietrari va contribui la promovarea, implicarea, educarea, sensibilizarea si responsabilizarea comunitatii locale in ceea ce priveste protectia mediului si a recreerii active, reabilitarea unor spatii si re-adoptarea lor de catre comunitate, accesul liber la lectura si la recreere al tuturor membrilor comunitatii, in dorinta de a sustine nondiscriminarea, altruismul, egalitatea sanselor. Programul face parte din proiectul national „Raftul cu initiativa - Dezvoltarea de programe de voluntariat in biblioteci”, desfasurat in perioada mai 2014 - iunie 2015 de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si este finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. 
Acest program se va derula in perioada noiembrie 2014 – iunie 2015. Se va desfasura la nivel local si va include 4 directii de implicare a voluntarilor selectati:
• Crearea unui spatiu amenajat pentru lectura in aer liber in livada din incinta bibliotecii, spatiu ce va putea fi folosit si ca parc pentru comunitate.
• Promovarea lecturii si a bibliotecii in comunitatea locala prin campania ”Biblioteca din livada are nevoie de carti” – pentru dotarea casutelor cu carti.
• Cursuri pe teme ecologice, de amenajari exterioare, pomicultura si floricultura create si sustinute de cei care vor sa impartaseasca din cunostintele si abilitatile lor copiilor, tinerilor, adultilor si varstnicilor.
• Crearea unui club al adolescentilor - ”Small Steps” care prin metode nonformale (biblioteca vie, photo-voice, teatru forum, povestiri digitale) vor scoate in evidenta problemele comunitatii si vor participa la dezbateri lunare pe tema non-discriminarii, contribuind impreuna la campania Consiliului Europei dedicata discursului online anti discriminare si ura in randul tinerilor.
Prima intalnire cu voluntarii programului "Biblioteca din livada" a avut loc in 16 noiembrie 2014, intr-o zi importanta pentru noi toti, ziua alegerilor. Tinerii acestia au ales schimbarea, au ales sa fie voluntari!  Vor o schimbare la care vom contribui fiecare dintre noi, pe care ne-o dorim si care speram sa fie bine primita de toata comunitatea. Dupa descrierea proiectului si a etapelor ce vor urma, au fost completate fisele de inscriere si au fost stabilite datele urmatoarelor intalniri. S-au inscris pana in prezent 27 de voluntari, care vor participa la cursurile de pomicultura, floricultura si gradinarit, de ecologie si reciclare creativa ce se vor desfasura in perioada urmatoare la Biblioteca Pietrari, fiind sustinute de 8 traineri-voluntari,  astfel incat tinerii nostri voluntari sa aiba cunostintele necesare amenajarii si intretinerii spatiului de recreere si lectura ce va fi realizat prin proiect. pentru o mai bunacomunicare cu acestia a fost creat un grup de discutii pe Facebook cu numele proiectului nostru.
Primul curs se va desfasura in data de 6 decembrie, orele 10-12, in sala bibliotecii.


marți, 14 octombrie 2014

European Code Week

European Code Week, ediția 2014, începe la 11 octombrie și va include 1 500 de evenimente care vor aduce la viață lumea digitală, atât în Uniunea Europeană, cât și în țări din afara acesteia, din Norvegia până în Turcia. Si Biblioteca Pietrari, alaturi de alte 36 de scoli si ONG-uri din Romania, sustine acest eveniment atat de important la nivel european.

Programarea informatică ajunge în centrul atenției într-un moment în care șapte miniștri europeni ai educației au inclus deja programarea informatică în programele școlare ca disciplină obligatorie, în timp ce în școli din alte cinci țări, cursul de programare este opțional.
Acest lucru are loc într-un moment foarte oportun, întrucât rapoartele arată că Europa ar putea avea în curând un milion de locuri de muncă vacante din cauza lipsei competențelor digitale necesare la nivel european. Evenimentele derulate la nivel european se adresează tuturor categoriilor de grupuri: de la începători la programatori avansați, tuturor categoriilor de persoane, de la cele care sunt în căutarea unui loc de muncă și doresc să dobândească o nouă competență, la fanii roboților și tinerele pasionate de tehnologie și informatică (girl geeks).
Biblioteca Pietrari va organiza in zilele de 16 si 17 octombrie ateliere de introducere in programarea informatica destinate copiilor care vor invata cum sa-si creeze propriile jocuri si povesti interactive utilizand limbajul de programare Scratch http://events.codeweek.eu/view/2097/lets-scratch/
De ce am decis sa ne inscriem? Pentru ca programarea informatică ne ajută să înțelegem lumea hiper-conectată în care trăim și să ne reprezentăm ceea ce se întâmplă în spatele ecranelor. Programarea reprezintă una dintre competențele digitale de care tinerii au nevoie pentru a deveni cetățeni creativi și responsabili și pentru a avea pregătirea necesară pentru locurile de muncă ale viitorului. Copiii nostri vor face primii pasi in programarea informatica in joaca, in zilele de 16-17 octombrie, la biblioteca. Imagini activitate

„Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”

În perioada 14-17 septembrie 2014, Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat a reunit la Cluj-Napoca 16 biblioteci selectate în cadrul proiectului „Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, cu scopul de a instrui cei 31 de bibliotecari prezenţi în Managementul programelor de voluntariat şi Managementul voluntarilor.
Cele 16 biblioteci publice cu care Pro Vobis va lucra pe parcursul următoarelor 10 luni, prin oferirea de training şi consultanţă personalizată pentru creşterea calităţii, diversităţii şi incluziunii programelor de voluntariat din respectivele instituţii sunt: Biblioteca Județeană Brăila, Biblioteca Județeană Cluj, Biblioteca Județeană Dâmbovița, Biblioteca Județeană Galați, Biblioteca Județeană Gorj, Biblioteca Județeană Iași, Biblioteca Judeţeană Mureș,Biblioteca Județeană Neamț, Biblioteca Județeană Vaslui, Biblioteca Județeană Vrancea, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Municipală Bârlad, Biblioteca Municipală Medgidia, Biblioteca Municipală Mediaș, Biblioteca Pontus Euxinus Năvodari şi Biblioteca Publică Locală Pietrari, Vâlcea.
Un număr de 28 de biblioteci din ţară şi-au manifestat interesul de a implementa programe de voluntariat cu sprijinul Pro Vobis în cadrul acestui proiect, cele 16 biblioteci fiind selectate pe baza motivaţiei, a capacităţii de a construi parteneriate în comunitate, dar și a capacităţii de lucru cu voluntarii.


„Am ales să lucrăm cu biblioteci motivate, care au dovedit înţelegerea beneficiilor pe care implicarea profesionistă a voluntarilor le poate aduce instituţiei, utilizatorilor şi comunităţii deservite. Selecţia nu a fost deloc facilă, tocmai datorită pasiunii deosebite regăsite în aplicaţii şi a multitudinii de activităţi pe care bibliotecile le realizează deja cu voluntari. Am avut deosebita plăcere să descoperim, încă o dată, cât de multe proiecte frumoase au loc în cadrul şi la iniţiativa bibliotecilor publice, aducând contribuţii reale în comunitate.” (Corina Pintea, coordonator proiect, Pro Vobis)
Sesiunea de instruire pe tema Managementul programelor de voluntariat şi Managementul voluntarilor a fost livrată de formatorii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca şi a cuprins informaţii, instrumente, exemple practice şi exerciţii menite să dezvolte competenţe de lucru cu voluntarii, bazate pe nevoile identificate în biblioteci şi pe curricula de curs dezvoltată şi testată de Pro Vobis în cei peste 20 de ani de activitate. Astfel, reprezentanții bibliotecilor au aflat noutăţile aduse de Legea 78/2014 privind reglementarea activităţilor de voluntariat în România, cum se planifică, monitorizează şi evaluează un program de voluntariat, cum se pregăteşte instituţia pentru implicarea voluntarilor şi care sunt ceilalţi paşi ai managementului profesionist al voluntarilor.
Raftul cu initiativa 

Adolescent School ...26 august- 7 septembrie 2014


Atentie, dragi adolescenti!!! Un anunt important pentru voi!
PLICTISEALA DAUNEAZA GRAV SANATATII!
Asta susţin oamenii de ştiinţă din Statele Unite, pentru că, spun ei, în spatele aparentei plictiselii se pot ascunde boli grave.
Dar, daca vreti sa nu va imbolnaviti de plictiseala, puteti veni la biblioteca!
Aici veti putea alunga orele nesfarsite de plictiseala prin ateliere de prezentari on-line (Prezi), de orientare scolara si profesionala, de handmade, fotografie, de educatie financiara, scriere de proiecte pentru voluntari, de Adolescent Chef...vor fi si prezentari de moda pentru fete si concursuri Wii pentru baieti, vizionari de filme, jocuri si multa, multa bunadispozitie. Puteti veni si voi cu alte idei, nu ne suparam!
Cine se hotaraste sa nu mai fie plictisit in vacanta, atat cat a mai ramas din ea, este asteptat incepand de luni, timp de doua saptamani, intre orele 11- 13 … din partea „casei” (adica a bibliotecii) se asigura zilnic: prajiturele, cafea (pentru cei dependenti , apa minerala, dar si… diplome si un pahar de sampanie, la sfarsitul programului creat special pentru toti adolescentii plictisiti ! 


Imagini Adolescent School 

joi, 7 august 2014

Biblioteca Pietrari are onoarea de a fi premiata la Conferinta Internationala a Bibliotecarilor - Lyon, 19 august 2014

Dupa cum anuntam intr-o postare mai veche, din 24 ianuarie 2014, Biblioteca Pietrari prin proiectul "Fii Fitness nu Fatness" se numara printre castigatorii unuia dintre cele 6 premii internationale EIFL-PLIP din sectiunea Creative Use of ICT in public libraries (utilizarea inovatoare a tehnologiilor informatice si de comunicare in bibliotecile publice) alaturi de alte 5 proiecte din Columbia, Croatia, Estonia, Kenya si Polonia. 
Premiile EIFL-PLIP pentru inovare recompenseaza bibliotecile publice si comunitare care ofera servicii inovatoare cu ajutorul tehnologiei informatiilor si comunicatiilor (TIC) pentru a schimba vietile oamenilor din comunitatile lor. Bibliotecile castigatoare primesc un premiu de 1500 $ ce va fi folosit pentru dezvoltarea acestora, un trofeu, un certificat, precum si oportunitatea de a expune serviciul lor inovativ la o conferinta sau un eveniment international.Premiile sunt deschise pentru toate bibliotecile publice si comunitare in curs de dezvoltare si tarile in tranzitie. Fiecare apel evidentiaza o problema importanta de dezvoltare a comunitatii.

IFLA World Library and Information Congress se va desfasura in perioada 16-22 august 2014, lucrarile conferintei desfasurandu-se la Lyon Convention Centre preconizandu-se participarea a peste 3000 de invitati. La Conferinta IFLA 2014  Biblioteca Pietrari va primi diploma si trofeul care certifica  faptul ca este una dintre cele 6 biblioteci care au primit Premiul pentru Inovatie ca urmare a aplicarii cu proiectul "Fii Fitness nu Fatness", proiectul care ne-a adus cea mai mare apreciere la nivel local, judetean, national (numarandu-se printre alte 25 de premii acordate de IREX Bucuresti in cadrul competitiei nationale "Idei pentru maine@biblioteca ta"), si, iata, si international (prin doua premii: "EIFL-PLIP Innovation Award", cel mai mare premiu pe care il poate primi o biblioteca la nivel international ca urmare a participarii la competitia EIFL, dar si "Most Inspiring Librarian" oferit in cadrul competitiei ACCUCOMS la care au participat bibliotecari din Pakistan, Serbia, Africa de Sud, Peru, Croatia si India).

Biblioteca Pietrari este invitata deci, in data de 19 august 2014, alaturi de ceilalti castigatori, sa prezinte serviciul initiat si dezvoltat cu sprijinul IREX Bucuresti si Biblionet Romania. Prezentarea va fi facuta de catre reprezentanta bibliotecii noastre, domnisoara Anamaria Sandulescu, careia ii multumim pentru sprijin.
Iata textul integral, in limba engleza, care ne anunta ca prezenta noastra este asteptata la lucrarile Conferintei IFLA 2014:

EIFL-PLIP Innovation Award presentation

"In the evening of 19 August, EIFL’s Public Library Innovation Programme will present certificates and trophies to winners of the EIFL Innovation Award for Creative use of ICT in public libraries. Librarians from the six winning libraries will receive the awards. EIFL will also present a poster featuring the six winners:

Colombia – Biblioteca La Loma, for their digital mapping project which makes their community visible online;

Croatia - Rijeka City Library, for their interactive online magazine which inspires young writers and artists;

Estonia – Tallinn Central Library, which developed and pioneered an e-book lending system for Estonian literatura.

kenya national library service, which won the award for two public library services that use ICT to contribute to children’s education

Poland – Olsztyn Municipal Public Library, for their ICT Multicentre which builds community skills to use ICT to compose music, produce movies, make moving robots, and much more


Romania - Pietrari Local Public Library, for their Be fit not fat project, which helps overweight members of their community get back in shape."

Vom reveni cu amanunte si fotografii...

Raftul cu initiativa

Am aplicat, am castigat!!! :))
Si micuta noastra biblioteca se numara printre cele 15 biblioteci din tara selectate in cadrul proiectului "Raftul cu initiativa" implementat de PROVOBIS si ANBPR. Suntem, de fapt, singura biblioteca publica din tara care va fi cuprinsa in acest proiect si sincer, imi e putin teama de ce va urma...dar, cu ajutorul voluntarilor mei sigur ma voi descurca!!!
Iata mai jos (in ordine alfabetica) lista celor 15 biblioteci selectate in cadrul proiectului "Raftul cu initiativa - Dezvoltarea de programe de voluntariat in biblioteci", implementat de Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, in parteneriat cu ANBPR, finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Biblioteca Județeană Brăila
Biblioteca Județeană Cluj
Biblioteca Județeană Dâmbovița
Biblioteca Județeană Galați
Biblioteca Județeană Gorj
Biblioteca Județeană Iași
Biblioteca Județeană Neamț
Biblioteca Județeană Vaslui
Biblioteca Județeană Vrancea
Biblioteca Metropolitană București
Biblioteca Municipală Bârlad
Biblioteca Municipală Medgidia
Biblioteca Municipală Mediaș
Biblioteca Pontus Euxinus Năvodari
Biblioteca Publică Locală Pietrari, Vâlcea

Proiectul "Raftul cu initiativa" este un proiect finanţat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro), un proiect care capaciteaza bibliotecile publice sa dezvolte programe de voluntariat in beneficiul comunitatilor pe care le deservesc. Iniţiativa face parte din proiectul „Raftul cu Iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, derulat de Pro Vobis în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

În perioada mai 2014 - iunie 2015, Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat va sprijini 15 biblioteci publice să dezvolte oportunităţi de implicare prin voluntariat şi un spaţiu adecvat persoanelor interesate să se implice în beneficiul unor cauze comunitare. Personalul celor 15 biblioteci va beneficia de instruire, consultanţă şi materiale pentru dezvoltarea unor programe de voluntariat care să răspundă nevoilor comunităţii şi ale bibliotecilor şi care să ofere experienţe pozitive persoanelor dornice să se implice ca voluntari. 
Cu alte cuvinte, dragi voluntari, pregatiti-va! Vom avea de lucru!!! 

"Cel mai inspirat bibliotecar din lume" sau cum un concurs international castigat pe Facebook poate sa te ridice la rangul de "Cel mai..." :)

Dupa castigarea concursului propus de ACCUCOMS au inceput sa sune telefoanele!!! De ce? Deoarece internetul a dus vestea departe, foarte departe, iar jurnalistii si reporterii interesati de stirile noi care "suna" spectaculos, au si profitat de oportunitatea de a promova acest lucru.
Si astfel am ajuns...vedeta! :))
Interviurile au aparut mai intai  in Adevarul de Valcea  http://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/cel-mai-apreciat-bilbiotecar-lume-lucreaza-mediul-rural-biblioteca-comuna-pietrari-1_53b6c60f0d133766a823ab04/index.html, apoi la televiziunea Digi24+ http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Craiova/Stiri/Fitness+la+biblioteca+Cel+mai+apreciat+bibliotecar+din+lume+lucr si in presa nationala, in Romania Libera, in care a aparut un frumos articol despre meseria de bibliotecar, despre meseria care, pentru mine, este viata mea...23 de ani de bibliotecareala...
 http://www.romanialibera.ro/special/reportaje/cel-mai-inspirat-bibliotecar-din-lume-traieste-in-comuna-pietrari-343458

O alta bucurie am avut la cateva zile dupa aceasta "ascensiune spectaculoasa": am primit premiul ACCUCOMS in valoare totala de aprox.700 $, reprezentat de e-readerul Kindle Fire (160$) mult dorit, cel care ne va ajuta sa completam colectiile bibliotecii cu carti in format electronic, si de abonamentul pe un an de zile la revista http://www.iospress.nl/journal/journal-of-berry-research/ prin IOS Press (590 $).

Cea mai cea...bibliotecara :), cu cei mai frumosi copii din lume!!!


Campania de ajutorare a sinistratilor din judetul Valcea


"Oameni din alte comune vâlcene au nevoie de ajutor! Dacă realizați că oricând am putea fi în locul locul lor, vă invităm să vă alăturați campaniei umanitare inițiată de Biblioteca Județeană Vâlcea și voluntarii Centrului de Informare EUROPE DIRECT.
 Iată textul:
Bibliotecarii vâlceni nu pot rămîne nepăsători la drama prin care trec în această perioadă mulţi dintre semenii lor... din judeţ. Astfel, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, prin voluntarii Centrului Europe Direct, organizează o campanie de colectare de produse neperisabile (apă, haine, conserve etc). Acestea vor ajunge la persoanele aflate în zonele afectate de inundaţii ale judeţului Vâlcea. Produsele vor putea fi aduse la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, din Str. Carol I, nr. 26, Râmnicu Vâlcea (precum și la Filialele din Ostroveni şi Traian), între orele 9 – 18, iar pentru alte localități la sediile bibliotecilor publice din toate comunele județului."
La acest mesaj transmis prin intermediul Centrului Europe Direct de catre BJ Valcea a raspuns si Biblioteca Pietrari. Prin mesajele de promovare transmise prin intermediul retelei de socializare Facebook am reusit sa strangem o cantitate insemnata de haine, paturi, lenjerii, conserve, zahar, faina, ulei care a fost transportata de catre masina BJ la Rm.Valcea de unde a fost distribuita in localitatile unde a fost cea mai mare nevoie. Amanunte gasiti si in articolul din Viata Valcii
Ca răspuns la mesajul Bibliotecii Județene Vâlcea, la care s-a alăturat și Biblioteca Pietrari, de a strânge alimente neperisabile, apă și alte produse de care oamenii afectați de inundații au mare nevoie, au răspuns, ca de fiecare dată, prietenii Bibliotecii...

CALDE MULȚUMIRI și pe această cale doamnelor și domnișoarelor: Deniz Dm, Higiu Denisa, Dydy Si Ghyku, Paula Scurtu, Mohora Rebeca, Minodora Bordencea, Iuliana Buruiană, Maria Andreea, Mentea Mirela , Andra Stefi Andra , Deni Denisa, Diaconu Ileana Livia, Raluca-Elena Nastasie , Elena Meresescu si dl.consilier Silviu Motea, cei care, din putinul lor au dat si altora, mult mai nevoiasi.
Va multumim!

luni, 14 iulie 2014

Revista adolescentilor

Revista noastra este publicata si in mediul on-line accesand Jurnalul adolescentilor. Dupa cum puteti vedea a aparut numarul 1/2014. Adolescentii inscrisi la cercul de lectura lucreaza in prezent la numarul 2 :)

luni, 30 iunie 2014

Incepe "Vacanta la biblioteca" :)


Imagini din timpul desfasurarii activitatilor de vacanta gasiti la adresa:

Incheierea Programului "Vacanta la biblioteca"a avut loc vineri 1 august 2014 cand ne-am distrat, am cantat si am dansat la balul mascat, ne-am jucat, am mancat prajiturele si am baut suc, am primit diplome si premii in carti pentru ca am fost cuminti si ascultatori...
Programul primei saptamani


Program saptamana a II-a




marți, 24 iunie 2014

Un nou concurs international castigat de noi


ACCUCOMS, un important furnizor de servicii de vânzare și marketing pentru publicatii academice și profesioniste din întreaga lume, infiintat in 2004, are o experienta vasta in reprezentarea la nivel mondial, telesales, business intelligence și  marketing internațional, cu clienții, de la edituri de nivel mondial pana la editori medii și mici. Echipa multilingv ACCUCOMS operează de la sediul central din Olanda si are birouri in SUA, America Latină, India, Turcia, Orientul Mijlociu și Asia Pacific
Biblioteca Pietrari a participat prin intermediul retelei de socializare Facebook la concursul de fotografie "Are YOU our Most Inspiring Librarian?" propus de ACCUCOMS si, dupa o competitie destul de stransa cu alti bibliotecari din tari ca Pakistan, Serbia, Africa de Sud, Peru, Croatia si India a castigat un e-reader Kindle Fire si un abonament de 1 an de zile la orice IOS Press academic jurnal din oferta lor.
" Hands up for Popescu Crina - a Romanian librarian and the winner of our MOST INSPIRING LIBRARIAN COMPETITION! Popescu's winning image caption says the following:

"In Pietrari, a village of about 3,000 people, inactive lifestyles, poor diet and lack of information about nutrition means that over 25% of people are overweight. Concerned librarians decided to help the community get back in shape on the program 'Be Fit Not Fat'. Children and adults use an exercise console for a workout in the library. 'Be Fit Not Fat' combines action with interaction. During physical exercise classes participants use a Wii Fit Plus console. This is a video gaming console programmed for fitness training. The console transmits a moving image of a fitness trainer to a television screen. Exercisers then create their own exercise programme by using a remote control device to manipulate the image of the trainer." 



A huge thank you to all librarians who submitted their votes! We were very happy to receive all the inspiring entries. Watch this space for more exciting competitions for librarians!" 

Adresa la care este facut anuntul castigatorului

Cele 954 de voturi ale sustinatorilor nostri au fost decisive in castigarea acestui concurs. Nu pot decat sa le multumesc inca o data tuturor si sa astept cu nerabdare premiul acesta minunat prin care vom putea completa colectiile bibliotecii noastre cu volume in format electronic.

Alta serbare, alti copii frumosi :*

Anul scolar se incheie, biblioteca este plina de copii, repetam la nesfarsit scenete si cuplete, dar copiii m-au rugat sa-i ajut sa pregateasca un moment mai special, un...dans modern, iar serbarea lor sa se tina in biblioteca. Dansul este acelasi cu cel pregatit cu fetele din clasa a VIII-a pentru banchetul lor, ce a fost prezentat in fata dascalilor si colegilor in cea mai frumoasa seara a lor...
Pot sa-i refuz? In niciun caz!
Nu se vede din fotografiile noastre, pentru ca de emotii, am...uitat sa imortalizam momentele acestea minunate...dar, nu conteaza, o sa mai dansam la biblioteca, nu, fetelor???

La revedere, dragii mei!

..."Timp,
Incotro mergi?
Spre ce meleaguri noi, grabit, alergi?
Cum
Poti intr-o zi
Sa schimbi in oameni mari niste copii?"...
Anii de școală au luat sfârşit şi pentru boboceii din 2010. Pe porţile școlii noastre va ieși o nouă serie de absolvenţi. Noi, cei mari, am încercat să ne facem datoria şi faţă de această generaţie. Ne-am străduit să le transmitem informaţii, să le formăm deprinderi, competenţe, abilităţi şi să-i ajutăm să-şi însuşească un sistem corect de valori. Sunt sigură că ne vor mulţumi, peste ani, pentru tot ceea ce am făcut pentru ei.
Personal, mă simt ataşată de aceşti copii. Mă leagă de ei amintiri frumoase. Cu mulţi dintre ei am desfăşurat numeroase "nebunii" în biblioteca ”mea”. La despărţire, zilele acestea, nu am putut să le spun prea multe cuvinte. Ceea ce am avut să le spun, le-am spus de-a lungul anilor. Sper să îşi amintească cu plăcere de tot ce am făcut împreună şi să nu uite învăţăturile pe care le-am transmis. O parte dintre ei nu ne vor uita şi vor reveni, din când în când, alături de noi. Noi îi vom aştepta cu drag.


La revedere, clasa a VIII-a 


Banii pe net

Banii pe Net este un program online de educaţie şi popularizare a comerţului electronic în rândul tuturor românilor. Fie că vorbim de adulţi, copii sau bătrâni, scopul acestui ghid complet de e-commerce este de a face tranzacţiile digitale tot mai cunoscute şi mai de încredere în rândul tuturor. Mai multe informatii puteti afla la Biblioteca Pietrari care deruleaza acest program pe tot parcursul anului 2014.

Imagini program 

Testarea AMN

In perioada 23 -29 mai 2014 elevii claselor a VIII-a de la Scoala Pietrari au venit la biblioteca pentru a putea folosi produsul Insight Entrée pus la dispozitie de AMN, un test de evaluare si orientare profesionala prin care se vor cunoaşte mai bine pe ei înşişi, vor avea o imagine mai clară asupra obiectivelor individuale, atât personale cât şi profesionale, şi vor şti care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru a realiza ceea ce şi-au propus.
AMN şi-a început activitatea în Olanda în anul 1997 iar în prezent este lider de piaţă în domeniul în care activează. AMN furnizează aplicaţii software, conţinut şi servicii de calitate tuturor organizaţiilor interesate de dezvoltarea cunoştinţelor, competenţelor şi comportamentului elevilor sau a angajaţilor lor.
Iniţialele AMN înseamnă: Assess – Evaluează, Manage – Gestionează şi Navigate – Navighează.
•Evaluarea se referă la procesul de descoperire a talentelor;
•Gestionarea se referă la procesul de generare a rapoartelor şi de gestionare a informaţiilor;
•Navigarea se referă la procesul de stabilirea a metodelor de consiliere corespunzătoare şi de identificare a direcţiilor de studiu care să conducă la realizarea obiectivelor individuale.
AMN deţine o poziţie fruntaşă în cadrul învăţământului profesional din Olanda. În 2010 un număr de 70.000 elevi, reprezentând aproximativ 60% din numărul total de elevi înscrişi în învăţământul profesional, au susţinut testul de evaluare şi orientare profesională Insight Intake.
Evaluarea a fost facuta sub supravegherea prof. Anamaria Sandulescu, prof. Roxana Andronie si prof.Crina Popescu.


Imagini testare 

Zi de zi la biblioteca :)

In ultimul timp nu am reusit sa va mai aratam ce facem noi la biblioteca...pentru ca acum suntem mai relaxati deoarece vine vacanta, ne-am gandit sa facem acest lucru si sa va aratam cum facem fitness folosind consolele, cum citim, desenam, coloram, spunem ghicitori, jucam teatru, invatam sa avem grija de mediu, participam la ore de lb.romana in biblioteca, pregatim scenete si dansuri moderne pentru serbari....Mici sau mari, zi de zi, venim la biblioteca pentru ca aici avem ceva nou de invatat :)

Zi de zi la biblioteca  

Eu iubesc Europa!

Ziua Europei sarbatorita la Biblioteca Pietrari

O zi plina de culoare, o zi plina de bucurie, o zi a Europei si a noastra, a tuturor!




Campania electorala a cartilor

O campanie electorala putin diferita fata de cele pe care le cunoastem, dar care, este mult mai utila decat acestea...
In cadrul proiectului "Jurnalist la tine acasa" a avut loc la biblioteca noastra "Campania electorala a cartilor" prin care adolescentii, folosind mijloacele si metodele moderne de prezentare a cartilor recomandate si citite pe parcursul campaniei (prezentari de tip power point sau prezi, dar si prezentari traditionale, respectiv postere si referate, monologuri sau scurte scenete, dupa cum au crezut participantii :) ), au reusit sa demonstreze ca LECTURA bine indrumata si adaptata cerintelor varstei, este nu numai importanta pentru dezvoltarea lor intelectuala, cat mai ales placuta si interesanta.
Campania noastra electorala a avut si are ca obiectiv promovarea lecturii de plăcere şi a lecturii interpretative, „socializarea” lecturii prin popularizarea propriilor experienţe de lectură, implicarea, motivarea, stimularea tinerilor cititori.
Campania a fost urmata de participarea adolescentilor la cursul de jurnalism derulat in perioada februarie-martie la biblioteca, prin care acestia au invatat sa editeze si sa prelucreze fotografii, sa scrie articole si editoriale, sa utilizeze programele de editare si procesare text, sa foloseasca programul Microsoft Publisher 2010 si sa redacteze o revista, revista adolescentilor indragostiti de carte si de lectura, o revista realizata in totalitate de ei, la biblioteca. Continutul revistei noastre, intitulata "Jurnalul adolescentilor", are in vedere popularizarea creatiilor literare ale adolescentilor sub forma unor recenzii sau eseuri ce vor prezenta cartile cele mai indragite, trairile acestora, avandu-se in vedere in special formarea gustului şi a interesului pentru lectură, prin lectura de plăcere, demonstrand astfel ca si in aceste zile ADOLESCENTII CITESC si punand astfel bazele unui cerc de lectura.
Indrumatorii proiectului au fost : prof. Anamaria Sandulescu si bibliotecar Crina Popescu.


Campania electorala a cartilor 

Patrula ECO a bibliotecii

Ce am mai facut noi in ultimul timp?
Am invatat cum sa avem grija de mediul inconjurator.
Cum? Pai, am organizat o patrula ECO a bibliotecii care va avea intalniri de doua ori pe luna, prin care dorim sa imprimam atat celor inscrisi in patrula, cat si celor din preajma noastra un comportament firesc, zicem noi, acela de pastra si proteja mediul inconjurator. Stim ca va fi greu, stim ca multi sunt reticenti la acest demers, dar nu vom renunta prea usor.
Credem cu tarie ca, poate, "Nu vom salva tot ce ne-ar placea sa salvam, dar vom salva mai mult decat daca n-am fi incercat deloc.", cum bine zicea Sir Peter Scott.
In aceasta saptamana patrula ECO a ecologizat curtea scolii si a bibliotecii, a plantat flori, a ingrijit arborii din curte, a facut igienizarea spatiului din imediat apropiere a scolii.


Activitatile Patrulei ECO 

miercuri, 23 aprilie 2014

Bibliotecar pentru o zi, bibliotecar pentru o viata...



La initiativa UNESCO, din anul 1995 se sarbatoreste pe data de 23 aprilie "Ziua mondiala a cartii si a dreptului de autor", avand ca scop promovarea dreptului la lectura. In anul 1998, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania a adaugat la sarbatoarea internationala a cartii din 23 aprilie , "Ziua Bibliotecarului din Romania", considerand ca lectura si cartea nu pot fi gandite in afara bibliotecilor. Din anul 1999, bibliotecarii din Romania sarbatoresc Ziua Bibliotecarului prin sesiuni de comunicari, vizite de documentare interbibliotecare, excursii si reuniuni. Tinand cont de toate aceste lucruri, am decis ca perioada 22-27 aprilie 2014 sa fie dedicata promovarii Bibliotecii Pietrari si promovarii lecturii.

Astfel, in aceasta saptamana la biblioteca se vor desfasura mai multe activitati si anume:
- 22 aprilie  -"Bibliotecar pentru o zi" ce va avea in vedere punerea copiilor in situatia de a fi bibliotecari, cu tot ceea ce presupune acest lucru, cat si prezentarea Bibliotecii Pietrari si a serviciilor oferite de biblioteca inscrisa in Biblionet cadrelor didactice ale celor doua scoli;

- 23 aprile  - "Campania electorala a cartilor", lansarea revistei "Jurnalul adolescentilor" si premierea voluntarilor bibliotecii cu prilejul sarbatoririi "Zilei bibliotecarului";
- 24 aprilie - "Invitatie la lectura" - vizitarea bibliotecii de catre elevii Scolii Pietrari de Sus, insotiti de cadre didactice si invitarea acestora de a petrece o ora in compania cartilor de povesti;

- 25 aprilie - "Cuvinte potrivite si incrucisate" - jocul cuvintelor initiat de prof. N.Gh.Popescu-Rebus adus in atentia utilizatorilor bibliotecii;
- 27 aprilie - "Un dar pentru bunici" - in cadrul intalnirii lunare a pensionarilor, la biblioteca se vor prezenta serviciile oferite in prezent de catre aceasta si un scurt program poetic, cadoul oferit de biblioteca pensionarilor aniversati in aceasta luna.

miercuri, 16 aprilie 2014

Hora costumelor la Pietrari

13 aprilie 2014 - Ziua Floriilor, ziua intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim și ziua când Pietrarii își sărbătoresc de 43 de ani frumusețea costumului popular. Meșterii populari, purtătorii de costum popular, creatorii populari, animatorii culturali, formațiile de dansuri și muzică populară au fost elementele ce ne-au animat întreaga zi. Manifestarea a debutat cu desfășurarea paradei formațiilor participante, urmată de hora satului. A urmat deschiderea propriu-zisă prin cuvântul domnului Nicolae Moraru, primarul comunei.
Participarea bibliotecii la aceasta manifestare a constat in organizarea expozitiei de arta populara, realizarea expozitiei de reviste locale, pregatirea reprezentativei Pietrari pentru concurs si inmanarea premiilor catre reprezentativele localitatilor participante si catre creatoarele populare prezenta in concurs.

Scoala altfel intr-o saptamana... altcumva

Saptamana 7-14 aprilie este intitulata generic Saptmana Altfel, fiind o saptamana in care elevii de la cele doua scoli din localitate, ca si cei din intreaga tara, deruleaza activitati diverse. Acest lucru s-a intamplat, ca in fiecare an, si la Pietrari, iar prin parteneriatul incheiat intre biblioteca locala si scoli, si biblioteca a fost inclusa in programul derulat, derulandu-se zilnic diverse activitati.


 Ce s-a intamplat la biblioteca? Au avut loc vizionari de filme documentare si de desene animate, repetitii de teatru, punere in scena a acestora, am fost vizitati de Administratia Parcului Buila Vanturarita, am realizat revista cercului de lectura al adolescentilor sugestiv intitulata "Jurnalul adolescentilor"....Deci, a fost o saptamana...altfel
Amanunte si fotografii la adresa Saptamana Altfel

Patrula ECO a bibliotecii noastre

Ce am mai facut noi in ultimul timp?
Am invatat cum sa avem grija de mediul inconjurator.
Cum? Pai, am organizat o patrula ECO a bibliotecii care va avea intalniri de doua ori pe luna, prin care dorim sa imprimam atat celor inscrisi in patrula, cat si celor din preajma noastra un comportament firesc, zicem noi, acela de pastra si proteja mediul inconjurator. Stim ca va fi greu, stim ca multi sunt reticenti la acest demers, dar nu vom renunta prea usor.
Credem cu tarie ca, poate, "Nu vom salva tot ce ne-ar placea sa salvam, dar vom salva mai mult decat daca n-am fi incercat deloc.", cum bine zicea Sir Peter Scott.
In aceasta saptamana patrula ECO a ecologizat curtea scolii si a bibliotecii, a plantat flori, a ingrijit arborii din curte, a facut igienizarea spatiului din imediat apropiere a scolii. Ne-au ajutat si colegii mai mari, din clasa a VIII-a B :*

Patrula ECO este formata din 25 de copii inimosi cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani, copii care au participat si la lectiile de ecologie din cadrul Programului de vacanta al bibliotecii din vara anului trecut. 


In afara activitatilor de ecologizare si a lectiilor de educatie ecologica ce vor fi sustinute in cadrul acestui nou proiect, copiii au fost organizati in echipe care au sarcina de a supraveghea mentinerea curateniei in curtea interioara a scolii si a bibliotecii, dar si pe trotuar si alte spatii. De asemenea, ne-am gandit si la un logo al patrulei pe care il vom folosi la crearea unor insigne realizate din materiale reciclabile: panza, hartie reciclata, plastic. O sa vi le aratam si voua atunci cand vor fi gata!
Urmatoarea noastra activitate este planificata pe data de 25 aprilie 2014, orele 12. Sper sa ne urmariti atat aici, cat si la adresa Patrula ECO.