A venit iepurașul Științescu!!!🙏❤️🐇✨️
"Biblioteca de lucruri" capătă contur, sub mâinile bibliovoluntarilor!
În fiecare an, Uniunea Europeană produce peste 2,5 miliarde de tone de deșeuri. Ca atare, în prezent își actualizează legislația referitoare la gestionarea deșeurilor pentru a promova o schimbare de curs radicală spre un model mai durabil, cunoscut sub numele de economie circulară.
Proiectul ”Biblioteca de lucruri” scoate în evidență acest concept despre care se vorbește mult prea puțin în prezent. Prin închirierea produselor de la Bibliotecă economisești bani pe care altfel i-ai da pe obiecte noi sau închiriate destul de scump, ajuți mediul înconjurător pentru că uneltele puse la dispoziție sunt de cea mai înaltă calitate, reînvii obiceiul de a repara lucruri (și lupți astfel împotriva curentului de consumerism).
În plus, ai acces la workshopurile care se organizează în cadrul proiectului, prin care înveți cum să utilizezi uneltele și chiar cum să repari obiecte. Bibliotecile pot completa sau suplini educația primită în școală prin proiecte și activități complementare, ce aduc plus-valoare individului și comunității.
Țineți aproape! Biblioteca vă pregătește noi surprize!📖❤️
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcrina.steliana%2Fposts%2Fpfbid02M9uFnnvKLLEjJLpDfNxjEVJZMdq696RGqf9c5EFoxHb12HVdKpmBSC7KDmjTeyZKl&show_text=true&width=500" width="500" height="726" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>
Proiectul "Biblioteca de lucruri" este finanțat de Fondul Științescu Vâlcea, gestionat de Fundația Comunitară Vâlcea.
Biblioteca de lucruri" - primele activități, primele întâlniri cu specialiști din diferite domenii!
Scopul proiectului ”Biblioteca de lucruri” este acela de a sprijini copiii și tinerii din comuna Pietrari să descopere o modalitate inovativă, practică, economică și ecologică de a folosi diferite lucruri, obiecte sau gadgeturi care să îi învețe pe copii noi concepte STEAM, prin implementarea economiei circulare la nivel local și a conceptului ”Right to repair”.
Activitățile proiectului sunt organizate în două etape:
- Workshop-uri cu specialiști din diferite domenii (din comunitate sau din afara ei) în perioada aprilie-iulie;
- Tabăra de astronomie și fotografie „Cerul Nopții” ce va cuprinde sesiuni teoretice și ateliere practice de astronomie, fotografie și prim-ajutor, drumeții și aplicații practice (11-13 august 2023, dacă vremea o să permită).
Astăzi a fost organizat ”Atelierul de artă textilă” - sesiunea I-a, la care au participat 12 copii din Pietrari, alături de echipa de proiect, prin care participanții își vor însuși cunoștințe de matematică, geometrie și meșteșuguri.
Astfel, am vizitat ”Atelierul de Borangic” din Stoeneşti – Vâlcea, locul unde se ţes cele mai frumoase poveşti din borangic, dar şi singurul loc în care la războaiele de ţesut încă se mai creează ii româneşti cu materie primă proprie. Aici trăieşte singura familie de sericicultori din România – familia Niculescu - care mai creşte viermi de mătase şi produce borangic sută la sută românesc.
Sub îndrumarea atentă a gazdei noastre, am putut observa cum firul de borangic este creat pas cu pas, pornind de la stadiul de larvă, la crisalidă și cum din gogoșile de borangic se țes adevărate minuni de artă populară tradițională. Țesătura de Borangic este făcută în industria casnică din fir de mătase, depănat de pe gogoșile opărite ale viermilor de mătase. Pentru un fir de cusut sunt necesare 10-15 fire de mătase.
Războiul de țesut a fost obiectul inedit care a atras privirile tuturor, copiii putând observa pentru prima dată suveicile, ițele, urzeala și toate celelalte elemente ce sunt puse în mișcare de mâini harnice și pricepute ce țes pânzele diafane, aproape străvezii, ale maramelor sau care scot la iveală șiruri de râuri și flori frumos colorate ce tronează pe iile sau zăvelcile purtătoarelor de costume populare. De asemenea, copiii au putut vedea ”la lucru” mașinile filatoare și vârtelnițele din atelier.
O încântare a fost lecția susținută de doamna meșter popular Niculescu, din care vă prezentăm următoarele:
”Borangicul, firul natural de mătase ţesut cu măiestrie de larvele fluturelui "Bombyx mori", bine hrănite cu frunze de dud, era nelipsit în trecut din gospodăriile ţărăneşti. În lada de zestre a oricărei fete de măritat se găsea marama şi cămaşa cu altiţă cusută cu fir subţire de borangic alb sau gălbui.
Viermii de mătase, aduşi la stadiul de ouă, sunt crescuţi cu grijă timp de 40 de zile până îşi fac propria „fabrică” de mătase, adică
acea gogoaşe pe care viermele şi-o ţese în jurul lui. Apoi fiecare cocon este adunat şi deşirat pentru a obţine firul de borangic, care mai apoi va fi tors şi ţesut la războaiele de lemn din atelierul propriu. Creștem viermii, ne ocupăm de obținerea firelor de
borangic, apoi de țesut pe războaie manuale din lemn. Totul se lucrează manual. La final, din firele de mătase se nasc ii si rochii superbe, cămăși de bărbat, marame și eșarfe, șervețele și ștergare. Îmi amintesc cât de greu a fost, acum aprox. 20 de ani, să găsesc meșteri populari care să mai știe să facă războaie de țesut manual. Fiecare război are povestea lui, iar noi suntem atașați de toate. La fel ca orice aparatură modernă și războaiele noastre sunt specializate pentru a realiza diverse tipuri de țesături. Astfel, dispunem de războaie cu suveică zburătoare, războaie pentru pânza de casă, războaie pentru borangic, războaie pentru bete și, nu în ultimul rând, un război pentru brâie. Este destul de greu să duci tradiţia mai departe, dar, fiind o plăcere, nu mai luăm în considerare greutatea, adică totul însemnă muncă, iar dacă munceşti, vine și răsplata, pe urmă...”
O lecție de viață, o călătorie în timp, dar și în spațiu, de la o simplă frunză la iia tradițională!
În urma întâlnirii de astăzi, prin parteneriatul realizat, Biblioteca Pietrari va colabora cu Atelierul de borangic la organizarea următorului atelier de artă textilă prin utilizarea culegerii de modele digitizate realizate prin proiectul ”Zestrea domnițelor” ce vor fi transpuse pe iile țesute sau cusute aici.
Acest proiect este finanțat de Fondul Științescu Vâlcea, gestionat de Fundația Comunitară Vâlcea.
Mulțumiri partenerilor noștri - Școala Gimnazială Pietrari, Atelier Borangic Niculescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu