9 aprilie 2023
”Izvorului asemeni sunt şi eu
Cutremurat sub stelele de vară
Cu cât e cerul mai fără de vânt
Cu-atât lăuntrurile mele se-nfioară
Nu dinafară-i zvon ce mă frământă
Nici din adâncuri nici de sus
O umbră s-a desprins din slavă
Icoana ei în mine a apus
Din ce în ce sunt cercuri mai adânci
Şi mai departe horele pe ape
S-a deşteptat în mine un izvor
Ce nu-l mai pot cuprinde şi încape.”
”Izvorul"
de Ioan Alexandru
Prima “Horă a costumelor” i-a inspirat publicistului Baruţu T. ARGHEZI o memorabilă evocare:
“Ne-am învăluit inima în marame de borangic și am descins în mijlocul unui alai în care domnițele-țărănci și voievozii-săteni își plimbau măreția și făptura lor istorică în fața mulțimilor adunate în locul numit Pietrari…”
Programul acestei prime sărbători a portului popular a cuprins: expoziție de artă populară tradițională, concursul de creație, parada portului popular și “hora costumelor”. La concurs au participat, cu costume create în iarna 1969-1970, creatoare populare din vetrele ariei etnografice Horezu. Juriul de specialitate, format din Elena Secoșan, Eugenia Trifan și Ioan St. Lazăr ( coordonatorul concursului), a evaluat costumele în funcție de parametrii prevăzuți în regulament: autenticitatea populară, specificul zonal, calitatea artistică.
Se împlinesc astăzi 51 de ani de când ”Hora costumelor”, această sărbătoare «spectacol total al Vâlcei»”, prin numeroasele roți mișcătoare de oameni îmbrăcați «ca-n povești», ce are darul să transporte privitorul, prin imaginea de vârtej care se naște în fața ochilor într-o scenă de film care, cu toate că se petrece aievea, pare ruptă dintr-o peliculă de epocă sau dintr-o carte de istorie.
«Hora costumelor» se rotește mereu, la Pietrari, în Duminica Floriilor, afirmând cu vigoare tinerețea fără bătrânețe a tradiției populare, strângând laolaltă copii, tineri, bătrâni, într-o horă a vieții fără de sfârșit.
Concursul creatoarelor populare, o inițiativă a CJCP Vâlcea și a autorităților comunei Pietrari grefată pe tradiția locală, potrivit căreia tinerele țărănci și creatoarele populare ale județului Vâlcea arată - de Florii – ceea ce au realizat mai frumos în timpul iernii.
Un eveniment-spectacol, Hora noastră nesfârșită!
Mulțumiri tuturor participanților și partenerilor noștri!
"Zestrea domnițelor" merge mai departe...
Culegerea de motive populare digitizate culese de domnițele noastre și expoziția de artă populară organizată în cadrul proiectului Erasmus coordonat de grupul de inițiativă al Bibliotecii Pietrari au fost apreciate deplin, la ceas de mare sărbătoare!
Felicitări
, domnițele mele dragi! Mândră tare de voi toate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu