marți, 4 aprilie 2023

Campania "Eroii Fast " în comunitatea noastră!

"Eroii FAST" în acțiune!

23.03.2023
E timpul să fim eroii bunicilor noștri. Proiectul ”Eroii FAST” se axează pe legătura prețioasă pe care cei mici o au cu bunicii lor. Campania "Eroii FAST" derulată de Biblioteca Pietrari a ajuns la elevii clasei a II-a a Școlii Gimnaziale Pietrari, coordonați de dl. înv.Marius Sobolu, prilej cu care cei mici au aflat informații prețioase legate de identificarea timpurie a semnelor principale ale AVC, cauze ale producerii acestuia, dar și modalitatea de reacție și intervenție.

Un apel făcut la timp, în cunoștință de cauză, poate salva o viață!
Despre Proiectul "Eroii FAST":
“Copiii vor învăţa pe parcursul a cinci cursuri, împreună cu eroii Fred, Bruno, Clara şi Tibi, cum să identifice semnele principale ale AVC, cum să reacţioneze şi, mai ales, cum să intervină corect pentru a-i salva pe adulţii din preajma lor. Cursurile se vor desfăşura în bibliotecă sau în clasă, în funcţie de modul de funcţionare al instituțiilor implicate. Acţiunea se va desfăşura prin intermediul platformei campaniei, unde toţi elevii se pot înscrie şi pot învăţa despre simptomele AVC, printr-o serie de eBook-uri, caiete de lucru şi jocuri educaţionale distractive. Cei care le parcurg adună puncte, îmbinând utilul cu plăcutul, printr-o competiţie al cărei rezultat final va fi salvarea oamenilor dragi din jur”, se arată în comunicatul organizatorilor care derulează proiectul.
Organizatorii programului speră ca mesajul campaniei să ajungă la un număr cât mai mare de copii şi familii. Campania este în derulare în Grecia, Canada, Africa de Sud, Germania, Ucraina, Brazilia şi Singapore, urmând să fie implementată şi în alte state.
Potrivit statisticilor prezentate în comunicat, 10% din populaţia adultă din România suferă de afecţiuni cardiovasculare, iar în rândul acestora incidenţa de AVC este de 1 la 2 persoane. O mare parte dintre copii petrec mult timp împreună cu bunicii lor, astfel că îi pot ajuta dacă suferă un accidentul vascular cerebral.
La nivel mondial, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces şi a treia cauză de invaliditate. Cei care primesc tratament şi îngrijiri specializate cât mai rapid au şanse de supravieţuire cu leziuni aproape insesizabile.
Un studiu recent, publicat în jurnalul BMC Emergency Medicine, a arătat că doar 23% dintre pacienţii cu accident vascular cerebral şi-au dat seama corect de situaţia în care se află şi doar 11% au solicitat o ambulanţă. Interesant este că şase din zece (63%) au chemat o rudă sau un prieten pentru a cere sfaturi, doar o treime dintre aceştia (32%) primind în schimb sfatul corect, pentru a apela ulterior imediat serviciul de ambulanţă. Din cauza faptului că nu ajung în timp util la spital, majoritatea pacienţilor cu AVC nu primesc tratament optim. Riscurile unui accident vascular cerebral sunt foarte ridicate în cadrul categoriei de vârstă de peste 60 ani.
Mulțumim organizatorilor campaniei, dar și cadrelor didactice ale Școlii Pietrari care susțin acest demers al Bibliotecii Pietrari.

 Campania "Eroii Fast " continuă în comunitatea noastră!



Astăzi, 28 martie 2023, isteții clasei a IV-a de la Școala Gimnazială Pietrari, coordonați de domnișoara învățătoare Irina Ceprăzaru, au făcut cunoștință cu eroii Fred, Bruno, Clara şi Tibi. Împreună cu aceștia, au reușit să afle despre principale semne ale AVC, urmând să descopere, pe parcursul celorlalte întâlniri, cum să intervină corect pentru a-i salva pe adulţii din preajma lor.
"Eroii FAST" este un proiect educațional internațional destinat copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani - se bazează pe legătura prețioasă pe care aceștia o au cu bunicii lor. Acesta cuprinde 5 lecții educative și interactive, din care cei mici vor învăța despre empatie, dragoste și competențe practice de salvare a vieții bunicilor lor în situația în care aceștia s-ar confrunta cu un accident vascular cerebral.
Cursurile se vor desfăşura în bibliotecă sau în clasă, în funcţie de modul de funcţionare al instituțiilor implicate. Acţiunea se va desfăşura prin intermediul platformei campaniei, unde toţi elevii se pot înscrie şi pot învăţa despre simptomele AVC, printr-o serie de eBook-uri, caiete de lucru şi jocuri educaţionale distractive.
Proiectul se derulează concomitent în trei biblioteci publice : Bălcești - Vâlcea, Pietrari - Vâlcea și, nu în ultimul rând, Vladimir - Gorj , cu sprijinul școlilor și cadrelor didactice colaboratoare din fiecare localitate în parte.
Organizatorii programului speră ca mesajul campaniei să ajungă la un număr cât mai mare de copii şi familii, având în vedere că, la nivel mondial, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces şi a treia cauză de invaliditate. Cei care primesc tratament şi îngrijiri specializate cât mai rapid au şanse de supravieţuire cu leziuni aproape insesizabile.
Campania este în derulare în Grecia, Canada, Africa de Sud, Germania, Ucraina, Brazilia şi Singapore, urmând să fie implementată şi în alte state.
Mulțumim organizatorilor campaniei, cadrelor didactice colaboratoare de la Școala Gimnazială Pietrari, care au îmbrățișat această inițiativă a Bibliotecii Pietrari!
Calde mulțumiri adresez doamnei bibliotecar Ani Bocai , colega și prietena mea dragă, de la Biblioteca Comunală Vladimir, Gorj, care a făcut posibilă implicarea mea în acest proiect deosebit de util, frumos și interesant!
Bibliotecar
Crina Popescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu