Pe data de 1 aprilie, în comuna Pietrari, copiii îmbracă straie de sărbătoare, cu prilejul concursului interjudețean „Hora costumelor, în ochi de copil”, ediția a IV-a, organizatorul evenimentului fiind conducerea Școlii Gimnaziale Pietrari, prin director Anamaria Săndulescu.
Moştenirea pe care o avem trebuie dusă mai departe, pentru că un popor trăieşte prin ceea ce lasă fiilor săi. Ca dascăli şi ca părinţi avem datoria morală de a cultiva în sufletele generaţiilor pe care le educăm dragostea pentru valorile care ne definesc şi ne individualizează ca popor. Costumele populare au rămas în lăzile de zestre ale bătrânelor, fiind din ce în ce mai rar folosite şi confecţionate. Împodobite cu mărgele, flori, altiţe şi şebac reprezintă o podoabă admirată şi preţuită de turiştii străini.
În localitatea Pietrari se desfăşoară anual o manifestare culturală organizată de comunitatea locală prin reprezentanţii săi, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea. Această manifestare, „HORA COSTUMELOR”, promovează costumul popular confecţionat de meşterii populari sau de ţesătoarele satului, realizat în războiul de ţesut sau cusut. Ca păstrători ai tradițiilor locale tinerii din Pietrari au luat parte la acest eveniment, iar sub îndrumarea Bibliotecii Pietrari, au inițiat, coordonat și implementat proiectul ”Zestrea domnițelor” prin care au realizat propria culegere de modele digitizate, inspirate de iile românești, patrimoniu UNESCO, spre a fi lăsată moștenire generațiilor viitoare.
Pe de altă parte, elevii nu au suficiente cunoştinţe privind tradiţiile, obiectele tradiţionale şi de artă populară ale strămoşilor. Costumele populare, fiind foarte vechi, trebuie întreţinute şi păstrate cu sfinţenie de generaţia tânără, care trebuie să înveţe să le aprecieze şi să le promoveze. Elevii și tinerii trebuie implicaţi în păstrarea şi cultivarea tradiţiilor locale. În calitate de educatori, avem obligaţia de a face din creaţia noastră populară o carte de vizită cu care să batem la porţile cunoaşterii şi cu care vom fi primiţi şi apreciaţi, fără îndoială, oriunde în lume. Acesta este scopul principal al manifestării cultural-educative ce urmează a se desfășura la sfârșitul acestei săptămâni.
Doar împreună putem să păstrăm vie istoria locală!
Cea de a IV-a ediție a Concursului Județean "Hora costumelor în ochi de copil" din data de 1 aprilie 2023 - o avanpremieră a tradiționalei Sărbători a portului popular vâlcean "Hora Costumelor" din Duminica Floriilor, de la noi, de la Pietrari.
Copiii - purtători de costume populare, aparținând școlilor din Pesceana, Bărbătești, Copăceni, Costești, Rm.Vâlcea, Pietrari, și-au dat întâlnire, la început de aprilie spre a ne prezenta superbe piese de port tradițional aflate în lăzile de zestre ale familiei.
Juriul, format din: prof. Anamaria Săndulescu, director al Școlii Gimnaziale Pietrari, Amalia Boari, șef serviciu "cercetare- valorificare" la CJCPCT Vâlcea și Crina Popescu, bibliotecar la Biblioteca din localitatea-gazdă, a avut dificila misiune de a evalua și ierarhiza prestațiile micilor promotori ai costumului vâlcean, palmaresul evenimentului fiind următorul:
SECȚIUNEA preșcolari/școlari:
- Premiul I: CÂRSTEA REBECA (Școala nr.5 Rm.Vâlcea)
- Premiul al II -lea: BRĂNESCU RAISA (Școala nr.5 Rm.Vâlcea)
- Premiul al III- lea: SIMA DAVID ȘTEFAN (Școala Gimnazială Pietrari)
- Mențiuni: BUȘU ȘTEFANIA (Școala Gimnazială Pietrari) și ISTOCESCU IOANA ELIZA (Școala Gimnazială Ferigile-Costești)
SECȚIUNEA gimnaziu:
-Premiul I: BOBEANU RUXANDRA (Școala Gimnazială Bodești-Bărbătești)
-Premiul al II-lea: ARVINTE CARINA (Școala Gimnazială Pietrari)
-Premiul al III-lea: CHIRCĂ ANDRADA (Școala Gimnazială Bodești-Bărbătești)
-Mențiune: PĂUNA ȘTEFANIA (Școala Gimnazială Pesceana)
De asemenea, Centrul Creației Vâlcea, cu spijinul managerului prof. Alin Pavelescu, a acordat "Premiile CJCPCT Vâlcea pentru păstrarea și promovarea valorilor autentice ale portului tradițional vâlcean" următorilor elevi: CRĂCANĂ ALEXANDRA MARIA (Școala Gimnazială Ferigile-Costești); CUCU ANTONIA (Școala Gimnazială Pietrari) și CIONICĂ ȘTEFANIA (Școala Gimnazială Ulmetu-Copăceni).
Felicitări
tuturor participanților, mai cu seamă câștigatorilor și mulțumiri călduroase tuturor, pentru reluarea acestei generoase inițiative culturale! Foto: Bogdan Boari
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu